Изучаваната литература в гимназията в Канада

Не можах да намеря единен списък с книгите, които се изучават във всички гимназии в Онтарио. Просто няма такъв, учителите имат право да избират кои произведения ще засегнат, но има един препоръчителен списък. Списъка, който ще напиша се отнася за училището на Теди. Теди е в 11клас и в момента изучава „1984“ на Оруел. Ето и малка част от произведенията обхванати от 9 до 12 клас, според Теди и това, което аз открих, като списъка  не е пълен, но дава яснота за изучаваната литература.

„Повелителят на мухите“ Уилям Голдинг

„За мишките и хората“ Джон Стайнбек

„Великият Гетсби“ Фицджералд

„Фермата“ Оруел

„Макбет“ Шекспир

„Хамлет“ Шекспир

“ Да убиеш присмехулник“ Харпър Ли

„Спасителят в ръжта“ Селинджър

“ 451 градуса по Фаренхайт“ Рей Бредбъри

„Параграф 22“ Джоузеф Хелър

„Салемският процес“ Артър Милър

„Прекрасният нов свят“ Олдъс Хъксли

„Одисея“ Омир

„Старецът и морето“ Хемингуей

Има недовоство, че почти не се изучават канадски автори и списъка с препоръчителната литература не е обновяван от години. Домашните са такива, че няма начин да си ги напишат, ако не са прочели цялото произведение. Това, което дразнеше Теди в България е, че например от по-обемните произведения се изучават само определени глави. Така е по програма, примерно глава 5, 12 и 23. Аз също не виждам особен смисъл в това.

Погледнах изучаваната литература за 9-12клас в България. Мисля, че в 9 клас програмата е направена така, че да откаже всяко дете от четенето. В раздела за чуждестранна литература присъства и Библията. В 10 клас също има чуждестранна литература/ Балзак, Гогол, Пушкин и др./ Това, което ме изуми обаче, че в 11 и 12 клас има САМО българска литература, като не видях съвременни автори. Теди искрено намрази „Под игото“ и не се изненадвам. Въпреки, че винаги съм обичала да чета и аз намразих „Под игото“ в училище. Три пъти се опитах да я прочета тази книга и никога не успях до края, изприщвам се. Всъщност, намразих доста български произведения, изучавани тогава. Те са си почти същите и сега, 40 години по-късно. Да, Теди няма да се запознае с българските автори в училище , за това ще се погрижим ние, неговите родители, но ще го запознаем с български автори, които не присъстват в програмата към този момент.

Има много българи тук, които не харесват канадската система на обучение, особено това, че материала е много лесен. На мен ми допада повече този вариант. Масово на децата в България им в трудно да се справят, намразват училището и едва завършват. Според мен, тук са наясно, че няма как всички да станат учени. Не е и необходимо. Трябват им хора, които да работят, да следват правилата и да си плащат данъците. Съответно, на тези хора няма да са им от полза разни сложни теореми и формули и хич не им е важно, че нямат богата обща култура. Достатъчно е да открият онези 2ма, 3ма, които имат потенциала да постигнат нещо значимо.  Което, според мен става в университета.  Според някои, дори в университети не учат много. Не знам, но е факт, че Канада има няколко университета в топ 100, а България нито един.

book.png

 


2 thoughts on “Изучаваната литература в гимназията в Канада

    1. Ми какво да ви кажа. Не всичко е перфектно, но като чета за образователната реформа в България, или дори само новините и се радвам, че се преселихме. И пак големия ми син каза: Защо не дойдохме по-рано?

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s