Защо канадците се извиняват толкова много и наистина ли са толкова любезни?

funny-canada-sorry-apologize

Има шега в която се пита: „Как ще накараш 200 канадци да излязат от басейн?“ 

Отговор: „Моля, излезте от басейна.“

Канадците са известни с това, че са една от най-любезните и извиняващи се нации. Този стереотип се подхранва главно от американците. Много се шегуват с това. Има не малко списъци за странните неща, за които канадците се извиняват. Като:

  • когато, някой те  бутне на улицата
  • когато, някой те настъпи
  • когато, някой задържи вратата заради теб
  • когато, някой си е изпуснал нещо и ти му го даваш
  • когато, питаш някой за посока
  • когато си объркал етажа

Въобще, за неща, за които не са виновни. Да, извиняват се. Но малко се дразнят, постоянно да обясняват, че това не е реално извинение, а просто етикет или начин на комуникация.  Психолози обясняват, че това е една добра стратегия за предотвратяване на конфликти. Като го  бутнат  на улицата, и той казва Sorry ,/ може да си мисли „Къде гледаш,бе“/, напрежението спада за тези няколко секунди  и толкова.

Самите канадци се шегуват с този си навик и казват, че можеш да се наречеш канадец, едва когато си научил да използваш думата Sorry правилно, защото  имат 12 вида Sorry с различни значения. Докато за американците казват, че имат само едно Sorry, пасивно-агресивно. Ето тук  с чувсво за хумор извадка от книгата „How to be a Canadian (Even if you already are one)“ от канадците Will и Ian Ferguson. Видове Sorry

Всъщност, в много случаи, канадците използват Sorry вместо Excuse me и Pardon me. Да, звучи странно, но е така. Когато искат да привлекат внимание на някого, често казват Sorry, вместо Excuse me! Една от причината е, че Excuse me !, знаете се използва и саркастично, като нашете  Мооля!. Някои просто го считат за грубо. Например, ако искаш да се разминеш с някого в тълпа, на ескалатор и тн, ако кажеш Excuse me, канадеца може  да го чуе  като „Разкарай се от пътя ми“, все едно му натъртваш, че ти пречи. В такава сиуация се казва „Sorry! Excuse me!“  Не че всички го правят и е задължително правило, нищо особено няма да стане, ако кажете Excuse me!, просто, ако този с когото се разминавате е от този чувствителен вид, ще ви отговори Sorry със значението на някаква обида. Така изглежда, че непрекъснато се извиняват за нещо, но всъщност не се извиняват.

В повечето случаи, само Excuse me се използва в ситуации, в които е сигурно, че няма да се изтълкува погрешно- примерно, когато кихнеш или на маса кажеш „Excuse me, for a moment“.

Канадците смятат американците за груби. Всъщност, не са по-груби от канадците, просто се изразяват по друг начин. Например.

Take the baby out of the stroller, please- на мен не ми звучи грубо, но за един истински канадец е. Той би казал Can you please take the baby out of the stroller?

За канадците не е обичайно да получават директни нареждания. Тълкуват го, като заповед. Нормално, нареждането е под формата на въпрос с Can you или Would you. Просто така са свикнали, в работата, в къщи.

От малки им се набива в главите прословутото Sorry, Please и Thank you. Понеже вися по детските площадки, виждам как говорят на децата си. Примерно, към детето:

Това, което правиш е неприемливо. Би ли спрял да хвърляш пясък, моля! След като детето изпълни нареждането, майката задължително казва Благодаря

Както казах, от малки им се повтаря да казват Sorry, и споделят, че до толкова автоматично го казват, че дори в къщи да се бутнат в масата се извиняват, така че може и абсолютно нищо да не влагат в това Sorry.

Така че, стереотипа, че са много любезни е донякъде  верен. Някои ще кажат, че е просто лицемерие. Дори да е така, предпочитам да си разменим по едно Sorry/ макар в главите ни да са някаккви обиди/ от колкото наистина да си разменим обиди. По-лесно се живее някак.

И една препоръка от мен, ако решите да посетите Канада. Не използвайте думата toilet, не е прието, в САЩ също, но както можете да се досетите, за нежното ухо на  канадците си е направо простащина.Това разбрах, няколко дена след като пристигнах, от една сервитьорка в бирария, по погледа и начина по който натърти на washroom. Това е термина тук. А аз просто бях казака:  Excuse me, where is the toilet?  Може би за нея е прозвучало нещо като  Ей ти, къде е кенефа? Може и да не е прозвучало така, но сега освен washroom, бих използвала и Sorry, вместо Excuse me. За всеки случай.

 

 

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s