Бременните и новородените в Канада, не са болни

img_0406-1

 

Когато си направих домашен тест и разбрах, че съм бременна, по стар български обичай, изчаках известно време преди да отида на лекар, щото нали, да се види на ултразвука.

Отидох при личният ми лекар с благата вест. Посещението се оказа дълъг разпит как са протекли предишните ми бременностти и раждания, усложнения, тегло на бебетата, специфики относно здравослоовното ми състояние и тн. Взеха ми кръв и урина, но никакъв ултразвук. За моя изненада, доктора ми каза,че при нормална и нерискова бременност се правят два или три прегледа на ултразвук, а запис на тонове не се прави, ако няма причина. Предвид преклонната ми възраст/39г./ доктора ми даде направление за скрининг за хромозомни аномалии, което да направя между 11 и 14 седмица и ми каза, че ще се видим пак като влезна в 4 месец. Това изследване се прави на жени над 35г., самият преглед на ултразвук беше около час и половина и веднага след това ми беше взета кръв. Във втория триместър пак ми взеха кръв и с това се изчерпа скрининга за хромозомни аномалии/поне при мен, тъй като резултатите показваха нисък риск/.

В общи линии, прегледите са веднъж месечно, в 7 и 8 месец-2 пъти месечно и в 9ти месец са всяка седмица, като всеки път протичат по следният начин: даване на урина, измерване  на тегло, измерване на кръвно, измерване на корема и малко приказки. Не са ми предписвани витамини или каквито и да е добавки. Вагинален преглед не съм имала през цялата бременност, вагинална микробиология се взима в 9ти месец.

Като казах, че се правят 2-3 ултразвука, не значи, че не може повече. При мен в 9ят месец се наложи 2 пъти седмично преглед на ултразвук и запис на тонове, тъй като бебето беше малко и доктора имаше съмнения, че не може да се храни, а аз отказвах индуциране. Изпрати ме и на консултация с акушер-гинеколог. Тук ще отбележа, че ултразвуковите прегледи се правят от техник и резултатите се изпращат на доктора ми по електронен път. Техника няма право да коментира с мен какво вижда. Никога не съм ходила някъде за резултат на нещо, още по-малко пък да ми го дадат хартия. Всички резултати, разбирам от доктора ми, който ми ги показва на компютъра си, когато съм на консултация. Малко се дразнех, че не мога веднага да си разбера резултатите, а трябва да чакам до консултация, но така пък отпада варианта сама да си разчетеш изследванията, да си направиш  консултация в бгмама и да си поставиш диагноза. Правилото е, че ако има някакъв проблем с изследванията, доктора ще ми се обади по телефона.

Жената има 2 варианта за проследяване на бременността-личният лекар или midwife, но не и двете едновременно. Midwife няма точен еквивалент в България. Това е акушерка, но акушерките в болниците не са midwife.

За да се стане midwife се учи 4 години в университет и първата година след завършване, практикува само с опитна midwife. Midwife са в отделна клиника, и нейната работа е да проследява бременността, също както доктора, има право да назначава рутинните изследвания и прегледи на ултразвук. Има право обаче да проследява само нормални, ниско рискови бременности и при поява на усложнение е длъжна да се обърне към лекар и при необходимост, бременната се прехвърля при лекар. Midwife е единственият медицински специалист, който е обучен и има право да води раждане извън болница. Жената може да избере три варианта за раждане- в къщи, в център за раждане и в болница. Ако жената е над 35г., но е здрава, няма пречка да избере midwife и да ражда вкъщи, ако желае. Само факта, че жената е над 35г. не прави бременността рискова. Ако раждането е в къщи или в център за раждане, midwife няма право да слага упойка или медикаментозни обезболяващи. Може да ползва хомеопатични или разни практики като масажи и тн. По време на домашно раждането са 2 midwife, като имат необходимото оборудване в случай на усложнение, докато родилката бъде транспортирана до болница. Жена избрала midwife, може също да реши да ражда в болница. Midwife работят с болниците в тандем. В болницата на midwife и родилката се предоставя всичко необходимо, може да се сложи упойка от анестезиолог и midwife може да поиска консултация с доктор, ако мисли, че могат да възникват усложнения. Разбира се, при реални усложнения, доктор поема родилката.

След като бебете се е родило в къщи или център, midwife се грижи първите 24 часа за майката и бебето, прави преглед и необходимите тестове на бебето/ ако има някакви съмнения, трябва да го транспортира в болница/, след това ходи на посещение 3 пъти първата седмица, след което веднъж седмично  в продължение на 6 седмици, като оказва помощ за всичко за което майката има притеснения, включително кърменето. След този период, бебето се поема от личният лекар на семейството/не педиатър/.

Не бъркайте midwife с дула. Дулата няма медицинско образование, може да присъства такава на раждането и  да оказва емоционална и физическа помощ на родилката, но няма право да се намесва в раждането.

Аз избрах личният ми лекар да проследи бременността ми и да родя в болница, но след раждането ми предложиха, ако желая, първите седмици да идва сестра в дома ни, ако имам някаква притеснения. Раждане, изследвания и всички прегледи на ултразвук/ колкото и да са те/, и въобще каквото се налага е напълно безплатно, независимо дали жената е избрала доктор или midwife, включително и посещенията от сестра след раждането, ако желаеш такава. Дула, не се поема от здравната каса.

Аз отказах да идва сестра, че уж нали съм с опит, не че не бях забравила всичко. Консултациите на бебето ги прави личния лекар, като поради ниското тегло на бебето, доктора поиска първата седмица да го заведа веднъж, след това, консултациите са веднъж месечно. Сигурно се чудите, как се води новородено на консултация. Ами тук живота не спира, защото се е появило бебе, няма забрана за излизане и този номер с постепенно свикване на бебето на балкона по 5 мин. Новородените се разнасят навсякъде, независимо от сезона, включително и аз с тридневно бебе ходих на пазар. Нищо му няма, почти на 7 месеца е и досега не е боледувало, дори и хрема не е имало.

 


One thought on “Бременните и новородените в Канада, не са болни

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s