Безплатното образование в България и безплатното образование в Канада

И в България и в Канада, образованието е задължително. В България от предучилищна до 16г., в Канада от 1ви клас до 18г. И в България и в Канада, основното и средно образование е безплатно.

Както съм писала вече, предучилищната в Онтарио/ 4 и 5 годишните/ не е задължителна, но е безплатна.

Замислих се колко е било безплатно образованието на големия ми син Теди, от детската градина до 8клас. Така.

Приеха го някакси в детска градина и се състоя първата родителска среща, тип събиране на пари.Годината е 2003. Обясниха ни, че трябват нови дюшеци за леглата, чаршафи, пердета и не знам си още какво. Учителките само казват, родителите трябва сами да си решат, щото това ще е дарение.Винаги, във всяка група или клас има по една майка, която го играе класната на родителите.Обикновено става касиера и е компетентна кое е най-доброто, как веднага трябва да се направи необходимито, иначе всички деца ще се тръшнат болни. Прави се списък с родителите, кой колко дал и кой не иска да дава, как не може така, скандали. Красота. Хубаво, събра се дарението. Отделно, всяка седмица носехме така наречените консумативи- тоал. хартия, прах за пране, каквото там ни е заръчано.

1ви клас. Родителска среща. Трябват нови щори и да се направи ремонт на тоалетните, щото са от тия с дупка- турска тоалетна. Всички първи класове събираме пари. Направен беше ремонта. Във 2ри клас бяха преместени на друг етаж. Някъде там, реших, че никога повече няма да давам пари за ремонти. От 5 клас започнахме да купуваме учебници и помагала по точен списък. Много помагала. Върха беше, когато една година ми върнаха закупените бележник и лична карта, защото не са на правилното издателство. Исках да се оплача някъде. Говорих с някои от познатите ми майки, но те вече бяха купили подходящите. Умряла работа.

Дойде време малкият ми син да тръгне на детска градина.Годината е 2013. Родителска среща. Препоръките на учителките бяха, че трябва да се сложи ламинат, нови легла, килим, телевизор. Тия неща, ако решат родителите де, но намина и директорката, която обясни, че задължително трябват нови решетки за радиаторите, щото децата могат да се изгорят, а и ще бъде глобена детската градина, ако дойдат на проверка!  Моля!

Имах един излишен телевизор с кинескоп и предложих да им го даря. И учителките и родителите отказаха. Тия с кинескоп били вредни! Нов ще се купува. Трябва и да се боядиса.Класната на родителите каза, че е най-добре латекса да е със сребърни йони, щото нали децата ще го дишат, да не е вреден. Аз исках със златни йони, но никой не ме отрази. За това пък, отказах да давам пари за каквото и да било. Казах, че ще участвам с труд, но няма да дам пари. Навлекох си гнева на класната и другите. Участвах  както обещах с труд в ремонта/ както и много други родители и самите учителки/.Една от учителките искаше да и помагам в сортирането и изхвърлянето на неща. Неща, правени от децата, които както тя каза, са събиране поне 6-7 години. Зачудих се. Тази практика с ремонти и дарителства едва ли е започнала точно с тръгването на градина на моите деца. Всяка година има 1ва група и предполагам на всичи родители им се предлага да закупят и ремонтират нещо. Ако всички тези родители са купували и ремонтирали, за тези 10 години детските градини трябваше да са в прекрасно състояние / отделно, че и общините отпускат средства за ремонти/. А те не са. За дворовете им, изобщо не ми се говори. Защо става така?

Прочетох в медиите, че учебниците вече ще са безплатни до 7ми клас. Реших да разгледам Закона за предучилищното и училищното образование, който е в сила от 1.08.2016.

Чл. 164(1) В системата на предучилищното и училищното образование се осигуряват за безвъзмездно ползване познавателни книжки, учебници и учебни комплекти при условия и по ред, определени от Министерски съвет.

И Министерски съвет е определил да са безвъзмездни до 7ми клас. Така ли?

Чл.280(3) Средствата от  държавния бюджет са за:

  1. издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците;
  2. подпомагане на равния достъп и подкрепа на личностно развитие;                                            Има и още точки.

Чл.283 (1) Средствата за подпомагане на равния достъп и за подкрепа за личностно развитие включват:

3. закупуване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за безвъзмездно ползване и за училищната библиотека;

Защо тогава, учениците след 7 клас трябва да си купуват учебници? Къде е равния достъп?

Също така. Чл.298(1) Издръжката на децата в предучилищното образование в държавните и общинските детски градини и училища се осигурява със средства от държавния бюджет и със средства от общинския бюджет.

(2) Родителите на децата заплащат такси за издръжка на дейности, които не се финансират от държавния бюджет.

Тук не ми става много ясно. Излиза, че родителите на деца в предучилищна не трябва да плащат такса в градината.Кои са дейностите, които не се финансират? Вероятно, аз не тълкувам правилно закона. Ще се радвам, ако някой компетентен читател внесе яснота. Въобще, прочетете закона. Поне принципите и целите. Кратички са, а мен поне ме развеселиха, предвид сегашното състояние на системата. Прочетете и правата и задълженията на учениците. И изисквайте да се спазват.

Сега за безплатното образование в Онтарио. Няма много за писане. От предучилищна до 12 клас, всички учебници и книги се дават от библиотеката на училището и се връщат. Правят се  например базари с направени неща от децата. Средствата отиват за класа или нещо друго, предварително обявено. Понякога има разни търгове и средствата отиват примерно за екскурзията на 8 клас. Понякога молят да дарим, ако имаме излишни книги или моливи вкъщи. Последно искаха части от лего/каквито имаш излишни, не цял комплект/. Доброволчеството е широко разпространено. Искаха доброволци за обновяване и боядисване на детските съоръжения на двора, материалите бяха осигурени. Родители доброволци участват в организацията на базарите, маратони, екскурзии и тн. Това е.

 

 

 


One thought on “Безплатното образование в България и безплатното образование в Канада

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s