Заплаха от тероризъм в училище

Сега ще ви разкажа какво се случи в петък. На страницата в tweeter на училищния борд е отправена заплаха, че ще бъдат взривени/ неясно къде и кого/ Този борд управлява 49 училища. Борда се обажда в полицията и обявява Hold and Secure за всички 49 училища. Това означава, че учебните часове си продължават, но училището се заключва и никой не може да влиза и излиза, докато не приключи разследването на полицията.

Теди си беше в къщи, че не му беше добре, но Тони си беше на училище. Именно Теди ми каза за случката- обадили му се съученици да кажат, че са заключени в училището. Аз изобщо не се впечатлих. Все пак реших да погледна в tweeter какво става. Голяма част от родителите обаче  бяха доста притеснени и питаха какво става, борда отговаря. Цялата дандания приключи за 2 часа, арестували 16год ученик и му повдигнали обвинения. Предстои дело.Дори да си е направило шега детето, никак няма да му е забавно сега, а и завинаги вероятно ще му хвърлят по едно око. По-късно през деня, от борда получих имейл и тел.обаждане/запис/, че се извиняват и благодарят за търпението, но трябвало да спазят процедурата при неизяснена заплаха. Много родители благодариха на борда в Tweeter, че се грижат за сигурността на децата им. Общо взето, много шум за нищо. После обаче се замислих и направих проучване.

Риска от тероризъм в Канада не е висок. В Wikipedia има Global Terrorism Index, където България е на 69място, а Канада на 71 място по степен на риск от тероризъм. Не съм проверявала, до колко е достоверно.Канадците обаче се отнасят много сериозно към  вероятноста от тероризъм, може би са стресирани от събитията при съседите си САЩ/36ти в списъка /

В училищата два пъти годишно, задължително се правят тренировки за реакция при нападение. Нарича се Lock down. Всички родители и деца знаят какво значи това. Hold and Secure е когата има обща заплаха, без някаква конкретика и както обясних по-горе, само заключват външните врати и съответно няма какво да се тренира. Lock down обаче, значи, че има стрелец/стрелци. Питах Теди как протича тренировката при Lock down. Обясни ми, че се обявява „червен код“ по уредбата. Това значи, че всички ученици трябва да се приберат по стаите, заключват вратата и я барикадират, спускат щорите, гасят лампите и се свиват до стените в пълна тишина. Изключва се звука на телефона. В колежа, който посещавах също имахме подобна тренировка, като няколко дни преди това ни обясняваха какви действия да предприемем, пускаха и филмчета с примерни ситуации. Малките в предучилищна група ги учат да се крият по шхафчета, под маси и да пазят тишина.

Имат и тренировки и при евентуален пожар. Теди каза, че тази година не са им казали, че е учение. Протекло е така: Чуват сигнала за пожар. Учителите застават пред стаите и насочват децата към кой изход да се насочат според това къде се намират в момента/ има 4 изхода/. Това е в гимназията. Теди беше много изненадан, каза, че не е имало тичащи и блъскащи се. Всички много спокойно и бързо са излезли. Онтарио има политика относно пожарите и в училищата / и всички други обществени сгради/  вратите трябва да са така наречените egress door. Не знам как се казват на български- от външната страна са с дръжка, от вътре са с един лост, който натискаш. Могат да се заключват само отвътре. Определението,което прочетох в Ontario fire codes е приблизително:Човек изпаднал в паника, включително дете или човек с увреждане, да може да я отвори лесно, дори на тъмно. Тези врати са и с някакви механизми, които не позволяват вратата да стои отворена/самозатваря се.Т.е да се предотврати разпространението на пожара.Нещо от този тип, но на класните стаи са единичниregress-door

Имат изисквания и за прозорците и сигурно още 200 неща, но реших да не чета повече.

Питах Теди за ученията, които са правили в София.Каза, че става тичане и блъскане по коридорите и стоене на двора, където се хилят и радват, че не учат. Веднъж, отишъл на училище и видял на вратата бележка, че има заплаха за бомба. Нямало никой и си тръгнал.

Та така. Реално, в България има много повече заплахи от тероризъм в училищата. Имам предвид фалшивите сигнали за бомба. Хващат ли някой, изобщо търсят ли го и какво се случва? Смятам, че при нас беше фалшив сигнал, но се взеха адекватни мерки. Съмнявам се, че на момчето пак ще му хрумне да се шегува, предвид делото и санкциите, които го чакат. И каква е реакцията и превенцията за бъдещи фалшиви сигнали? Какво  мислите за тренировките в училището на вашите деца и имат ли смисъл?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s