Канадски купон или как Теди /не/посрещна Новата година

Отдавна за мен Нова година нищо не значи и никога не съм си правила равносметки. Тази година просто отбелязах факта, че това ще е първата Нова Година за Тина/ вече е на 9мес./ и първата Нова Година, когато Теди каза, че отива на купон и не знае дали ще се прибере/ вече е на 16г./

Миналата Нова Година  беше на купон в негова съученичка. Закарах го към 21часа. Към 1 през ноща се обади да го прибирам, че купона свършил. Доста се озадачих от ранния час. Изненадах се и като ми каза, че родителите са били в къщата и от време на време се появявали. Вероятно, това обяснява ранното приключване на купона. Всъщност, на всички купони на които е бил до сега, Теди ми е казвал, че е имало родител и винаги ме е изненадвал този факт. В България нямам спомен да съм била на купон и да е имало родител.

Тази Нова Година година, обаче ще е в специално наета къща за целта. Няма да има родител. Няма и да го карам, щото ще го вземат приятели. Не знае кога ще се прибере. Задължителното ми условие е да имам адреса. Така към 9 вечерта го взеха и …. в 12 без 4 минути се прибра. Докато ни обясняваше защо се е прибрал, пропуснахме да забележим, че е настъпила новата година.

Купона е бил като по филмите. Къщата преливала. Теди каза, че едва ли не цялото училище е било там. Имало и такива, завършили миналата година, прибрали се от колежи и университети за ваканцията.

Към 11 часа са пристигнали 5/пет/ полицейски коли. Обискирали  са ги /предполагам за наркотици/. Разрешената възраст от която имат право да пият алкохол е 19г. в Онтарио и Теди каза, че децата са си хвърляли пиенето където могат. Той каза, че е бил с две празни ръце. Има глоба, ако ги хванат, че пият, но нямам представа дали реално ги глобяват. На вратата стояли двама полицаи от двете страни и един по един ги препитват- години, пил ли си, как ще се прибереш. Всички под 18г. са изпратени да си ходят. Пълнолетните са оставени да си продължат купона. После разбрах, че всички подобни купони, организирани от ученици, завършват по този начин. Как разбират полицаите , не знам. Може би съседи се обаждат.

Зачудих се дали няма някакъв закон за партита и проверих. Ми има.

Има едно нещо наречено Social Host Liability. То касае всички, които ще правят парти в къщи. Горе-долу значи, че ще носиш отговорност, ако пуснеш твой гост да кара пил и той направи катастрофа/ трябва да се обадиш в полицията, ако не можеш да го спреш/ и също носиш отговорност, ако пиян гост се пребие по стълбите примерно. С две думи, носиш отговорност, пияният да не нарани себе си или друг. Господи, има и party guide, където един от съветите е да стоиш трезвен, за да имаш правилна преценка.

Когато тинейджъра реши да направи купон  вкъщи, родителя носи отговорност. Даването на алкохол на непълнолетни е криминално деяние. Все пак, винаги има някакъв алкохол по тези купони, но ако някое дете се натрови с алкохол, родителите в чията къща се е случило ще бъдат отговорни, независимо, че децата сами са си донесли алкохола.Дори родителите да ги е  нямало в къщата, не е задължително да са там. Но е желателно, щото ако стане нещо и ги е нямало, допълнително ще бъдат обвинени в небрежност. Да не говорим, ако някое се качи да кара кола и се пребие. Така, че вече не се учудвам, че на предишните купони е имало родители.

Честно казано, не знам дали тези мерки имат ефект. Децата си правят купони, снабдяват се някак си с алкохол. Интересното е, че на 18г имат право да си купят алкохол, но могат да пият от  19г. Всъщност, между 18 и 19 години имат право да пият в присъствие на родител или нещо такова, не знам точно, а и едва ли се спазва. Докато търсех информация , разбрах и че ако пазарувам алкохол заедно с непълнолетното ми дете, нямам право да го карам да ми носи алкохола до касите. Аз трябва да си го нося. Не знам.  Знам само, че никога няма да позволя на Теди да направи купон вкъщи.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s