НА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА В УЧИЛИЩЕ В КАНАДА

Когато Теди за първи път ми каза, че ще има родителска среща, първата мисъл, която ми мина е да не отида. Заради опита ми до сега, знаете каква идиотщина са тези срещи в България. Естествено, че исках да разбера как се справя Теди в една нова и различна среда, но не мисля, че има задължителен характер. Не ми беше ясно обаче как протича, тъй като в гимназията няма класове и класни ръководители. Помните, че децата си избират предметите и по един предмет детето е с едни деца, по друг с други и тн.

Така. Обявява се деня за родителска среща. Може да отидеш между 16-20часа. По средата има 1 час почивка за учителите и ще трябва да изчакаш, ако отидеш точно тогава. Родителската среща се провежда във физкултурния салон. Наредени са малки маси с по един стол отпред. Сложени са табелки с имената на учителите. По средата на салона има маса с чай, кафе, сладки. Децата имат 4 предмета на срок, така че всеки родител се вижда с 4ма учители. Намираш учителя, който ти трябва, сядаш и си говорите за вашето дете. Не за Пенчо, не за дисциплината на класа, не за предстояща екскурзия, не за правилника, не за събиране на пари. Говорихме си как се справя моето дете, на какво да наблегне, такива работи. Детето ако желае също може да присъства.Предполагам само, че и другите родители това си говорят, тъй като няма как да ги чуя. Ако учителя е зает с родител, просто изчакваш малко. Срещите ми с 4те учителя на сина ми ми отнеха 20мин и 1 кафе. Това беше.

Малкия е в 1ви клас и е с една учителка. Там се обявяват дни за среща и си записваш час по телефона. Разговора е не повече от 10мин. 

Просто няма какво толкова да се говори. Не се купуват учебници, тетрадки, моливи. Както съм казвала вече, образованието е безплатно. Ако има екскурзии, мероприятие или там нещо се изпращат формулярите по детето, които аз разписвам, ако разрешавам да участва и евентуално давам пари. Екскурзиите се плащат разбира се. Отделно, че имам имейлите на всички учители и винаги мога да им пиша, ако имам някакви въпроси. 

А, не си говорим и за отсъствия. Сетих се за тях покрай промените в българското училище и какви гимнастики трябва да правят родителите. Просто се обаждам и оставям съобщение, че детето ще отсъства. Много хора решават да ходят на почивка /примерно 10 дни/ в учебно време, за да избегнат лудницата. Тогава попълват май някакъв формуляр и толкоз. При продължително боледуване ще бъде поискана бележка от доктор и на детето ще му дадат дати за тестове, презентации или каквото е пропуснало да направи. Е, май се оказа, няма какво да се пише за родителските срещи.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s