Първокласник в Канада- край на 1ви срок

Вече имам малко повече впечатления за обучението на първокласниците и извода ми е: че в България, в предучилищната е далеч по-трудно.Тук в 1ви клас тръгват на 6г. За първокласниците нямат значение сроковете, защото те нямат програма с часове, а са на блокове и учителката преценява кое как ще се учи. Пишат и четат по малко, но основното е око да види, ръка да пипне. Напоследък учат за различните форми и децата ги изработват в 3D. Имаха за задача, едно дете да заснеме друго дете на видео /с наличните им айпади/, обясняващо какви форми е направило. На френски естествено. Не знам, Тони колко е напреднал с френския/ най-малкото, защото не го говоря/ но от това, което видях на клипчето, никога не бих могла да докарам такова произношение. Английския му не е пострадал и продължава да е водещия му език. Единствените домашни са едни книжки на френски с различна тематика, според това какво учат в момента и детето да се опитва да ги чете. Както съм писала вече, тук методологията на писане и четене е друга. Не се учат отделни букви, а направо думи и изречения. Запаметяват ги зрително като си помагат с картинки.

Чудя се, кога изобщо успяват да научат нещо. Получих писмо от учителката, че ще имат 10 урока по ски в учебно време- от 13,30 до 15ч. Училището свършва в 15,15 и директно ги качват на автобусите за вкъщи. Малко се подразних, че никой не пита искам ли, но явно това си е в програмата. А и естествено, че нямам нищо против да го учат да кара ски, още повече, че не плащам нищо и ските са си на училището. Уроците са на една поляна с малко хълмче срещу училището. Родители-доброволци ходят да помагат. Резервни дрехи сме оставили в началото на годината. Само трябват резервни ръкавици, тъй като тук зимата така или иначе, децата ходят със ски екипи на училище, понеже излизат много.

Пратиха ми и един лист със winter electives, от които трябва да изберем едно. Имаше плуване, танци, готварство и тн и са отбелязани, кое за кои възрасти е подходящо. Тони избра боулинг. Има 5 посещения на избраното нещо. Пак да отбележа, че това се случва в учебно време, пак от 13,30 до 15ч. Качват ги по автобусите и ги развозват. Задължително е да се избере едно, тъй като няма учебни занятия в това време. От наименованието си мисля, че ще има и пролетни такива.

Получих и едно писмо, с което ме уведомяват, че Тони ще посещава „Зоната“. Това са занятия със специалист за овладяване на емоциите. Тук пак се подразних, че не ме питат за моето мнение. Не знам защо, дали от България съм свикнала така или не знам. Всъщност, не само нямам нищо против, но и се радвам, защото виждам, че Тони има проблем с изразяването на емоциите си и аз не знам как да му помогна. А и се замислих, какво пък има да ме питат. Виждат проблем и взимат мерки, не само заради него, а и заради другите деца, защото със сигурност пречи и влияе и на тях като реши да прави циркове. Тони и още едно дете от класа му посещават тези упражнения, отново в учебно време, нямам идея кога точно, те си се оправят. Така, Тони няма опасност да натрупа академични знания в първи клас, но пък му е забавно. На този етап съм доволна.

 

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s