Изследвания и прегледи на бебето в Онтарио

 

 


След раждането на бебето, в болницата се правят рутинни изследвания/ които забравих какви точно са/. Взима се и кръв от петата, която се изпраща в не знам каква си лаборатория за изследване за 29 болести- метаболитни, имунни, ендокринни и не знам още какви/ някои от тях са токсоплазмоза, фенилкетунория, галактосемия, хипотиреоидизъм и тн./ Нa сайта newbornscreening.on.ca има пълен списък на изследваните болести, ако на някой много му се чете.

Не се слага ваксина срещу туберколоза. Щипката или по-скоро нещо като пръстен на пъпа го махнаха сутринта преди да ни изпишат/ една нощ сме били в болницата/. Питах с какво да третирам пъпа, но ми казаха, че нищо не трябва да правя. Може и да се мокри без проблем. Ще спомена, че бебето не го изкъпаха след раждането и ми препоръчаха поне още един ден да не се къпе, за да попие верникса.След това да се къпе на 2-3 дни само с вода. Питах и за козметика, но доктора каза, че тя е за успокоение на майките, бебето нямало нужда.

Първата консултации е на 2 месеца/ при нормално, здраво бебе/, когато са и първите ваксини.След това, консултациите са отново, когато са и ваксините, съответно на 4, 6, 12, 15, 18месеца. Измерва се ръст, тегло и глава. Няма профилактични изследвания на кръв и урина. Няма и преглед за луксация на тазобедрената става. Май, нищо няма. Всъщност, има изследване на слуха на 3 месечна възраст, ако не се лъжа. Бебето може и да спи, слагат му се слушалки и пускат нещо като вълни и на един екран се отчитат резултатите. Обясниха ми, че имало много деца, които се раждат с намален слух и до към 3г. възраст го губят напълно и ако се хване рано проблема, можело да се предотврати.

Ами, това е през първата година. Сега да ви кажа малко за пюретата. Аз никак не обичам готвенето и купувам готови. Когато започнах захранването, открих само три еднокомпонентни пюрета. Двукомпонентни няма. Другите са с по сто неща вътре. Пюретата с месо са само с пилешко, свинско или телешко. Такива екстри като в България, с пуешко и заешко, еле па черен дроб, няма. Утрепах се да търся и пюре с риба- ми наложи се да си я сготвя. Другата кретения е, че няма чисто зеленчуково или зеленчуково с месо, в което да няма плод. Естествено, така стават сладникави, но съдейки по дъщеря ми, това няма особен успех. Не изключвам варианта, избора да е толкова ограничен, защото е малък град, но не виждам логика. И тука живеят бебета. Като цяло ми се вижда, че в България избора е много, много по-голям. Тук и адаптираните млека и памперсите са 4-5 марки. Та давайте на бебето, биозаешкото и не ми се оплаквайте.

img_0892

img_0890

img_0891


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s