Особеностите на българската майка

Значи, българката още като забременее и и става нещо. Корема става центъра на вселената и всички трябва да и правят път. Трябва да и се отстъпва място в градския транспорт, на опашката, въобще, става кралицата -майка. После пък с бебето. Навсякъде е с предимство. Айде, за майка с бебе, май много вече не важи, но за бременните си е в сила. За това до голяма степен, имат вина докторите според мен. Такова треперене над бременната и после новороденото, май никъде няма. Не знам, още ли не се извеждат бебета навън известно време? Тук от първия ден се разнасят навсякъде.

Естествено, аз бях свикнала, че си е съвсем нормално да се отстъпва място на бременна и тук се възмущавах вътрешно, как никой не ме отразява, че съм бременна. Е, свиква се. Много ми стана смешно веднъж като бях на пазар с няколкодневното бебе и Тони. Бебето беше в количка и аз слагах продуктите, отдолу в коша. На касата си подмятах един патладжан в ръцете и една жена понечи да ме пусне пред нея, като си помисли, че нямам други покупки. Посочих и коша на количката и се отказа да ме пусне пред себе си. Много често срещано е да пускат хора, които са с малко покупки / въпреки,че има бърза каса за такива/, но не и бременни или майки с деца.Както и инвалиди, и те си чакат на опашката. Понеже средата позволява инвалидите да се придвижват навсякъде, се замислих, че ако трябва да ги пускат наред с бременните и майките с деца, другите хора ще трябва да висят половин ден на опашката.

В същото време, в България няма почти никаква толерантност към децата. Ако някое бебе се разреве неистово или малко дете изпадне в истерия в магазина, българската майка ще потъне в земята от срам и ще се чуди как да изчезне по-бързо. Тук никой няма да те гледа укорително, никой няма да те зяпа. Обяснявам си го с това,че повечето хора имат по 3-4 и повече деца и ти влизат в положението. Във всички ресторанти, в които сме били до сега/ през деня/, дават на децата неща за рисуване. Тони винаги успява да разсипе или счупи нешо, но винаги са почиствали с усмивка. Повечето имат и детско меню. Все пак, за вечеря/ тук вечерят в 5,30 след обяд/е добре да се провери кои ресторанти са kids friendly, не навсякъде е подходящо да си с деца.

Всъщност, намирам го за хубаво, че в България се отстъпва място на бременни и майки с малки деца. Една малка благина, в трудната среда, в която трябва да се придвижват.Но имайте предвид, че в Северна Америка и в Западна Европа, тези предимства не важат. Май в по-голямата част от света, бременните и майките нямат предимство. Чудя се, къде освен в България я има тази особеност?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s