Оставете децата на мира за малко

Второто ми дете като беше на 2-3 години се заричах, че само да порасне и никога повече няма да стъпя в парк. Е, няма да е скоро, защото родих трето. Направо недоумявам как някакви хора си седят по пейките в парка без деца. Не ги разбирам, да стоиш в парка просто така ми се вижда доста екстравагантно. Разбрахте вече, че ненавиждам паркове и градинки, но то е защото имам вече 16 годишен парков живот и съм ставала свидетел на какъв ли не терор над малките човеци, прилаган от майки и баби със завиден плам и енергия. Бабите водят де.

Аз вероятно съм немарлива майка, според парковите критерии, всъщност може и по всички критерии да съм немарлива, но пък аз не се треса от нерви, а и децата са доволни. Например, нито едно от децата ми няма пантофи. Никога не съм им купувала. Е, с първото съм правила опити. Всички ходят боси/без чорапи/ вкъщи, по тяхно желание, включително 10 месечната ми дъщеря, която прави опити за прохождане. Така сцеплението е по-добро и не се пързаля. Нейното желание не знам точно какво е де, ама като си сваля чорапите ще седи боса.Обувки още не съм и купила.Винаги съм се чудела  какъв е смисъла от бебешките обувки.Само да кажа, да сте спокойни, че бебето до този момент не е боледувало от нищо. И хрема не е имала. НИЩО. Малкият ми син е на 7г и никога не е пил антибиотик. Не казвам, че това ги е направило здрави, а казвам, че това не ги е разболяло. Така че, споко, децата оцеляват и без пантофи. Странно, но факт.

Ние с мъжа ми си имаме пантофи де, че ни е студено. И чорапи си слагаме. На малката слагам чорапи като излизаме, зима е все пак, но рядко мога да намеря еднакви и слагам различни. Няма чорапогащник за под панталона. Харесвам думата чорапогащник, а още повече момченца с чорапогащник, да не настинат. Мъжа ми има такава снимка, че и с плетено елече, което се закопчава на гърба, за да не може да го свали. Ако бях видяла тази снимка по-рано, сигурно нямаше да се омъжа за него. Мъжът ми казва, че абсолютно е травмиран от баба си. Та за чорапите, аз се престраших да слагам различни, след като установих, че в града в който живея, до сега не съм видяла човек с два еднакви чорапа. Чак се чудих да не е някаква мода, но не, просто не им пука. Смешното е, че се продават единични чорапи, ако пералнята е изяла единия да си направиш пак два еднакви, но явно не вървят много.

Аз винаги съм позволявала на децата да се мажат и цапат. Нямам проблем ако разлеят нещо или има храна на пода. Не мога да си представя, че крещя да не правят нещо, само защото ще изцапат. Преди време бях определила една стена, на която може да се рисува.

Малкия ми син по едно време, много обичаше в парка да се търкаля по тревата на едно хълмче. Изкачва се, търкулва се до долу и пак така десетки пъти. Естествено, че и други деца решават да опитат. Тогава обаче дотърчават майки и баби с крясъци

– Стани веднага, целия стана в листа!

– Погледни си панталона. Зеленото от тревата, знаеш ли колко трудно се пере?

Не знае разбира се, та той е на 3.  Но ти току що му каза и вече ще знае.

Понякога се чувствах неудобно, тъй като отнасях укорителни погледи, докато изтикваха децата на далеч от нас, но стоически издържах да не казвам на детето си да спре, щото на другите деца не им дават. Честно, тази драма с дрехите не я разбирам. За мен е далеч по-лесно да го оставя да се мърля колкото иска, после детето отива в банята, а дрехите в пералнята. Със сигурност хабя по-малко енергия, отколкото, ако непрекъснато крещя да не се изцапа. Но не е само заради мое удобство. Малките  деца просто по този начин се учат, не седейки на пейката гледайки другите.

Сина ми си играеше веднъж с едни червеи и едно дете се присъедини. Майката дотича с антибактериални кърпички. Да ви кажа, аз почти никога нямам кърпички, нито сухи, нито мокри, просто все забравям да взема. Антибактериални никога не съм купувала. Няма нищо страшно в обикновената мръсотия, мие се.

Но най-страшно ми се вижда, тъпченето на детето с храна, под предлог, че е злоядо. Месеци наред наблюдавах едно момченце с баба си. Докато детето се опитваше да си играе, баба му му набутваше някаква хапка. После го караше да си отваря устата да провери дали е глътнало, защото то си държеше храната в бузата. Така цяла сутрин. След това му казваше, че трябва да си ходят,  за да обядват.

Това дете, винаги имаше храна в бузата си. Чудела съм се, какъв мъж ще порасне, дали ще е дебел или ще има хранително разстройство. Дали ще е уверен млад човек  и дали ще мрази баба си.  Не му стигаше тъпченето, но на това дете никога не му се разрешаваше да си свали якето, нито пък да тича, че ще се изпоти. Мисля, че като порасне, ако реши да застреля баба си, трябва да бъде оправдан.

Никога не съм карала децата да ядат насила или определено количество. Колкото толкова. Малкия ми син има много особен вкус. Яде предимно месо. По едно време обаче се беше пристрастил към печената тиква. Цяла зима изкара на нея- сутрин, обед и вечер. Сериозно се бях притеснила. Отмина това, но продължава да ме изненадва начина му на хранене. Гледам да не му се бъркам много-много.

Една майка ме изуми, след като се обърна към две тичащи деца и им каза да сядат да си починат. Дори не бяха нейните деца, а на нейна приятелка. След като не я отразиха, тя се обърна към майка им и и обясни, че трябва да ги научи да сядат. По малко, по малко и ще се научат. Тука оглупях. За бога, няма дете, което като се измори да не се сети да седне.

И не, такива майки и баби не са изобщо голяма рядкост. Наблюдавам ги с години. Според мен детето няма нужда да му казват непрекъснато какво му се прави. Аз поне, от както могат да говорят свързано ги оставям те да преценят далиЧ им се яде, какво им се яде, топло ли им е, дали да тичат и кога им се пие вода. Аз само гледам да ги опазя, докато сами се научат да се пазят.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s