Извънкласните занимания

Да ви разкажа сега за извънкласните дейности за децата. Аз много държах Тони да ходи на плуване, и сега държа де, ама нещо не ми се получава. Изключително трудно ми бе да се ориентирам как и кога се записват. И още ми е трудно. Първият път беше лесно. Отидох в центъра/ нещо като спортен-културен център/ казах, че детето искам да тренира плуване и готово. Записах го. За моя изненада бяха 10 посещения и то веднъж седмично. Разрових се в нета и разбрах. Тук са на нещо като сесии- есенна, зимна, пролетна и лятна. Избираш си ден и час и плащаш за 10 посещения. Ако искаш повече от веднъж седмично, избираш още някой ден / пак 10 посещения/Ма докато го схвана. И като свършат се записваш пак за новия сезон. Обаче и местата свършват бързо, така че си трябва бързо реагиране като се отвори за регистрация. Изпуснах срока за лятната, докато се размотавам в София. През лятото има и уроци направо на езерото. Сега е момента за есенната сесия. Може и онлайн, обаче аз не успях. Групите са по възраст и има описание какво трябва да могат децата. В описанието за 7 годишните пише, че са в големия басейн и детето трябва да може да преплува 5 метра без помощ.  Което Тони със сигурност не може, а системата не ми дава да го запиша с по-малките. Ще ходя утре на място да видя ще може ли да го запишат някъде. Това, което много ме дразни е че занятието е 30мин. Нямам представа защо е само толкова, да не вземат да се пруморат ли. Нито мога да свърша нещо, нито нищо. Трябва да седя и да чакам. Готиното е, че има стъклена стена и можеш да си седнеш и да зяпаш какво вършат в басейните. Уроците по плуване са за от 6мес. бебета, с родител разбира се. Много ми се иска да успея да запиша и Тина. Някъде четох, че в Канада най-големият процент смъртни случаи е от… удавяне.

В този център освен басейните/ голям и детски/ има арена за хокей/фигурно пързаляне, фитнес, кафе. В другата им сграда има занятия по готварство, творческо писане, укулеле/ някакъв музикален инструмент/, рисуване и не знам още какво. Всеки сезон си издават нещо като списание за всички дейности и има за всички възрасти, включително за пенсионери. Центърът в никакъв случай не е само за деца. За всички е.

Сега искам да запиша Тони и на някакво бойно изкуство, ами и те са по 30 минути. Никак не ми е ясно какво ще направят за 30 мин., ама ще видим.

Аз всъщност искам да го запиша на много неща. Ама няма. Исках на пиано, за да има една обща музикална култура, не за да става музикант. Не искате да знаете колко струва. Сравнено със спорт е тройно, че и четворно повече. И няма места.

Такааа, за това го записах на английски. Не се шегувам. Нали знаете, че Тони е във френско училище. В 4ти клас започват да учат и предмета Английски език, като си ги почват с диктовки и там каквото има за тази възраст. И аз се притесних, че той хубаво говори, обаче ако не може да чете и пише, какво ще прави.

Тук има една много популярна система Kumon, която всъщност е японска. Това са два модула, четене и писане на английски и математика. Много я хвалят тази система, всички малко по-амбициозни родители са си записали децата, а и логично голяма част от френското училище. Тони ходи от един месец и не мога още да преценя колко е ефективна, но поне ни създава някаква дисциплина. Ходи се два пъти седмично, отново за по 30 Мин. / на модул/ Дават се домашни за всеки ден, няма събота, няма неделя, които отнемат между 15-3О Мин. в зависимост колко се лигави. Първият път го препитаха нещо и го сложиха в ниво предучилищна/4-5г/ Всяко дете се движи според себе си, няма никакво значение другите на какво ниво са.

Аз съм скръндза и съм го записала само на четене и писане. С математиката се занимаваме вкъщи/ по същата система/ главно за да научи термините на български, а след това минаваме на четене и писане по български. Аз си поръчах книжките и по математика и по четене и писане от Amazon. В последствие реших все пак да го запиша да ходи поне за четенето и писането. Никак не съм добър педагог, имам трудности с преподаването на български език, какво остава за английски. Препоръчвам обаче, за деца учещи английски и в България, много хубаво са направени. За допълнителна работа или домашно обучение са чудесни. Пише си и за кой клас са.

Но да ви кажа къде се провеждат тези занятия два пъти седмично. Как къде? В църквата, разбира се. Тук църквите не са като нашите. Дори повечето изобщо не приличат на църква. Няква барака със залепен кръст на нея, спокойно може да е църква. Нашата си прилича на църква де. Обаче всички имат някаква пристройка или мазе, или и двете и е с отделен вход. Та Тони ходи на тези уроци в мазето на църквата. Там има няколко зали, тоалетни, кухненски бокс и стая за бебета с играчки и даже легло. Там се провеждат разни сбирки за младежи, на анаонимните алкохолици, игри на бинго, разни вечери и обяди се правят, абе кипи живот. На входа има табло с графика на събитията, та така разбрах. Реално не минаваш баш през църквата, но си си в нея. Не знам дали ме разбрахте.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s