Канадски тийнейджъри

Питах Теди колко от неговите приятели ще кандидатстват в университет или колеж и той каза:

– Всички

Ама как така, нали всеки си избира нивата и голяма част не искат да учат? Той каза:

– Виж ся майко, децата дето няма да учат са skids.

Естествено, веднага започнах да разпитвам. Какви са тия skids. Питах как се разпознават. Ми като ги видиш и ти е е ясно, че са skids, и че нищо няма да правят като завършат. Те са си групичка, ходят развлечени, полу мръсни. Не че другите са много елегантни, но тези се отличавали. Училището не ги интересува много.

Питах го и колко от неговите приятели пушат. Теди каза, че само skids пушат цигари.

Бях шокирана да видя трима младежи на задната седалка на една кола да пушат нещо, докато баба им/ според мен/ купуваше нещо от магазина. Бабата се върна и те продължиха да си пушат. Някакви шишенца с течност си размятаха. Това, докато аз чакам Теди да се върне от магазина. Питах го какво е това и той ми обясни, че е vape. Течността може да е с всякакви аромати, но може да съдържа и никотин в различна степен. Електронна цигара, просто не бях виждала точно такава. А и не е във формата на цигара. Дълбоко изостанала съм, все си седя на обикновени цигари. Проверих в един сайт- над 70 вида течности има. Теди каза, че е нещо като еквивалент на наргилето в България. Само дето тук ги пушат само skids, а в България, всички.

Можеш да си купиш vape, ако си над 19г., ама се снабдяват някак. Явно от баба си, както аз купувам алкохол на Теди./само за купон де/

Иначе, и „нормални“ и skids по купони пушат марихуана. Теди каза, че не пуши и не знае как се снабдяват. Купоните обаче съвсем не са всеки петък и събота. Всички работят и купони има веднъж- два пъти на месец, повече около Коледа.

Марихуаната е разрешена само за медицински цели. През лятото ще я легализират изцяло, но пак няма да е разрешена за под 19г. Но, има ли желание, има и начин.

Което не ме изненадва. Канада, освен че е голям производител, е и голям консуматор на марихуана. Статистиката показва, че около 30% от населението, употребява под някаква форма. Според мен е повече, всичките ни съседи пушат. Ако изляза на балкона вечер, няма нужда да пуша.

За алкохола съм писала вече. Ценна разменна монета, пак защото не могат да си го купят под 19г. Теди ми разказа как седяли на някакъв кей в петък вечер и си пиели алкохол с кола. Да, ама дошла полиция. Хвърлили шишетата в езерото. Хитряги са, хвърлили ги на плиткото и после си ги извадили.

Това лято Теди си беше в София и беше впечатлен как негови приятели пият бира пред Народния театър по сред бял ден. А още повече, че може да отиде на кръчма и да си поръча бира без никой да му поиска лична карта.

Разбира се, и в Канада има амфетамини и каквито се сетиш наркотици. Даже, има сериозен проблем с тях, като навсякъде. Голям проблем за страната е фентанил. Синтетична дрога с над 2000 смъртни случая за миналата година в страната.

Теди ми каза,че не знае някой в гимназията да употребява нещо повече от алкохол и марихуана. Дано да е така. Също ми каза, че специално за района на гимназията има полицейска кола, която обикаля постоянно и трябва да е там до 2 мин. ако има нужда.

Започвам да оценявам малкият град. Сигурна съм, че в голям град, не е точно същото.

*skid- разг. неприятен, мръсен човек


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s