“Трети пол” в Канада

Предвид разразилите се дискусии относно Истанбулската конвенция и излязло някакво писмо от българин в Канада в социалните мрежи, обясняващ как тук едва ли не цари содомия и България не трябва да допуска да се случи същото с тази конвенция, получих няколко питания как е тук.

Има ли трети пол в Канада?

В Канада можеш да бъдеш whatever. Напълно законно и безопасно при това. Ами както искайте го разбирайте.

Канада наскоро  прие и закон срещу дискриминацията на база полова идентичност и изразяване.

От миналата година, в акта за раждане, здравната карта и шофьорската книжка, в графата пол, освен М и F, може да се избере и U/ undetermined /, което обобщава всички видове полова идентичност, които не се вписват в понятията мъж или жена.

От 5 месеца, Канада разрешава и в паспортите отбелязване на пола с неутралното X/unspecified/. Ето какво казва министърът на емиграцията по този повод:

” All Canadians should feel safe to be themselves, live according to their gender identity and express their gender as they choose.”/ министър Ahmed Hussen е от Сомалия, емигрирал в Канада през 1993г./

Макар и да не съм още канадка, такива изказвания ме правят горда и се радвам, че живея точно тук.

Горните документи са си за вътрешно ползване, за разлика от международния паспорт.  На сайта с формулярите за издаване на паспорт, предупреждават, че при отбелязване на пол X, може да има негативни последици, като недопускане до определени държави предвид местното законодателство, арест и тн. В момента по стандартите на International civil aviation organization всички паспорти трябва да съдържат информация за пола. Канада ще лобира тази информация да бъде премахната като изискване.

Канада не е първата държава предложила трети вариант за полова идентичност в документите, другите преди нея са Австралия, Нова Зеландия, Германия, Малта и Пакистан.

Преди 1-2 години в българската преса се появиха заглавия от типа “Шок! Ужас! Обучават 6годишните деца в хомосексуалност в Канада” . Населението било в шок, родителите протестират. Източникът на информацията беше статия от в. “Комсомолская правда” и всичко вътре беше как целта е да се развращават децата, защото премиера на Онтарио е лесбийка.

А ето за какво всъщност става дума. Сексуално образование в Онтарио винаги е имало, просто през 2015г. решиха да осъвременят програмата на обучение предвид, че не е правено от 1998г. Такова образование има и в другите провинции, но не знам до колко са еднакви или се различават. Предмета в Онтарио е Health and physical education, който включва 4 компонента:1. healthy eating, 2.growth and development, 3.personal safety and injury prevention,4. substance use and abuse. Сексуалното образование е част от втория компонент.

Имаше противници и протестиращи главно от мюсюлманските общности и бордовете на католическите училища. Мотивите бяха, че в 1ви клас ще им показват полови органи на картинка, че ще ги учат да са хомосексуални и тн. Заплашиха, че няма да пускат децата си на училище. За около седмица, 35 000 деца не ходиха на училище/ главно мюсюлмани и католици/.

Канадците са толерантни. Не им казаха,” щом не ви харесва си заминавайте по родните страни”. Казаха им, че дори родителите да не одобряват хомосексуалните, децата трябва да знаят че съществуват и да се отнасят с респект. Гей браковете са разрешени и ще трябва да приемат, че това е така. Ако не приемат това образование са свободни да си запишат децата в частни училища или да преминат на домашно обучение, но сексуално образование ще има. Нямаше масово отписване на ученици от държавните училища. Напечатаха им брошури на родните им езици, с разяснения какво ще включва това образование.

Всъщност, програмата лесно се намира. Може да си я свалиш в PDF и е доста подробна, клас по клас.

В 1ви клас учат частите на тялото с истинските им имена. Ужас, момченцето ще разбере, че пилето му, всъщност се казва пенис. Казват им ги и толкоз. В общия случай се използва термина private parts. Това, което научи Тони от сексуалното образование от 1ви клас е, че никой няма право да го докосва по private parts и трябва да съобщи, ако се случи.

Във 2ри клас учат човешкото развитие- бебе, дете, младеж, възрастен, без особени подробности.

В 3ти клас учат, че има различни видове семейства, което беше една от причините за недоволство. Учат, че има семейства от две жени или от двама мъже. Както и, че някой може да живее с баба и дядо/ защото няма родители/  и въобще различните конфигурации, които могат да се получат и че трябва се отнасят с респект към всички. Нищо повече.

Няма да минавам през всички класове, но реалното сексуално образование започва от 6 клас. Започват да учат за физическите и емоционални промени през пубертета, стереотипите и хомофобията.  Защо не трябва да бързат да са сексуално активни, полово предавани болести, менструация и тн.

От 8ми клас нагоре вече учат какво е полова идентичност и сексуална ориентация и разликата. И о, ужас в програмата е  вкючено освен мъж и жена, още 4 вида- two-spirited, transgender, transsexual, intersex. Предполагам им обясняват, че не е заразно.  Учат още за безопасност  при сексуални отношения, предпазване от бременност, репродуктивни проблеми. Учат за романтичните отношение, важността на съгласието  за сексуален контакт, че НЕ във всички случаи значи НЕ, поемане на отговорност за действията си и тн.

Аз лично не видях нищо притеснително в програмата за сексуално образование. Погледнах статистиката, която показва, на каква възраст имат първият си сексуален контакт. 9% под 15г. възраст, 25% на 15 или 16г. Останалите по-късно.

Аз смятам, че уроците по сексуално здраве не увеличават сексуалната активност, а предотвратяват рискови действия. А и предвид емигрантският поток от консервативни общества, където говоренето за секс е табу, смятам, че е наложително да има такова.

* снимката е направена от мен в гимназията на Теди

 

 


2 thoughts on ““Трети пол” в Канада

  1. Притеснителното в провеждането на сексуалното образование е липсата на компетентност от страна както на провеждащите, така и на управляващите. Въпреки искреното желание на група хора да бъдат полезни за подрастващите и да бъдат толерантни към „различните“, се вреди поне на една част от децата. Наясно сме, че хората няма да се заразят, ако общуват с хомосексуални или транссексуално, но е изключително безотговорно тези състояния да се определят като вариация на нормално сексуално функциониране. Имаме достатъчен обем клинична литература, обхващащ период от над 100 години, който недвусмислено и многократно показва, че хората с атипична сексуална ориентация са определени типажи невротици, със специфични защитни механизми, отреагиращи дълбоко залегнали конфликти. В такъв случай, питам аз, правим ли добро, когато чрез собствената ни неинформираност, ние ставаме съучастници в една илюзия, която по-късно така или иначе ще тласне младия човек в поредния конфликт? Няма ли човека потребност да търси истината за себе си? Политическата коректност е плъзнала като агресивен тумор. Нека има сексуално образование, но нека запознаят учениците с особеностите и рисковете както на хетеросексуалния начин на живот, така и с атипичния. Нека им покажат медицинските статистики. Нека ги запознаят с факта, че LGBT общността, макар и в страна като Холандия, в която те се радват на права, каквито всички имат, и където хомофобия реално няма, изследванията пак показват пъти по-високи тревожни разстройства, употреба на наркотици и алкохол, промискуитет, емоционална нестабилност и т.н.

    Харесвам

Вашият коментар