Организация на боклука

Всяка община си има свои изисквания за разделното събиране на боклука, но разликите са минимални, поне в предишната и в тази, нещата са почти идентични. В общи линии имаме 4 вида кофи.

Зелената кофа е за биологични отпадъци- хранителни отпадъци и някои хартиени изделия като кухненска хартия, хартиени пликове от пуканки и подобни. Купуваме специални пликчета, които са за компост, те нещо и обезмирисяват, но може и да се увиват във обикновен вестник. Кофата се затваря плътно, за да не могат да ровят животните.

Другите кофи са просто контейнери без капаци. Сивата е само за хартия и картони. Синята е за пластмасови, стъклени и метални опаковки- от препарати, тетрапак, консерви, опаковки от дезодоранти, буркани. Има и неща дето са уж пластмасови, примерно играчка, но не може там. Като се чудя нещо къде да го сложа си поглеждам картинките на хладилника.

За стъклените бутилки от алкохол и бирените кенчета се плаща депозит като ги купуваш, 10 цента за кенче, за бутилките мисля е според големината и после ги връщаме в магазина и ни връщат парите.

Всичко останало, което не е заминало по трите кофи, отива в черната кофа за общия боклук, може и просто да е черен чувал до 20кг. За моя изненада, пластмасовите играчки отиват точно там. Всяко домакинство има право на един черен чувал на седмица/ боклука се взима един път седмично/. Ние сме 4 човека и един чувал на седмица ни е напълно достатъчен. Може да оставиш и повече, но не повече от четири, като за всеки след първия трябва да сложиш таг, който струва $3. Купуват се от някъде си.

През целия Януари има ден от седмицата определен само за събиране на елхи. През пролетта и есента има дни в които се събират отпадъци от двора. Листа, клони, треви, каквото там си разчиствал по градината. Те се слагат в специални за целта хартиени чували. Наскоро имаше седмица в която можеш да изхвърляш батерии, слагаш го в прозрачен зип плик и ги оставяш да другите контейнери. Има и дни за събиране на електроника, текстил, мебели, но трябва да се обадиш да заявиш, за да дойдат да ги вземат. За мебели специално се плаща $40 за 5 неща.

Понякога на човек му се налага да изхвърля голямо количество неща, както на нас при преместването, изхвърлихме някои мебели, старо барбекю и какви ли не неща. Тогава трябва да ги закараш на „бунището“. Слагам го в кавички, защото то изобщо не е бунище, казва се waste management facility.

Там също си има правила. Ако изхвърляш електроника, мебели, текстил, автомобилни гуми, метал- е безплатно. За опасни домашни отпадъци като химикали, игли, флуоресцентно лампи, бои и тн. също е безплатно. Интересното е, че всяко нещо се оставя на определеното за това място, но служител няма право да помага, трябва сам да го направиш. Пише, че е от съображения за сигурност.

За отпадъци като дъски, керемиди и подобни се плаща $75 на тон. За прозорци и още някакви неща е $155 на тон. Като всичко разбира се трябва да е отделно и изхвърлено в съответния контейнер. Ако имаш боклук, който просто си наблъскал и няма как да се разпредели се плаща $310 на тон. Като влизаш има служител, който пита какво ще изхвърляш и мери колко тежи колата/ камиона. На излизане пак я мери и ти изчислява колко дължиш. Ако имаш безплатни боклуци, първо тях изхвърляш и после мерят за платените. И не, никой не проверява дали изхвърляш точно това, което си казал.

Аз разбира се, не знам всичко това наизуст, а си имам календар и си гледам кой месец и ден какво допълнително събират.

Това всичкото е за хора живеещи в къщи. В големите градове, където един блок е цяло село, всичко се изхвърля в една шахта на етажа. Разделното събиране и изхвърляне там, май е на добра воля, но не съм особено запозната. Това е за боклука при нас.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s