Колко струва да отгледаш дете в Канада?

Краткият отговор е – адски много. По-конкретният е $13,366 на година или $253,947 от 0 до 18г. Това изчисление е средно, направено от MomeySense Magazine за 2015г. Средния доход на семейство за 2016г. е бил $87,688 на година. В момента най-ниската ставка в Онтарио е $14 на час.

Разбира се, разходите варират сериозно от провинция до провинция, от град до град, че и от семейство до семейство. Горното изчисление е усреднено за цяла Канада. За най-големи разходи се считат- жилище, храна и childcare/ ясла, градина, бавачка/. Да уточня, че под графата жилище се има предвид, дали ще се налага преместване в по-голямо такова и съответния разход произтичащ от това.Младите двойки без деца обикновено живеят в едностаен и логично с появата на дете е да се нуждаят от по-голямо жилище. Все пак говорим за средностатистически човек. За 2015г. са изчислили, че СРЕДНИЯ наем в Канада за 2ен апартамент е бил $962, като за Торонто средният е бил $1100, а за Монтреал $750. Така че, разликите са сериозни. Също, дали ще се преместят заради по- добро училище. Колкото е по-добро училището, толкова е по-скъп кварталът, а може да се запише детето само според адресната регистрация.

Храната си е храна, изчислили са, че храната на един тийн в диапазона 14-18г на месец струва за момче- $311, а за момиче- $223.

В тези изчисления не са взети под внимание направените спестявания за колеж/ университет и „пропуснатия“ доход, ако единият родител остане вкъщи да гледа детето. Също и евентуалните „детски“ , които биха получавали. Те се изчисляват на база дохода от данъчната декларация и възрастта на детето. Колкото по-голямо става детето, намаляват. Мисля, максимума който може да се вземе за дете на месец е около $500.

Най-големия разход си остава child care. В Канада майчинството е една година и след това до 4г. годишна възраст всеки се оправя както може, защото няма държавни ясли и градини. Това е най- ужасния етап откъм финансовата част и аз се намирам точно там, освен че имам и един студент и един в училищна възраст. Няма по- малоумно планиране на деца от моето, просто защото не ми е хрумнало да планирам.

Има всякакви лицензирани и нелицензирани центрове, детегледачки, домашни центрове, но всичко това е доста скъпо. Средно за Канада е $1600 на месец. Цената зависи и от възрастта на детето. В лицензиран център в нашия район цените са така- $56 на ден за дете от1 до 1.5г., $53 до 2.5г. $47 до 4г. Други домашни варианти могат да се намерят до $35 на ден. В Квебек обаче е далеч по-евтино. Но има и хора, които плащат 13-15 000 на година само за ясла/ градина, което превишава изчисления среден разход за всичко за дете. Child care е най-най големия разход. Дори единият родител да си остане в къщи, не е безплатно, защото тогава губят един доход. Както забелязвате, яслата на месец, може спокойно да е повече от наема/ ипотеката.

На 4г. тръгват на предучилищна, където всичко е безплатно в Онтарио. Училището обаче е от 9 до 15,30ч. и едни доста години се налага да плащаш за гледане преди или след училище, където също плащаш на час. Разбира се, много хора решават да работят на половин ден или само няколко дни в седмицата. Тогава детето се дава на daycare само в дните в които е на работа родителя или може да е на половин ден. Това обаче е договорено предварително, кои точно дни и от колко до колко. Неприятното е, че се плаща независимо по каква причина детето няма да ходи, а също и доста от празниците. Всичките тези работят и през лятото и дават една седмица на година за ваканция, която да не плащаш. Ако сте планирали две седмици почивка, ми едната трябва да си я платите.

Като голям разход се счита и първоначалните покупки около новороденото. Тук вече наистина си е от семейство до семейство. За едни нещо, което смятат за напълно задължително, за други е глезотия. Дрехите също, може евтини, може и скъпи.

Разходите за извънкласни занимания. Мосля, че плуването излиза най-евтино, около $500 на година, два пъти седмично по 30 мин. Хокей, около $1600 на година. Това, ако е просто така да си спортува детето, ако се търси някакво развитие в спорта става съвсем дебело. Заниманията с изкуства не са по-добре. Аз наивно си мислех да запиша Тони на пиано, ей така за музикална култура, но реших, че не мога да си го позволя. Значи, ако детето ходи на две неща или пък са две децата, никак не е весело като добавим и транспорта.

Не са за подценяване и разходите за брекети, ако се наложат – около $7 500.

Летен лагер- една седмица е средно $700- 1000.

Според изчислението най-скъпо е до 2 годишна възраст, предполагам заради разходите за пелени и адаптирано мляко. Най- евтино е от 15 до 18г.

Където и да е, все е скъпо, так че гледайте това изчисление да си го направите преди да имате деца, за да сте подготвени.

Все пак има и добра новина. С появата на дете, разходите за ресторанти, барове и други глезотии, рязко намаляват.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s