Най-образованите държави в света

Ииии… на първо място е Канада.

Попаднах на тази статия, в която са изброени десетте най-образовани държави като процент от населението между 25-64г., които имат някаква степен на образование след средното. За Канада процента е 56, което я прави и единствената страна с над половината население с образование след гимназия.

Изследването е правено от OECD /Organization for economic cooperation and development/ и до колкото разбирам, само сред страните, които членуват в организацията и България не е сред тях/ през 2012 е потвърдила, че ще кандидатства за прием, но очевидно не се е случило/.

За България е много трудно да се намери каквато и да е официална статистика, но от статиите, които прочетох, процента е около 35.

Честно казано, този висок процент за Канада ме озадачи и се размислих как така е толкова висок. В изследването се казва, че се взима предвид степен от двугодишно обучение, степен от четиригодишно обучение и vocational programs, които са всякакви обучения свързани с дадена професия и придобиване на умения.

В Канада само със средно образование може да се упражняват доста малко професии- нещо във верига за бързо хранене, касиер в магазин, разносвач на храна, неща от този род.

За да бъдеш водопроводчик, жичкаджия, плочкаджия и тн. трябва сертификат от двегодишно обучение. За да станеш секретарка, двугодишно обучение, че и втората се специализарш в зависимост дали за офис или медицински център. Personal support worker, такъв, който помага в старчески домове или на хора със заболявания- отново двегодишно обучение. И още не знам колко професии изискват двегодишно обучение след средното.

Спасител на басейн- едногодишно обучение. За да работиш нещо си в детски лагер и въобще с деца се изискват няколко сертификата, един от които е за оказване на първа помощ. За да си сервитьор в ресторант или продавач в магазин за алкохол се изисква сертификат за работа с алкохол, каквото и да значи това. Това са само тези, които съм срещала по обяви за работа, кой знае още колко сертификата има.

Ако изследването взима под внимание и всички тези сертификати и сертификатчета, то този процент ми се вижда нисък.

Канада е в челните позиции и по грамотност на населението- 99% могат да пишат и четат.

По отношение на образователната система също се нарежда в предните позиции, заедно със скандинавските държави.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s