Параноята от сопола

Прочетох в Мама Нинджа статията Бацили, безотговорност, болести, в която става дума, че боледуването след тръгване на детска градина е част от живота, но че има много родители, които са безотговорни и си водят децата болни на градина, разбирай със сополи.

Признавам, че малко ме подразни първо заглавието, после и въпросното твърдение. Разбирам я авторката, до гуша ѝ е дошло от боледуване, спомних си с първото ми дете какъв ужас беше и до 4г. възраст беше изпил цялата менделеева таблица. Само че, поне в моя случай, изобщо не мисля, че другите болни деца и въобще хора, крачещи сополиви са ми виновни, че детето ми е боледувало. Мисля, че главният проблем е бил начинът по който съм го отглеждала и закалявала/ като бебе, 15мин. гол на стайна температура примерно и масаж и тн./ Всички говорят как детето като тръгне на ясла или градина и край, болестите са в кърпа вързани и то, защото някои „безотговорни“ родители си водят децата със сополи! Аз съм от тези безотговорни родители.

И не говоря само за Канада. Тони е ходил две години на детска градина в България и се е разболявал рядко и не особено сериозно. Не знам дали някой ще ми повярва, но сега е на 9г. и никога не е пил антибиотик, нито имуностимулатори. Тина, почти на 3г. също не е пила антибиотик, нито имуностимулатори, нито сиропи, нито витамини. Нищо. И не, дори не са кърмени, за да съм им предала някакъв имунитете в началото.

Преди няколко дни и двамата бяха с кашлица и сополи и не съм спряла Тони от училище. За около 4 дни им мина от самосебе си, на Тони само му слагах капки за нос, Тина не ми даде, предполагам защото и беше за първи път и беше ужасена. Дадох ѝ да яде сняг, не с терапевтична цел де, просто тя обича да яде сняг, а сополите не са причина да не ѝ давам.

В Канада, децата си ходят със сополи и кашлица на градина и училище. Няма медицинска сестра да бди, няма и бележки от доктор. Ясно е казано, че ако има температура, повръщане и разстройство или обрив, детето трябва да остане вкъщи. Ясно ми е също, че на хората им омръзна да се дават примери от чужбина и че в България е друго. Да, друго е. В България има параноя от сополи.

Пак ще кажа, че Тони е посещавал детска градина в България и не е боледувал. И смятам, че за това има значение, не колко сополиви деца е имало в групата, а начина по който го гледах ПРЕДИ това. Всички пищят как децата се разболяват като тръгнат на детска градина, но никой не казва как си е гледал детето преди това. А именно, много голяма част от децата се отглеждат в почти стерилна среда. И после другите виновни, че им заразили детето.

Когато Тони се роди/ януари/ реших напълно да забравя всичко, което са ми казвали за закаляване и всичките глупости от първото ми дете и да карам както си знам. Тони на третият ден беше навън добре завит за около два часа. Както казах, не съм му давала и имуностимулатори или витамини. Не съм изварявала вода след 10я ден и не съм стерилизирала шишета. Абсолютно нищо повече за хигиената не съм правила за дома, от това, което съм правила и преди да се роди. В последствие съм му давала да играе с кал, в прах, трева, с боклуци. По същият начин и с Тина. Като бяхме в България това лято, в парка моите деца бяха едни от малкото боси и мръсни. Направи ми впечатление, че майките на малки деца до една бяха снабдени с дезинфектанти и не пропускаха случай да го използват. И интересното беше, че децата идващи от чужбина могат да се познаят по мърлявия вид, не че няма и местни такива, но определено са малцинство, чиито родители отнасят доволно количество забележки. Както и аз де. Правилото при нас е, че миенето на ръце не е необходимо повече от това преди ядене и след тоалетна в общия случай.

Изобщо не си мисля, че безотговорния ми начин на отглеждане както вероятно ще го определят някои, значи че няма да се разболеят от нещо по-сериозно. Това, което смятам аз е че именно изкуствената стерилна среда създадена около бебето и малкото дете са доста голям проблем все пак. Мръсотията не е страшна, мие се, пере се, но е важна за имунитета, а не имуностимулаторите. Разбирам донякъде майките, получава се омагьосан кръг. Колкото повече го пазиш, толкова повече боледува и трудно се излиза от там.

Разбира се, нямам намерение да казвам как да си гледате децата, само споделям личните си наблюдения, които са дългогодишни. И искам да ви предупредя, че да, следващият път като дойдем през лятото, много е възможно детето със сополи на детската площадка да е моето и никак не се чувствам виновна за това. Лекувайте си параноята.

Снимка: Тина яде сняг


One thought on “Параноята от сопола

  1. Оххх ,много вярно и до болка познато. Втрисам се като чуя , как зимата климатика бучи на 30 градуса, бебето увито,завито през глава с терлици, ; навън 10 градуса, то облечено като ескимос; времето хубаво слънчево, майките по кафенета и молове (отново на климатик) или , ако са на площадката – забранено е да се влиза в пясъчника; Предпоследния път педиатърката ме пита какъв е сопола: цвят, слузест ли бил и понеже не успя да види дали има бели налепи по-гърлото, за да се застрахова – бам широкоспектърен антибиотик; да, ама не беше познала, не мерси, смених три докторки,докато стигна ,до такава, която успя да му види гърлото и да НЕ изпише веднага антибиотик .

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s