Третокласник в Канада

Нищо по различно не се случва от това в 1ви и 2ри клас, но получихме report card за семестъра и искам да ви разкажа малко какво точно оценяват. Както знаете тук няма бележници и тази карта е ориентир за напредъка на детето и въобще какво учат, защото нямат учебници и тетрадки. Домашни също няма за сега и съм в пълно неведение какво учат и тази report card хвърля малко светлина.

Първата част в report card е за Умения за учене и работни навици. Оценяват се с E /excellent/, G / good/, S /satisfactory/ и N / needs improvement/ следните неща: Отговорност, Самостоятелна работа, Инициативност, Организация, Сътрудничество и Саморегулиране. На последното, Тони е оценен с S, но не съм изненадана, до сега винаги това е получавал по тази точка. Учителят е написал и с няколко изречения за поведението му в училище, силните му страни и къде има нужда да се работи.

Следва оценка по предмети. Оценките са от А+ до D-, вместо F са сложили R, когато ученикът не е покрил изискваният минимум.

Първият предмет е Език. Оценяват се по четири компонента- четене, писане, устна комуникация/изразяване и медийна грамотност. Наскоро имаха за задача да си измислят двеминутна реч, която да кажат пред целия клас като упражнение по публично говорене.

Медийната грамотност е способноста да намираш, анализираш, оценяваш, създаваш, използвайки различни форми на комуникация. Учителят е написал, че този семестър Тони е правил постер и следващата стъпка е да работи върху това, посланието му да е по-ясно и разбираемо.

Математика – оценяват се пак по няколко компонента като Алгебра, Геометрия, мерки. От това, което е написал учителя, разбирам че са учили за градуси, мерки и теглилки, 2D форми, смятане с пари и разни такива неща.

Наука и технологии– този семестър са учили за растенията, семена, разтеж и тн. Садили са някакви растения и Тони разбира как се развиват и различните характеристики.

Социални науки– учили са за общностите в Канада през 1780-1850г. и разбира се, както и на всичко друго, учителят обяснява какво е научил Тони и как се справя.

Здравна и физическа култура– тук се оценяват двата компонента- здравно обучение и физическо обучение. В здравното обучение влиза и сексуалното образование, но уви, този семестър са учили само за лична безопасност и предпазване от травми.

По физическо обучение този семестър са имали баскетбол и пише, че Тони си е подобрил уменията с топка, а със някакви скутери са се движили между пилони и също си подобрявал уменията.

Понякога се правят измервания на постиженията им в бягане, скачане и тн., но тук няма норматив, който трябва да бъде изпълнен. Кой колкото може като целта е при следващо измерване, детето да подобри собственото си постижение.

Изкуства- тук се оценяват по четири компонента- танци, театър, музика и визуални изкуства. За моя изненада, Тони е научил някакви движения от брейк и ми демонстрира със сестра си някакъв танц, който ми прилича на валс или поне така се надявам. Музика ще имат този семестър, а по визуални изкуства учили някаква техника и правили животни с нея.

Това са предметите, които са в програмата до 6ти клас и оценяването. Както споменах, учителят пише за всеки предмет какъв напредък има и къде има затруднения.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s