Национално външно оценяване по канадски

Днес получих писмо от училището, че в седмицата от 27 до 30 май, Тони ще се яви на оценяване по писане, четене и математика. Макар да не е национално, онтарийско е, така го кръстих, за да направите връзката, прилича на българското оценяване.

Оценяването се прави в 3ти, 6ти, 9ти и 10 клас. Това за Онтарио.

В писмото пише, че в упоменатите четири дни ще има 6 едночасови сесии, през които ще се оценяват четене, писане и математика. Тони ще си ходи пак с автобуса на училище, нямам представа кой ден от колко часа и какво точно ще се случва. Те ще си го натаманят предполагам. Оценките са A,B,C и D. Резултати ще получим по пощата през есента. За 6ти клас е същото. И за 3ти и за 6ти клас, резултатът изкаран от детето няма никакво значение за текущото му оценяване и как ще завърши. Резултатите изпратени на родителите са, да видят как точно тяхното дете се е справило. Самото училище сравнява резултатите с предишните години. Целта е да се види колко процента са на нивото зададено като минимум или повече по учебна програма. Повтарям МИНИМУМ. Ако този процент намалява или не мърда, значи има проблем. Също се сравняват всички училища в един борд и се гледа, ако има проблем във всяко училище по математика примерно, за да се вземат мерки за конкретно училище или за всички от борда. Накрая се сравняват всички училища от всички бордове в Онтарио.

Информацията е обществено достъпна на http://www.eqao.com/en ако има някой любопитен. Може да се напише името на училището и да видиш резултатите за последните няколко години. Все пак има и значение бройката на ученици. Аз погледнах резултатите на сегашното и предишното училище на Тони. В полза на сегашното са, а аз харесвам повече предишното. И по препоръка на сайта, който казва, че и една бройка е важна в малките училища, за да промени всичко, погледнах. Сигурно ще се шокирате, но за миналата година, в училището на Тони са били 14 третокласници. Сега не са много повече, писала съм, че са смесено 3ти и 4 ти клас. Не знам как и защо, но май е на определени километри и всяко камюнити трябва да има училище и за това съществуват такива малки училища. Знаете, тук детето се записва по адресна регистрация, не се избира. За сравнение в предишното училище са били ЦЕЛИ 66 третокласника. Осъзнавам, че звучи направо смешно, но в Хънтсвил, който е с 20 000 население, има пет основни училища.

Както и да е. За децата със специални образователни потребности има изключения. Може да им се даде повече време, да се осигури тиха среда или някой да му чете инструкциите и въпросите, в зависимост какви са нуждите на детето. Изключения има и за децата скоро пристигнали в Канада, дете не говорещо английски няма да бъде тествано.

В 9ти клас оценяването е само по математематика. Резултатът от оценяването е 10% от крайната оценка за годината по математика. Теди не се е явявал, защото като дойде в Канада, бе записан направо в 10ти клас.

В 10ти клас има Literacy test, който е задължителен компонент за завършване на средно образование. Не го ли вземеш, не можеш да завършиш. Той е и единствения, който напомня на нещо като матура. По всички други предмети си има изпити, и то сериозни, но според какво е избрало детето. Подробно за това „В гимназия в Канада“ тук.

Literacy test се провежда през март и резултатите се получават пак по пощата. В точки се измерва, но накрая пише взел/ не взел. Теди каза, че е бил доста лесен тест. Отново наблягам, че целта е всички деца да имат необходимия МИНИМУМ грамотност, за да живеят и работят. Този тест няма високи цели, а търси сигурност, че и най-големите тъпанари ще могат да си прочетат трудовия договор за доставка на пица.

Ако не го вземе има право да се яви втори път. Ако и тогава не го вземе, трябва да кара специален курс, който ако завърши успешно, няма нужда да се явява п.к на тест.

Предполагам сте забелязали, че това което искам да кажа за основното и средното образование, е че провинцията иска да знае, че всички завършващи гимназия могат да се оправят сами. Толкоз. Никакви високи цели. Разбира се, за талантливи, надарени и амбициозни деца има пътища и възможности, колкото искаш, никой няма да го спре. Но целта е МИНИМУМА заложен в учебната програма.

Това е за външното оценяване в Онтарио.

Днешното писмо


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s