Студентско финансиране

Студентското финансиране в Онтарио става чрез OSAP. Могат да се възползват канадски граждани и постоянно пребиваващи/ПР/, но разбира се не е задължителна. Програмата е комбинация от National student loan и Ontario student loan, плюс грант. Заемът се отпуска от National student loan centre и един вид е държавен заем, а гранта е частта.която се отпуска безвъзмездно и няма да се връща.

Как става цялото кандидатстване и отпускане на средствата. През лятото, още преди да е приет някъде, бъдещият студент си прави профил онлайн в OSAP. Има въпросник, според който се преценява дали студента е зависим от родителите си, както и се отбелязва дали студента ще живее вкъщи или не, тъй като средствата се отпускат и за общежитие.

Зависим от родителите се води, ако е изкарал по-малко от $11 000 за годината и не е работил на пълно работно време не помня точно колко месеца. Какъвто беше нашия случай и за това взеха нашия доход, за да изчислят колко ще отпуснат като заем и колко като грант. След като се попълни всичко, веднага излиза предполагаемо колко ще се отпусне. В профила след време се появиха документи, които трябваше да подпишем. Теди подписа договор с въпросния център, а ние с Иван, че разрешаваме да проверят дали е верен дохода, който сме написали в Revenue Canada/данъчната служба/. Казвам това, защото продължавам да се изненадвам, че никъде не трябва се ходи и макар със скапан интернет, нещата за всичко се случват онлайн. Просто принтирахме, подписахме, сканирахме и качихме обратно в профила. А някои компании си имат онлайн подписване, просто ти се отваря прозорче, където с пръст се подписваш на екрана на таблета или телефона. Така си подписахме договора за застраховка на колата, а Теди по този начин подписа договора си за работа, след интервюто му по скайп.

След като всичко е качено, се изписва, че след като извършат проверка на информацията и университетът потвърди регистрацията на студента ще разберем колко точно отпускат. Според дохода грантът може да е малко, а може и по-голямата част.

Хубавото е, че студентът може да откаже заема и да вземе само гранта. Или само първия семестър, а също, ако размисли може пак да си поиска заема. Парите се отпускат на два пъти, в началото на всеки семестър. Парите за таксите отиват директно в университета, а ако остане нещо се превежда по банковата сметка на студента.

Всяко правителство се бие в гърдите, че ще прави висшето образовани по-достъпно и на всеки 4 години променят нещо. В Онтарио спечели Форд / progressive Conservative party/и той така каза, но се получи обратното. Има много недоволни, включително и ние.

До сега беше следното. Най- бедните студенти можеха да получат почти пълно финансиране чрез грант/ не съм сигурна колко процента/, а заемът е безлихвен по време на следването и 6 месеца след завършването.

Форд какво направи. Задължи всички университети и колежи да свалят таксите с 10%. В същото време, по програмата, заемът не може да е по-малко от 50% и премахна 6 месечния гратисен период след завършването. Завършва и на следващия ден започва да тече лихва. Промени нещо и скалата на доходите, по която се изчислява грантът. Получи се обаче, че това е добре за богатите, които така или иначе няма да взимат заем. На останалите просто заемът става по-голям, къде с малко, къде с много сравнено с предишната година, нищо, че са свалили таксите.

Лихвата на заема е към 8% и както казах, започва да се надчислява от деня на завършването. Може да се вземе заем от банка на по- ниска лихва, но пък там лихвата тече веднага на изразходваните средства, за това много хора избират този вариант.

OSAP може да се ползва 4 години, така че пак се стига до банка. Знаете, че тук можеш да учиш за доктор, адвокат и други след завършен бакалавър. Все пак, добрата новина е че, ако студентът продължи да учи, държавният заем остава безлихвен и не започва връщане. Пише си в профила, че продължава да учи и те си проверяват и го замразяват до завършване на следващата степен.

Програмата е много полезна, над 70% от студентите я ползват. Според това, което съм чела, най- масовият случай е, че за бакалавърска програма, студента се сдобива с около $ 20 000 заем и го връща за около 9 години.

Ако отпуснатото от OSAP не стигне за таксите/ не знам дали и общежитието се брои, защото то е по-скъпото нещо всъщност/ има нещо наречено Student Access Guarantee. Студента кандидатства за финансова помощ в самия университет. Те му отпускат помощ дали във вид на стипендия, гарантирана работа в кампуса или там каквито начини имат. Идеята е, да няма не влезли в университет или колеж по финансови причини. Разбира се, трябва да поддържа минимума успех заложен от университета.

Разбира се, може и стипендия за успех да се получи. Теди взе тази на общо основание, която е само за първата година. Може и за следващите години да дадат малка стипендия, ако успеха е над 90%, специално в този университет. Академичните стипендии са много видове, има за определени специалности, от разни фондации за конкретна специалност с различни суми, от малки до пълни стипендии, които разбираемо преобладават за точните науки.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s