Честит рожден ден, Канада!

Сигурно знаете, че 1 юли е национален празник- Canada day, който се смята за рожден ден на Канада. На 1 юли 1876 година влиза в сила Constitution act, с който три британски колонии са обединени в конфедерация- федерален доминион, съставен от четири провинции.

Това поставя началото на продължителен процес на териториално разширение и увеличаване на автономията. До средата на 50те най-често използваното име е Доминион Канада, но федералното правителство започва да насърчава използването единствено името Канада във всички официални документи. Името на Канада идва от думата kanata на езика на племето ирокези, която означава селище или село.

Канада се разширява и днес се състои от 10 провинции и три територии. През годините се увеличава и нейната автономност, докато през 1982г. действащата до тогава британска конституция е изместена от канадската Харта за права и свободи и става напълно независима от Обединеното кралство. До тогава празника се е наричал Dominion Day, а от 1982г. официално е преименуван на Canada Day. Канада е едновременно парламентарна демокрация и конституционна монархия с държавен глава кралица Елизабет Втора.

Празникът не се отбелязвал много, едва през 20 век правителството започва да насърчава празнуването му като става все повече ориентиран към семейството. Всяка година има официално честване в Отава на Parliament hill, а всеки град, село и паланка празнува както намери за добре. Организират се концерти, пикници, заря, семейни забавления и какво ли още не.

През 1969г. Канада става двуезична- английският и френският получават еднакъв статут, а през 1971г. страната официално приема мултикултурализма като определящ обществото ѝ.

Малко интересни факти за Канада. Сигурно знаете, че Канада е втората по големина държава в света, но го казвам, защото много хора не могат да си представят за какви разстояния става дума. Много ми беше странно в началото като видя табела на магистралата примерно North Bay- 2358km. Населението е около 35 милиона, което си е направо нищо, сравнено със САЩ, които са около 320 милиона.

Канада има магистрала, която минава през всичките десет провинции и свързва западното с източното крайбрежие и е дълга 7 821км.

Канада има най-дългото крайбрежие в света- около 243 000км.

Само в Онтарио има над 250 000 езера.

В Канада има 6 часови зони. Ако примерно в Торонто е 19ч., то във Ванкувър е 16ч. Ако някой реши да ми се обажда, да знае,че съм 7 часа назад от България.

Канада има и най-дългата неохранявана граница със САЩ, освен ако Тръмп не реши друго.

„Eh“ е официална дума в канадските речници.

Канада също си има чудовище като Неси в Шотландия, казва се Огопого и живее в езерото Оканаган в Британска Колумбия.

Можеш да изпратиш писмо на дядо Коледа на адрес North Pole H0H H0H на какъвто и да е език и ще получиш отговор. За целта са ангажирани много доброволци.

Хавайската пица е измислена от канадец. Сигурно в някоя безкрайна зима.

В Канада, в Съдбъри е най-дълбоката подземна лаборатория, 1,6км. под земята, там разни вируси държат.

В Канада банкнотите са пластмасови и можеш да си ги переш без проблем. Въпреки, че е отречено от Националната банка, има слух, че 100 доларовата банкнота мирише на кленов сироп. На мен не ми мирише.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s