В търсене на жилище в Хънтсвил.

Хънтсвил се намира в област Мускока, състоящ се от 6 общини. Мускока се простира на 6,500кв.км., 1, 600 езера и 60,000 души население. Теренът се казва Canadian shield- в следствие на вулканични дейности някога си, има доста скали и даже хълмчета, иначе Онтарио си е доста плоско. Мускока се нарича и cottage country, защото е популярна дестинация за туризъм през лятото. Има хотелски комплекси, например Dearhurst resort, където се състоя бала на Теди е бил домакин на срещата на G8 през 2010г., а също там изгрява звездата Шанайа Туейн през 1998г.

Мускока е обявен и за №1 туристическа дестинация от National Geographic за 2011г. Има много летни лагери за деца. Също разни знаменисто имат вили там като Кърт Ръсел, Стивън Спилбърг, Синди Крофорд.

Хънтсвил е най-големият град в област Мускока, с население 20 000 души. През лятото, с пристигането на собствениците на вили, населението се утроява. Хънтсвил се намира на три езера, а през центъра на града минава река. Той е и един от трите града в Онтарио, домакин на ежегодния триатлон Ironman. Популярно спортове са голф, хокей, лакрос и футбол/ да европейски футбол/. Гордост на Хънтсвил и на местната гимназия е Dara Howell, която взима златен медал през 2014 на Олимпиадата в Сочи в дисциплината ски свободен стил.

Лошото е, че се намира в така наречения Snowbelt region, което значи, че рано пада сняг и много късно си отива. По-точно, на 10 май може да видиш първото цъфнало дръвче. Има много висок процент на безработица, доста бедна община е, тъй като се разчита изцяло на туризма. Освен лятото, има туристи и през есента/главно азиатци/, които идват да снимат невероятните цветове на горите. И това е.

Преди 5 години, когато си търсехме жилище там, нямахме никаква представа какво е и къде отиваме. Имаше доста предложения за жилища под наем, доста гледахме и първото, което харесахме го взехме. Сега разбирам, че сме имали невероятен късмет, не само за жилището, но и за училищата и за личния лекар. Винаги ми е звучала кухо поговорката, че докато не загубиш нещо, не можеш да го оцениш. И при мен се получи точно така. Не можах да оценя това, преди да се преместим. Знаете разправията „в мястото“ с училището на Тони, а от местната група разбрах, че е почти невъзможно да намериш личен лекар/ както на много места в Онтарио/, който да приема нови пациенти и реших, че просто ще запазя този в Хънтсвил, нали веднага решихме, че ще се върнем и ме беше страх, ако го сменя, после дали ще има места при него. А ние много си го харесваме. Децата ми не боледуват често, та извадих късмет и с това и не се е налагало лекар за тази почти година в „мястото“.

И така. Първоначалната ни идея беше да се преместим от 1ви Май в Хънтсвил. Да ама не. Гледам обявите и няма почти нищо. Ние търсим къща или townhouse/ еднотипни малки къщички на два етажа, залепени една за друга/. Нищичко. Има апартаменти, но те са най-гадния вариант. Говоря за Хънтсвил, доста е различно с големите градове, там има и хубави апартаменти. Апартаментите в Хънтсвил са в малки сгради, изцяло построени за тази цел, и там са от кол и въже, често нямат дори балкон. А и рядко има тристайни, каквото на нас ни трябва. А и няма пералня и сушилня в апартамента, а са в едно помещение, където плащаш с монети или карта. Другия вариант, който избягвах е basement, това е долния етаж на къща, но е нещо като полу мазе. Обикновено, хората си изпращат там да играят децата с джаги и там каквото играят. Но има и такива, които ги дават под наем. Има прозорци, но са малки и доста високо и си е доста депресивно да не виждаш какво става навън.Само като видя в описанието, че пише, че е bright и ми става ясно, че е точно това.

Както казах, това е туристически район и повечето къщи ги дават за през лятото за супер цени на седмица. Да намеря нещо от 1ви Май беше невъзможно. След сезона някои от тези ваканционни имоти ги дават за 8 месеца. От 1ви Септемви до 1 Май и после да се махаш. Винаги съм се чудела, дали успяват да намерят такива наематели. Ние бяхме решили какви компромиси можем да направим, но не и това. Както и предположих, 1ви Май не е най добрата дата, от 1ви Септември се местят хората, заради учебната година. За разлика от Гуелф, ако помните, понеже главно студенти търсят квартири, дават за цяла година, не може за 8 месеца и сега плащаме и за лятото, нищо, че Теди не е там.

Като казах компромиси, решихме, че ще гледаме всичко тристайно и двустайно, което не е апартамент или basement. Решихме и двустайно, просто защото почти няма по-големи и само и само да се доберем до Хънтсвил, пък после ще търсим друго.

Намерих цели пет жилища, които горе-долу ни устройваха. Искам да вметна, че снимките на обявите са ужасни. Ако е фирма са прилични, но ако са частни лица, направо лошо ми става, снимат целия калабълък, джапанки, храната на кучето, никаква мисъл да подредят малко поне. Някои изобщо не слагат снимки. Вероятно, защото търсенете е по-голямо от предлагането и хич не си дават зор. Освен това, за тези пет години, наемите са се вдигнали с $ 300 за подобно жилище, което обитавахме преди.

Първото на което пиша е фирма, която предлага къща. Много често, особено фирмите, пишат че не бързат, но искат да намерят правилния човек. Сякаш някой търси неправилния. Да кажа, че тук се предпочита да се пише, дали съобщение, дали имейл, дори се упоменава в обявата. На фирмите няма проблем да се обадиш, но аз също предпочитам да пиша.

Изпращам запитване. Връщат ми application form и формуляр за съгласие да ни проверят credit score. Credit score най-общо показва колко добър платец си. Ако си закъснявал с погасяване на кредитна карта, сметка за нещо си, това се отразява и пада. Има си скала и ако си под 500 е зле и за наем и за заем, за всичко. Аз обаче се подразних и върнах отговор, че нали, ще попълня формуляра, но няма да дадем съгласие за проверка на credit score, преди да сме видяли къщата и да ни е харесала. Причината е, че всяка такава проверка също ти го намалява. Формулярът е доста подробен, къде работиш, каква заплата, къде си живял и работил преди, деца, кучета, всичко. Изпращам го и културно ми отговориха, че вече две семейства с по две деца са я гледали и са единодушни, че е малка. Да, добре, ясно беше, че така с конфликт няма да стане, ама много се ядосах, че го искат предварително, за да не си губят времето. Обикновено тези формуляри се дават по време на огледа и ги попълваш, ако решиш, че искаш да наемеш това жилище и те избират от всички получени.

Останах още четири. Две успях да уговоря да ги видим в един ден. Другите две не можеше този ден, но от фирмата се съгласиха да ми дадат адресите, за да ги видим отвън и да им кажем дали искаме да ги гледаме все още. Супер.

Всички са изкъпани, сресани, намерени най- не смачканите дрехи и потегляме за огледи, като в колата Тони е инструктиран да не се кикерчи и въобще да не се обажда, щото ние сме едни супер хай европейци, които отчаяно искат/ или по-скоро аз/ някакво жилище в Хънтсвил.

Първото е townhouse*, тристаен, с малко патио/дворче/, две парко места. Сметките за вода и тн. не са включени. Понякога може да са включени, но обикновено това е така при апартаментите. Хареса ни, три спални, три бани, камина. Мястото също ни хареса. На пешеходно разстояние до ски лифта за пистите. Те са малки де, но супер за начинаещи според мъжа ми, аз не карам. Преди нас имаше други хора, които го гледаха. Дадоха ни формулярите, а ние казахме че имаме интерес.

Отиваме на следващото, тристайно, отново извън града, но в добър район, уж. Все пак познаваме района вече. Не знам какво съм гледала и как съм го избрала. Само като стигнахме и видяхме сградата и искахме да се махаме вече. От кумова срама, слезнахме да го видим. Няма такава гадост. В смисъл, знам че има такива места, ама и цената си беше съвсем нормална, не е да е било супер евтино и да кажеш, ми ето за тва е. Това нещо дори не разбрахме какво е. Миришеше на мухъл, определено не е проектирано като апартамент, защото както ни представиха „главната спалня“, тя беше без прозорец! Определено е било нещо друго и са го префасонирали. Спалня без прозорец, кой спи в такова нещо? А не беше мазе, супер странно и още ме втриса като се сетя за тва нещо.

Другите две само отвън ги гледахме. Двустаен townhouse, мястото ни устройва, в града е, но няма патио! Другото е къща с четири спални, но точно до магистралата! Въпреки това, решихме да ги гледаме и тях и отвътре, поради това че няма друго! Няма бе!

На другия ден ни се обаждат от фирмата, която ни показа първото до лифта и ни хареса, да питат да ли имаме интерес и ако да, да изпратим формулярите.

Веднага ги изпратих и на другия ден ни казаха, че ние сме избраните! Вариантите са два- че другите хора не са кандидатствали и ние сме били единствените/ предвид търсенето ми се струва невероятно/ или нас много са ни харесали/ предвид как изглеждаме, също ми се струва невероятно/. Каквато и да е причината, наше е за следващата една година. И сега си мисля, дали нещо не е наред с това жилище, и въобще да наемем първото видяно си е направо късмет. Дали има и какви ще са негативите на това жилище, тепърва ще разберем, но този град го обявявам за мой късметлийски. Аз следя и група за търсене и предлагане на жилища и там хората споделят, че дори да стигнат до оглед, все го дават на някой друг. Та ще реша, че просто отново сме имали късмет, пък после ще разказвам дали е така.

*снимката е на нашето ново жилище


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s