Провеждане на федерални избори в Канада

На 21 октомври са федералните избори в Канада, т.е. избираме членовете на парламента и съответно министър-председател.

В тази статия ще се спра изцяло на организацията и възможните начини за гласуване на гражданите.

Първо трябва да се регистрираш, че ще гласуваш. Може да го направиш онлайн, факс, по пощата, предварително на място, или в деня на гласуването. Повечето хора са вече регистрирани, тъй като при подаване на данъците има квадратче, където отбелязваш дали искаш да те регистрират. Все пак, можеш да провериш онлайн или да си актуализираш адреса, ако си се местил, тъй като гласуването е по адрес. Elections Canada имат и фейсбук страница. Всички регистрирани ще получат по пощата карти с обяснение къде и как да гласуват. Както казах, нерегистрираните могат да го направят в деня на вота.

21 октомври е официалната дата, но може да гласуваш много преди това.

Три са вариантите за гласуване:

1. On Election Day – на официалния ден, 21 октомври.

2. At advance poll

3. By special ballot

At advance poll значи, че може да гласуваш предварително на 11,12,13 или 14 октомври в секциите. Можеш да отидеш в който ден искаш. По закон първият ден трябва да е 10 дни преди официалната дата, за това съвсем случайно се падна последния да е 14 октомври, Денят на благодарността и ще е дълъг уикенд.

By special ballot включва гласуване по пощата, студентите и живеещите в чужбина.

Всеки човек може да реши да гласува по пощата, за целта попълва нужните формуляри/ онлайн или по пощата/, копия на документи за самоличност и каквото се иска още и ще му бъде изпратен на домашния адрес пакет за гласуване, който след като го попълни го изпраща обратно по пощата до Elections Canada. Веднъж регистрирал се да гласува по пощата, не може да гласува лично в секция.

Студентите. Както казах, гласуването е по адрес. Разбира се, студентът може да избере да се прибере в родното си място и да гласува, но не е необходимо. В повечето кампуси се разкриват секции и независимо от адресната им регистрация, могат да гласуват там. Студентите ще могат да гласуват в кампусите на 5,6,7,8 и 9 октомври.

Живеещите в чужбина. Те също се регистрират по същия начин, но те отиват в International register of electors. Не е задължително да се регистрират само при идващи избори, могат да го направят веднага щом са се преместили в друга държава. Преди е можело да гласуват само тези, които са живяли в чужбина по-малко от 5г. По конституция обаче всеки канадски гражданин има право да гласува и канадската асоциация на експатите завеждат дела. Върховният съд се произнася, че всеки канадец може да гласува. Сега всеки канадец може да гласува, независимо от колко време е в чужбина като освен да е на 18г. има условие да е живял в Канада в някакъв момент, независимо колко. Секции за гласуване в чужбина не се разкриват. Канадците в чужбина гласуват по пощата. Веднъж регистрирани, Elections Canada знаят къде се намират и им изпращат пакет за гласуване на адреса им, също като на тези в страната изявили желание да гласуват по пощата. Демек, мога да си гласувам от София, ако български пощи не загуби пакета. Не съм проверявала дали нямат някакво решение/куриер/ за държавите с проблемни пощи. Независимо в страната или чужбина е важно да се регистрират по-рано, тъй като попълнения пакет с бюлетини трябва да стигне обратно в Elections Canada до 18ч. на 21 октомври.

Към третия вариант спадат и разни по-малки групи. Като работници в отдалечени места, като мини, нефтените платформи и подобни. Някакси им осигуряват достъп до гласуване. В тази група са и бездомните хора, които нямат адрес. Те могат да вземат бележка от приют или банка за храна, които са ползвали и това да им служи като адрес и да гласуват. Също хората в болници и старчески домове. На дата преди официалния ден за гласуване, мобилен екип ще отиде стая по стая при всеки направил заявка за това.

Гласовете на всички гласували преди 21 октомври започват да се броят след приключване на официалния изборен ден!

Това е за вариантите за гласуване. Сега малко за достъпността на секциите за хората в неравностойно положение. Те могат да решат да гласуват по пощата, но не са длъжни. Има дори Акт за достъпност. Всички секции се оценяват по 35 критерия, като 15 от тях са задължителни. Някои от задължителните са: да има рампа, вратата да се отваря лесно или автоматично, вратата да е широка 810мм., коридора да е широк 920мм., да няма предмети по коридора да възпрепятстват и т.н. Онлайн по пощенски код можеш да видиш коя е твоята секция и да провериш точно колко критерия и какви са изпълнени за тази секция. Предполагам удобно, вместо да стигнеш до секцията и да се окаже, че не можеш да влезеш.

Също така, трябва да има бюлетини на брайлова азбука за незрящите и бюлетини с по-голям шрифт за тези с намалено зрение. При поискване трябва да има аудио запис на бюлетините да ги слушаш, лупи с фенерчета, моливи с по-голям захват и разни такива джиджавки, които не знам как се казват.

Също при предварителна заявка, трябва да се осигури жестомимичен преводач за глухонемите.

Въпреки това, човекът с увреждане, ако не може да се справи сам, има право с него да влезе роднина или приятел да му помогне с попълването на бюлетините, като продружителят подписва клетвена декларация да не издава тайната на вота и че няма да му влияе при избора.

Накрая, ако човекът си е вкъщи, но не може излезе и да отиде до секцията поради състоянието си и не може да гласува по пощата, може да заяви да дойде екип в дома му и даде своя глас все пак.

Това е. Аз ще гласувам на 21 октомври в секцията.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s