Колко социална е социалната Канада!

Всички знаем, че Канада е една от най-социалните държави в света. Може би някога е била, но все повече не е.

Покрай празниците като навсякъде и тук се засилват кампании за даряване в помощ на бедните. И попаднах на един репортаж за бездомните хора в Торонто и ми се изправи косата. Поразрових се по темата.

Животът в Канада е скъп и става все по-скъп. Цената на храната расте, както и на наемите. За следващата година прогнозата е, че месото ще поскъпне с около 6%, а зеленчуците с 4%. Наемите усетихме как са се вдигнали с $300 за една година в Мускока.

В Торонто има около 9000 бездомни! През 2013г. са били 5000. Бройката ще продължава да расте. Оказва се, че е изключително лесно да изпаднеш от социума, но трудно да се върнеш.

Как се стига до там. Прочетох доста истории и всичките са затрогващи и различни. Често при развод или заболяване. Или трудова злополука и невъзможност за работа. Някои са с депресия и не могат да работят. Голяма част от хората са с психически проблеми. Но има и добре образовани, които временно не са били добре/депресия/,но не работиш ли, не можеш да си плащаш наема и си до там. Довиждане!

До някъде наемателите са предпазени. За да извадят някого, наемодателят трябва да мине през процедура, която отнема месеци, но в крайна сметка изваждат нередовния платец. А в Мускока/предполагам и другате/много хора плащат първи и последен наем както е прието като наемаш жилище и после спират да плащат и чакат да ги изхвърлят. После на следващото място пак така. По тази причина, в Мускока много хора се отказват да дават под наем и кризата за жилища се задълбочава. А криза има. Особено в Торонто.

Наемите са космически и продължават да растат. Свободните жилища в Торонто са 1% , съответно наемодателите си избират на кой да дадат жилището. Единственото хубаво е, че веднъж наел жилище, не могат да ти вдигнат наема. Хората се закотвят и не могат да мръднат, защото това което се предлага, вече е с много по-висок наем. Наемодателите не могат да прекратят договара ей така без нищо и предлагат на наемателите си пари, за да се махнат, защото ще могат да дадат жилището на друг за много повече.

И така. Някой остава без работа, спира да плаща наем, изхвърлят го и отива в приют. Идеята на приюта е да е решение докато човек си стъпи на краката и да си намери работа и жилище, но малко успяват да се измъкнат. Ама нали има социални помощи ще кажете!

Има. Има и за хора с разни увреждания и заболявания. Ама преди няколко години доста са ги орязали. В момента има ставки за 1,2, 3 или там колкото човека е семейството. Еднакви са за цяло Онтарио без значение в малък или голям град. Наемите са различни в малките и големите градове, но така или иначе социалната помощ не стига за наем! Какво остава за сметки и храна. Най-трудно е за сам родител. Има детски, /те са според дохода/, но и те не стигат. Само на социални помощи е невъзможно да се живее, поне не и в Онтарио. Всички бездомни хора взимат социални помощи и продължават да са бездомни, много от години. Няма измъкване. Няма жилища, а ако има са безумни скъпи. Четох, че сам човек, за да може да плаща едностайно жилище в Торонто, ако работи за минимална надница трябва да работи 90 часа на седмица./нормалната седмица е 40 часа/.

Има социални жилища, но не стигат. В Торонто има 180 000 чакащи, а средния период на чакане е 8 години!

Все повече хора стават „бедни“. 1 от 8 семейства имат недостиг на храна, така наречените „food insecure“. Това казва директора на Food bank./банка за храна/. Хората първо си плащат наема и после каквото остане за сметки и храна. И отиват в банката за храна. 1 милион човека в Канада посещават банката за храна за ЕДИН МЕСЕЦ. Директора на банката каза, че хората ще се увеличават.

В Мускока също има банка за храна и е претъпкано. Имаше и приют за мъже, но стана хостел, че не могат да го издържат. Винаги съм се чудела защо точно за мъже. Заради стигмата, че един мъж все ще се оправи се оказва, че те са най-голям процент бездомни. Последвани от пенсионери, социалната пенсия също не стига за наем.

В Торонто умират около 100 човека бездомни на година. Приютите са претъпкани. И доста опасни. Жените предпочитат да спят по улиците, по-безопасно е. Но зимата няма как. Разни организации искат да се обяви бедствено положение. Казват, че това е катастрофа. Кмета отказва и мисли дългосрочни планове.

Има разни разни организации, които помагат при спешни случаи, за сметки, за дрехи, за храна, но…

Положението е трагично.

*снимката е от нета

ПП. Испания ни зове!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s