Застраховки и застраховчици.

От както сме се преместили, фирмата-наемодател много настояват да си направим tenant insurance/ застраховка за наематели/. Убеждават мъжа ми, как е само за наше добро, че може съседите да се подпалят и да изгорят и нашите неща. И ако може, така с по-големичко покритие, за 2 милиона долара примерно. Мъжът ми се хили и им казва, че няма да прави застраховка, щото съседите може да се подпалят, къщата не е негова, а за нещата не ни дреме, нямаме предмети на изкуството.

Тази застраховка не е задължителна, но наемодателите имат право да я изискват. Прочетох, че имат право да те изгонят, ако не я представиш. Мъжът ми каза, че ще му е много интересно да види как ще ни изгонят с две деца. Като цяло, наемодателите са в много неизгодна позиция и трудно могат да извадят някого.

Не е някаква скъпа застраховка, около $300 долара за година, но за сметка на това безмислена/поне за нас/. Ето какво покрива.

1. Ако има наводнение, пожар и ни се съсипят мебелите и дрехите ще ни покрият разходите.

Имуществото ни не е особено ценно, така че ще рискуваме.

2. Така, значи, ако някой дойде на гости, подхлъзне се на мокрия под и си счупи крака, то той може да те съди и ето ти защита със застраховка.

Помните, че по тази причина забраних на Теди да прави купони вкъщи, защото не искам пиян тинейджър да сътвори някоя глупост у нас. А на гостите ще давам по един лист да разписват, че няма да ни съдят, ако се пречукат по стълбите.

3. Ако се наводним или нещо подобно, налагащо ремонт, ще покрият разходите по престой на хотел.

Това покрива тази застраховка. Наемодателят си има отделна застраховка за самото жилище. Но се зачудих защо толкова настояват наемодателите и са се загрилижили за нашето добруване и се поразрових. Много просто. Ако се спука нещо примерно и се наводним или нещо друго налагащо да излезем, за да се направи ремонт, не само че няма да плащаме наем, но и можем да искаме те да платят престоя ни на хотел. Ми хубаво. Да се надяват, че нищо няма да протече.

До сега в Мускока никой не е успял да ни накара да си направим такава застраховка, но в Торонто мисля, че май няма шанс да наемеш без да я направиш.

Ние до сега правим само задължителните застраховки, а именно за колите, еквивалента на Гражданска отговорност. Тук са много скъпи, зависят от възраст, стаж, дали имаш нарушения, къде живееш и тн.

Но пък им признавам, че действат светкавично. Преди 2 години, мъжът ми беше блъснат отзад, а шофьорката се опита да избяга, но той ѝ запомнил номера. Демек, беше напълно ясно, че той няма никаква вина. Колата не ставаше за ремонт и отиде за скрап. Застрахователите му дадоха рент-а-кар, чисто нов, последен модел, огромен Range Rover. Аз се зарадвах, че поне месец ще покарам чисто нова кола. Нищо подобно, след три дни му изплатиха парите и си я взеха. Интересното и странно за мен беше, че имаше пазарлък. Застрахователя казва примерно, че ще даде 5000, мъжът ми казва, че иска 8000 те предлагат 6000 и така до като постигнат съгласие. За три дни всичко беше приключило.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s