Сексуалното образование в Канада

Мине се не мине време и отнове се завърта някоя статия как сексуалното образование е вредно и нанася травми. В Канада винаги е имало сексуално образование, но са различни програми в провинциите. През 2015г. решиха да осъвременят програмата, която не е променяна от 1998г. И тогава тук настана възмущение как ще се показват снимки на полови органи на малко дечица. Имаше протести, главно от емигранти идващи от консервативни общества, мюсюлмански общности, бордовете на католически училища и хомофоби. Много от тях спряха децата си от училище. Правителството разпечата брошури за емигрантите на родните им езици /много от тях не говорят английски , а каквото чули от някой/обясняващи програмата и заяви, че ако не им харесва, са свободни да си запишат децата в частни училища. И всичко утихна.

Аз не съм преминала през мелачката “сексуално образование”, но моите деца имат такова. Програмата в Онтарио се казва Health and physical education. Състои се от 4 модула- Здравословно хранене, Лична безопасност и предпазване от травми, Растеж и развитие и Употреба и злоупотреба с вещества. Тони е 4ти клас и наскоро учили за вредата от цигарите. Аз съм пушач и ме побърква да ми обяснява и да ме кара да ги отказвам. Ако не бяха учили, сега нямаше да ме тормози.

“Сексуалното образование” е в модула Растеж и развитие. В малките класове учат частите на тялото, видове семейства, човешкото развитие от бебе до възрастен. В първи клас Тони научи, че никой няма право да го докосва по private parts и трябва да съобщи на някой, ако това се случи. Да, казват им истинските имена на частите, но в ежедневието се използва private parts.

Реалното “сексуално образование” започва от 6ти клас, когато започват да им обясняват за физическите и емоционално промени през пубертета, менструацията, полово предавани болести, хомофобия, стереотипи.

От 8ми клас, какво е сексуална ориентация, полова идентичност и разликите между тях. За романтичните отношения, поемане на отговорност и съгласие за сексуален акт. В гимназията им предоставяха безплатно презервативи и имаше дни, в които идваше сестра и всеки ученик, ако желае може да попита каквото го притеснява, а се срамува да го сподели с родителите си.

В университети “сексуалното образование” продължава, макар и не под формата на предмет. Организират събития и игри като основното е, че сексуалният акт трябва винаги да е доброволен. НЕ значи НЕ. Също, че не СРАМНО да се говори за секс и не е СРАМНО да кажеш предпочитанията си на партньора си.

За съжаление, когато спечелиха консерваторите в Онтарио, върнаха старата програма от 1998г. и разрешиха на децата, чийто родители не са съгласни да им се говори за “ секс и гейове” да не влизат в тези часове.

Точно тези, които имат най-голяма нужда, именно защото семействата им са много консервативни, а Канада е либерална. Тук еднополовите бракове са разрешени и всеки трябва да го приеме, колкото и да не им харесва. Според мен.

* снимката е на Теди от неговия университет


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s