Четвъртокласник в Канада. / по време на извънредно положение/

* това е за конкретен борд в провинция Онтарио и конкретно за 4ти клас. Има разлики между бордовете.

Последният учебен ден на Тони тази година беше на 13 март. Следваше една седмица редовна ваканция, после още две, заради извънредното положение без да се прави нищо. На 6 април започна така нареченото онлайн обучение.

Всеки понеделник учителката изпраща имейл на родител с инструкции за седмицата. Има линкове към сайтове по математика, четене и други, които си ползват и в училище. Има и задания, като да се напише нещо, да се измери и сметне или да се прави някакъв експеримент. Учителката пише, всеки да си избере кои неща иска да направи, може и всичките, като изискването е да се занимава един час на ден. Отговорите на заданията може да се качват в google drive или да се пращат по имейл.

Има и състезание кой ще прочете най-много книги за седмицата и има награда- ваучер за $10 за кръчма. Шегувам се, за Тим Хортънс или подобно.

Учителят по физическо се снима в клипчета и ги качва като седмични предизвикателства в приложението ни seesaw. Разни упражнения с топка, без топка, стълби и каквото е възможно в домашни условия. Който иска може да му праща снимки или клипчета. Последното предизвикателство беше да изчистят около къщата, стаята си, да се изкъпе кучето, да се сортира боклука или нещо друго.

На 12 май стартира и google classroom. Силно казано, защото срещите са веднъж седмично по половин час. В имейла от учителката пишеше, че главната цел на тези срещи е да се поддържа връзка и да си говорят на френски/ нали са френска програма/. Понякога може да има тема за дискусия, за сега не, едва втора среща имат. Също така, ако някое дете не се чувства комфортно, може да не говори, а само да слуша или да си изключи камерата, ако това го притеснява.

Първият път децата бяха разделени на две групи в различни дни. Може би се е ошашавила учителката, защото следващия път бяха разделени на три групи/ общо 27 деца са/. Явно не всички са успяли да се включат, защото имаше и имейл, че ако някой има проблеми да участва, дали технически/ знаете скапан е интернета/ дали времето не удобно, да и пишат и ще организират по телефон и друг начин. Това е обучението.

Учебната година е до края на юни и вчера обявиха, че ще приключи онлайн. Днес получих имейл от директора на училището. От него разбрах, че доста родители се интересуват как да си вземат нещата на децата от училището. Не че има кой знае какво за взимане, но и аз си го помислих. Няма учебници. Става дума, че в началото на годината купуваме маратонки/гуменки, с които се преобуват там и после се доизносват, ако не са все още умалели де. Може и някоя забравена дреха да има. Това има за прибиране и ще правят график как да стане това.

Също ни уведомява, че report card ще бъде изпратена в края на юни, не се знае още дали по пощата както обикновено или в електронен вариант. Оценяването на децата ще бъде за периода до 13 март. Представянето на детето по време на онлайн обучението може да окаже влияние в оценяването, но само в положителен аспект, не и отрицателен. Директорът е посочил и имейла си, ако имаме някакви въпроси. Според него, министерството е дало уверение, че в края на юни ще има яснота как ще започне учебната година през септемви и ще ни уведомят.

Много, много се надявам да бъде присъствена от самото начало. Тина трябва да тръгне в Junior kindergarten и нямам търпение, както и тя.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s