Обратно на училище по време на пандемия

През юни, министерството на образованието обяви, че всички бордове на училища трябва да подготвят планове за провеждане на новата учебна година в три варианта, които да могат да се приложат веднага, ако има промяна в обстановката.

Плановете са за присъствено обучение, дистанционно обучение и смесено от двете. Също през юни, бордът прати анкета на родителите с въпроси как виждаме нещата, искаме ли присъствена или дистанционна форма, какви мерки искаме и въобще да споделим мнението си.

В началото на август, министерството на образованието обяви, че учебната година ще е присъствена и децата се връщат в клас, като родителите, които не искат да пуснат децата си, ще имат право да учат от вкъщи. Също така, учителите, които не желаят да се върнат в училище, ще преподават от вкъщи.

Сега ще разкажа, нашият борд как е решил да се организира обучението, други бордове може и по друг начин да са решили. Отнася се главно за основното образование. В началото на август, бордът изпрати имейли за всяко дете с линк, на който да се регистрира детето с точно два въпроса. Ще посещава ли училище? и Ще ползва ли училищен автобус? Срокът за регистрация е до 13 август, за да могат да направят организация, колко деца ще са в училище и колко вкъщи. Учебната година започва на 8 септември. В края на октомври ще дадат възможност да смениш избора си.

Преди дни, получихме имейл с дълго писмо от директора на образованието в борда, как точно ще се случат нещата. Ето и какво пишеше в него.

 • Ще има график за почистване и дезинфекция на стаите и общите части по време на учебния ден и основно почистване след приключване всеки ден. Ще назначат допълнително хора, за да може да се извършва това.
 • Децата ще бъдат в една група и няма да контактуват с другите групи.
 • От 4 до 12 клас ще трябва да носят маски, които сме осигурили от вкъщи. В училище също ще има на разположение маски, в случай, че някой си я изгуби, изцапа и тн. Няма да се носят маски в почивката за обяд/ ще се хранят в стаята, както и преди си беше/ и в двора, като пак ще играят само с децата от групата.
 • Децата до 4 клас, не са длъжни да носят маски, но се насърчават. Аз няма да насърчавам Тина.
 • Връща се както пише в имейла old-fashioned подреждане на масите в редици и учителят ще стои отпред.
 • Учителите ще дават инструкции и ще напомнят за миене на ръце, маски и безопасните практики при кихане и кашляне.
 • В автобуса ще са по един на седалка и всеки път на една и съща. Всички над 4 клас ще са с маски, както и шофьорът.
 • Преди началото на учебната година ще получим списък със симптоми, по който да проверяваме дали детето има някакви симптоми всяка сутрин. Също ще ни изпратят информация какво ще се прави, ако дете се почувства зле или се разболее докато е в училище.
 • Ще има стрелки и знаци в училище за посоката на движение и ще се влиза и излиза от различни входове/изходи.
 • Родители няма да се допускат в училището, освен при спешна ситуация. Това ме натъжава, защото Тина тръгва на предучилищна и много ми се искаше да вляза с нея.
 • Всички учители ще носят маски. Пишеше и че децата могат да видят служители с пълно PPE. Това са тези изолационни облекла като рокля, маска, очила и ръкавици. Служителите, които ще носят тези облекла са тези, които се грижат за деца със специални потребности и не може да се избегне контакт. Как ще издържат тези хора, не знам.

Не ми стана ясно обаче, дали ще могат да ходят на училище с обикновена хрема, както преди. Вероятно ще разбера, като изпратят списъка за проверка. Програмите преди и след училище/занималня/ ще ги има, като пак ще са на групи от едни и същи деца. Ще има и програма за подкрепа на децата, било в училище или вкъщи, ако не се чувстват добре психически заради ситуацията.

За самото обучение. За в училище, ясно, ще си учат само в стаята, с изключение за физическо/навън/ и освен основния учител, ще влизат учители, които преподават предмети, които не покрива първия учител.

Обучението от вкъщи няма да е като миналата година. И в двата варианта, ученето е 5ч. на ден. Децата, които ще учат дистанционно няма да участват виртуално с децата в училище посредством камери и микрофони, а ще учат с учител, който е избрал да преподава от вкъщи. Една част ще е онлайн с учител и една част ще е самостоятелна работа. Ако ученикът няма възможност за онлайн обучение/липса на нет, компютър/, ще му доставят пред вратата материали на хартия чрез куриер и ще има консултации с учител по телефон.

Накрая писмото завършва със съвети как да подготвим детето за училище.

 • Практикуване на носене на маска от детето. Тони адски го дразни и ще трябва да свиква.
 • Практикуване детето да не си пипа лицето като опитаме да направим игра, колко дълго ще издържи да не се пипне.
 • В училище няма да е възможно да се спазва 2 метра дистанция, но да обясним, че трябва да спазват такава, колкото може и да не пипат другите деца. Тук ще имам голям проблем с Тина, тя прегръща наред. Не мисля, че ще успея да ѝ обясня.

В гимназиите ще е подобно. Знаете, че там сами си избират какви курсове да взимат и така всеки час може да са с различни хора. Сега ще намалят курсовете по едно и също време, за да държат учениците в една и съща група. Не знам точно как ще стане, но и те ще учат присъствено.

Това е от нашия борд. Изобщо не знам как ще се спазва това с маските, надявам се всичко да е наред и скоро да отпадне носете им за всички ученици.

ПП. Току що, докато пиша това, обявиха че се отпускат допълнителни средства за бордовете в Онтарио, за да се намали броя на деца в клас и да може да се спазва по-голяма дистанция. Също и допълнителни средства за подобрения на вентилациите в училището.


2 thoughts on “Обратно на училище по време на пандемия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s