Как да измервате, когато сте в Канада

През 1970г. по времето на Пиер Трюдо, Канада започва да преминава от имперската към метричната система. Този процес е няколко години. Първоначално започва етикетирането на продуктите по метричната система. Всеки знак по пътищата за ограничение на скоростта е сменен от mph в km и всяка нова кола, която се продава е със скоростомер в км. Знаците за разстояние също стават в км., а бензиностанциите преминават от галон в литри за измерване на количеството гориво.

През 1975г. за първи път се съобщава температурата в Целзий, вместо Фаренхайт. Същата година започва да се измерва количеството паднал дъжд и сняг в милилитри и съответно сантиметри. С избирането на правителството на Мълроуни през 1984г. процесът спира.

Смята се, че лошото обучение по метричната система е причина за една грешка в авиацията. През 1984г. вътрешен полет на Еър Канада от Монреал, Квебек до Едмънтън, Албърта е изчерпал горивото си по средата на полета. Екипажът успешно е планирал без двигатели и е направил аварийно кацане в бивша база на канадските военновъздушни сили в Гимли, Манитоба, която е била превърната в автомобилна писта. Няма пострадали. Този необичаен инцидент носи на самолета прякора Gimli Glider. *Glider- Планер. Инцидента се обяснява с объркване между паунди и килограми и самолета се оказва с 45% от необходимото гориво.

В днешно време се употребяват и двете системи в ежедневието, в зависимост за какво става дума. Канадците говорят в Целзий, когато става дума за температурата навън, но за готвене или за температурата в басейн употребяват Фаренхайт. За разстояние се изполва км., но за височина и тегло на човек се използва повече имперската система. Медицинските лица знаят и двете системи и все пак разбрах колко голяма се е родила дъщеря ми. Обаче официално се записват по метричната система, в шофьорските книжки, височината е в см.

В момента всички етикети в магазина са с двете системи, като метричната е с по-малък шрифт и съответно все се обърквам и изненадвам в цените.

За форма̀та на хартията/ примерно за обикновена хартия за принтер/, в Канада използват инчове. Най-близкото до формата А4 е така нареченото US letter, което е точно толкова по-голям, колкото да успееш да го набуташ в джоб за А4 и да стои нагънат и да те побърква. Това ми се е случвало, когато мъжът ми пращаше разни пълномощни в България и се опитвах да ги набутам в джоб. Правителството обаче, за кореспонденция си използва някакви странни формати дето не влизат в нищо, без да го сгънеш на седем, а и не се побира цялото на нормален принтер, ако решиш да си направиш копие.

Много от напитките се измерват по имперската система, но се изписват по метричната./soft conversion/. Например, бира или безалкохолно може на бутилката да пише 341ml., 248ml. и подобни. Това е, защото често се използват щатски опаковки, а и заради търговията със САЩ много неща продължаеат да се измерват по имперската система. В строителството- тръби, всякакви строителни материали са по имперската.

В началото на въвеждането на метричната система, в училище започва да се учи само нея. Това види до проблеми, защото в много сектори се ползва имперската и излизат неподготвени за трудовия пазар. Така, през 2005г. в Онтарио започва да се учат и двете системи в училище. Много от провинциите също го правят.

Официално Канада се води, че използва метричната система, но реално е някакъв микс. Ето картинка за унагледяване, кога къде се употребява.


One thought on “Как да измервате, когато сте в Канада

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s