Детската градина в Канада, Онтарио

Детската градина в Онтарио е всъщност предучилищна. Тя е за децата на 4 и 5 години- junior kindergarten и senior kindergarten и е в училище. Не е задължително. На 6г. тръгват в 1ви клас.

Започват в 9ч. и свършват в 15ч. както и всички други в училището/ има леки вариации между училищата/. Не може да го водиш по-късно и да го взимаш когато ти падне, просто са като на училище. Те не са там, за да ги отглеждат докато си на работа, а за да ги подготвят за истинското училище, за това си имат и междучасия като учениците.

Стаите са големи, с обособени различни кътове, а тоалетната е във или непосредствено до стаята и не ползват тези за големите. Стаите са като в детска градина с играчки, пуфове, дивани, много ми харесват. За съжаление, заради ковид са премахнати всичко що има текстил и не може да се бърше и в момента са едни голи стаи с маси и столове. Не се спи в детската градина, а следват графика на училището. Да, изморяват се, Тина редовно заспива в автобуса на път за вкъщи.

Извеждат ги три пъти на ден, точно както и останалите ученици, но имат определено място в двора и не се мешат с големите. Нашият борд е определил, че не се извеждат, ако температурата падне под -20 или има буря. Да, и в дъжд и сняг излизат. Заради ковид, каквото може, се учи навън. За това от ранна зима до късна пролет, децата ходят със ски екипи, защото освен в снега, през пролетта се въргалят и в калта. В детската градина на Тони, зимата на двора имаше големи ледени късове оцветени в различни цветове, които децата ближеха и после просто ги хвърляха в снега. Бях току що пристигнала и бях потресена.

Сега за обучението. Обучението в детска градина/предучилищна е свързано в четири рамки. Първите две се фокусират върху детето.

Първата рамка е belonging and contributing/ принадлежност и принос/. Създаване на усещане за свързаност с другите, създаване на отношения и да имат принос като част от група и общност. Развиване на разбирането как хората се свързват по между си и със заобикалящия ги свят. Полагане на основите за развитие на чертите и нагласите за отговорно гражданство.

Това всъщност значи, че се учат да общуват по подходящ начин.

Втората рамка е Self-regulations and Well-being/саморегулации и благосъстояние/. Развиване на способност да разбират своите собствени мисли и чувства, да разбират че другите могат да имат различни мисли и чувства и да уважават това. Учат се да разбират и управляват емоциите и импулсите си, да намират решение и да знаят, че техните действия имат последствия. Децата научават да уважават себе си и другите и се насърчават да се грижат за себе си и другите.

А това с две думи значи, че се учат на самостоятелност.

Третата рамка е Demonstrating Literacy and Mathematics Behaviour или по-просто- полагане на основите за ограмотяване. Сравняват и мерят с нестандартни неща като въже, стъпки, кубчета и тн. Учат се да броят, разделят думите с пляскане на ръце на сричките, учат се да разпознават буквите и учат/наизустяват кратки думи key words и после лесно ги разпознават и “прочитат”, учат да разпознават римуваните думи и подобни. Нямат тетрадки и помагала. Учителката разпечатва материали за оцветяване и каквото е необходимо.

И четвъртата рамка е Problem solving and innovating.

Учат се да разпознават материали- дърво, пластмаса, да създават неща и предсказват с какъв материал ще построят по-висока конструкция примерно. Изучават външния свят, събират листа и сравняват цветове и форми. Насърчават се да опитват да правят неща използвайки различни стратегии по метода проба-грешка и да правят предположения.

Наблюдават буболечки и често си отглеждат в стаята червеи, мравки и всякакви гадости. В детската градина на Тони имаше инкубатор за пиленца и наблюдаваха процеса. Има дни в които се водят домашни любимци- кучета, котки, зайци, порове, а веднъж имаше и кокошка, за да се учат как да се държат с животните. Отглеждат зеленчуци в двора и после ги готвят и изяждат. Работят с пръчки, камъни, макарони, бобови зърна, вода, кал и сняг и всичко намерено в гората. Не, не е по метода Монтесори, а съвсем обикновена детска градина.

И накрая, децата са 27 в група. Има основна учителка и помощник. Преди пандемията се пращаха по-големи ученици да помагат с обяда на малките. От детската градина до края на основното училище/7 клас/, абсолютно задължително, всяка година, имат нов учител. Често има и учители-мъже в детската градина.


2 thoughts on “Детската градина в Канада, Онтарио

  1. Звучи чудесно!
    В Швеция температурната граница за не-излизане е същата (-20 градуса). Нашите деца започнаха директно в училище, на такава възраст бяха. За съжаление не съм чула да имат първите два модула, а има нжда.
    /Катя

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s