Resting bitch face или защо гледам сърдито.!

Resting bitch face/RBF/ е термин за изражението на човек, който е в спокойно състояние, а изглежда сърдит, раздразнен, тъжен и дори надменен, без всъщност да изразява определена емоция.

И аз съм един типичен представител на хората с RBF. Да, изглеждам сърдита дори като чета книга, гледам филм или ям любимите си кюфтета и ще се пръсна от кеф. Извинявайте, но не мога да се хиля, когато ям!

Хората с това изражение много лесно, да не кажа веднага, ги определят като надути, високомерни, надменни и каквото се сетите подобно. Уверявам ви, няма нищо такова и не ви мразим. Просто, така си гледаме.

Има учени, които са започнали да се занимават с този феномен, защо и как човек има това изражение и защо това притеснява околните. Някои смятат, че повече са жените с RBF, но други смятат, че просто към жените има завишени очаквания да са приветливи и усмихнати. За мъжете се смята, че е приемливо да гледа “лошо”, това го прави готин и мъжкар! А една жена, която гледа “лошо” е просто кучка.

Някои твърдят, че с възрастта можеш да придобиеш подобно изражение, поради отпускане на кожата и увисване на ъгълчетата на устата. Сигурно е така, но аз например съм така откакто се помня. Първите ми спомени, когато някой е предявил претенции към мен да се усмихвам повече датират от 1ви клас. Стотици пъти са ме питали защо съм сърдита, дори когато съм била в изключително добро настроение. Това винаги ме е шокирало. Като дете не разбирах какво не ми е наред, за да ме питат подобни въпроси, да ме карат да се усмихвам и защо ТРЯБВА да се усмихвам. Сигурно е по-приятно да имаш усмихнат човек насреща, но това не е мой проблем, че не изглеждам според очакванията ти.

На много места се споменава, че хората страдат от синдрома RBF. Донякъде е вярно, защото това изражение може да затрудни комуникацията и отношенията в работата примерно. Не че изобщо не се усмихваме, просто не можем да го правим постоянно и когато не изразяваме емоция. Адски е натоварващо непрекъснато някой да те пита:

Какво ти е?, Защо си сърдита? и моето номер едно Усмихни се малко. Не знам как са другите с RBF, но на мен никога не ми е правило впечатление изражението на човека срещу мен, че и да му правя забележка, а не вярвам да не съм срещала други като мен.

Вече има и софтуер, където можеш да качиш снимката си и да провериш до каква степен имаш RBF./ лесно се намира с гугъл/. Аз лично нямам никакви съмнения за себе си. А ако сте много зле, пластичните хирурзи вече предлагат корекции и в тази насока.

Макар и малко, RBF има и добри страни. По-малко вероятно е да те заговарят непознати и си идеален за игра на покер.

Аз лично вече съм свикнала с моето сериозно/сърдито изражение и дори вече ме забавлява. И все пак искам да ви призова да не казвате: “Усмихни се малко. “ Не само не помага, а така наистина ни скапвате настроението. Гледайте в друга посока като не ви харесва.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s