На хотел. Или съветите на една камериерка.

На 20 юни ще стане една година откакто работя като камериерка и тогава ще е последния ми работен ден. Напускам. Мисля че научих всичко/ за този ризорт/ и е време за почивка преди да са се появили травми. Да, дългогодишните камериери имат травми на китки, колене, гръб.

Работата е мизерна и това няма нищо общо със самата работа, а с мениджмънта и начина по който се третират хората.

Но това е друга тема на други писания. Сега искам да ви кажа какво научих, като камериерка и не съм знаела като гост. И малко ме е срам, че никога не съм оставяла бакшиш за камериера.

Когато кандидатсвах за работата мъжът ми каза: Недей, това е трудов лагер.

Оказа се прав. Това е адски тежка работа. Никога не съм подозирала колко тежък физически труд е това. При това- за време. Като любопитна подробност ще кажа, че камериерите в Канада са 50/50 жени и мъже. Аз мисля, че това е работа подходяща повече за мъже, просто защото са по-силни физически.

Така, да си дойдем на думата и моите съвети, ако сте гост на хотел.

Проверете леглото! Имам предвид, отметнете цялата завивка. Огледайте хубаво за косми, петна, някакви знаци, че чаршафите не са сменени. За такова нещо веднага следва уволнение, ако те хванат разбира се. Не знам дали има камериери, които го правят, но със сигурност някой се е изкушил, защото както казах, всичко е за време.

Основното при правене на легло е да е “tight, tight, tight.” Тоест, изпънато и много стегнато. Сигурно сте забелязали, че като отидете на хотел е малко трудно да измъкнете завивката. Някои гости само отмятат единия край и се пъхват вътре. Така оставено легло, повярвайте е много лесно да го пооправиш и да стане като ново. За това, съветвам като напускате хотела, да свалите чаршафите и калъфките и ги оставете на земята, няма нужда да ги сгъвате. Това спестява малко време на камериера и гарантира чисти чаршафи на следващия гост.

Дори да са чисти чаршафите, огледайте за стари лекета или скъсано по долния чаршаф. Обикновено камериера няма време и като е малко скъсано го обръща откъм краката, където не се вижда.

Кърпите също ги оставете на пода в банята. Недейте във ваната, не е по-удобно, особено ако е мокра и кърпите подгизнат стават тежки.

Огледайте под легла, дивани, във всички шкафове. Камериерите са длъжни да проверяват навсякъде, но често пропускат, защото бързат или просто не са добре обучени. Може да си намерите гащи или чорап и да си издействате ваучер за спа или по-хубава стая. Вижте и за кърпи зад вратите, това е най-честото оплакване във висок сезон.

Ако има кухня, огледайте всички шкафове за трохи и въобще нещо останало от предишен гост. Не е желателно да лъжете, въпреки че често се опитват. Ще влезе в досието на камериера правил стаята. Стаите обикновено се инспектират от супервайзор, но когато хотелът е със 100% заетост, нито има време, нито достатъчно хора за това.

Ще спестите време на камериера, ако си изхвърлите боклука. Не сте длъжни разбира се, но поне го оставете на едно място. Учудващо често, боклука е разпръснат из цялата стая, което бави камериера. Ако не ви затруднява особено, по време на престоя не си оставяйте боклука пред вратата и си го изхвърлете.

Камериерите в цял свят за зле платени. Ако имате останала храна, която няма да си вземете, оставете я в хладилника, ако има такъв. Камериера ще прецени дали да я хвърли или вземе. В този хотел, 70% са отнякъде си с работни визи и пращат пари на семействата си в родните си страни и разчитат на храната, която намират. А ако решите, може нещо умишлено да купите и оставите. Канадците като затръгват на почивка из Карибите носят какви ли не неща за подаръци за персонала, защото знаят че са бедни, а като са си в Канада не го правят. Може би си мислят, че са по-добре платени.

Все пак, най-доброто, което може да оставите е бакшиш. В момента заради пандемията няма почистване по време на престоя на госта, но ако има, оставете дребна сума на възглавницата.

В края на престоя/ако сте доволни/ оставете колкото решите. Като цяло в зависимост колко мръсно оставяте. Колкото по-мръсно, толкова по-голям бакшиш. Случвало се е да е паднала бомба в стаята, но оставен голям бакшиш, тогава никой камериер няма да ви се разсърди. Някои и оставят бележки с бакшиша. Много е миличко, аз си ги пазя. На снимката е една такава “ Моля, прости на стария човек, че не си е изхвърлил боклука” Е, простих му и ме развесели.

Гледайте да напуснете хотела до определения час, а не половин час след това. Случва се гостите да се мотаят и камериера да виси като паяк и да не може да влезе в нито една стая.

Ако пристигнете в хотела след определения час за настаняване и стаята още не е готова, ами, пазарете се за някаква компенсация. Това не е проблем на камериера и не е, че цял ден не може да направи една стая. Най-вероятно ще му е 15та за деня и просто няма свободен камериер въобще да влезе. Проблем на мениджмънта и липсата на достатъчно хора.

Случвало се като се движа по коридорите някой гост да каже, че стаята е приготвена супер и да ми благодари. Също е миличко. В заключение, говорете с камериерите, поздравявайте ги и не се правете, че са невидими. Те полагат изключително тежък труд.

Топ 10 на забравени вещи

1. Зарядни за телефон

2. Гащи

3. Чорапи

4. Бански

5. Плюшени играчки

6. Очила за плуване

7. Пижами

8. Всякакви други дрехи

9. Дребни бижута

10. Секс играчки

9.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s