Преместване в Испания и бюрокрацията.

Първо да кажа, че това не е наръчник, а само моят опит и допуснати грешки. Ще опитам да внеса яснота кое какво е, тъй като на мен ми отне много време да се ориентирам. Е, не напълно още. Информацията в нета е доста противоречива или остаряла. Правилата може да се различават за различните райони, провинции, градове и не на последно място, офис и конкретен служител и колко е на кеф. В случая, говоря за провинция Аликанте.

Адресна регистрация.

Не е задължително да е първото нещо, но е важно да имаш такава, както навсякъде по света. За целта трябва да имаш къде да живееш, разбира се. Представят се договор за наем/собственост, сметки за последния месец, копие на лични документи на живущите и на собственика на имота. Аз направих фамилна регистрация, но понеже Айвънчо не беше дошъл още, имах пълномощно от него. Тук има проблем с регистрацията на тумби хора на един адрес и внимават за това. Човек като напуска жилище, също така трябва да се отрегистрира. За в бъдеще можеш да се регистрираш и отрегистрираш онлайн с електронен подпис, но аз още не съм стигнала до там. Процедурата по регистрация отне 10ина минути. За мен, най-трудното е да си запишеш час. Записваш онлайн, но часовете се „пускат“ в определени дни рано сутрин като „банани за Коледа“ по няколко и изчезват бързо. И е за след няколко седмици. Нямам обяснение защо е така и ако не беше това, бих казала, че процедурата е съвсем лесна. А, да, трябва да си с преводач, ако не говориш испански, въпреки, че нищо не ме питаха.

NIE / номер на чужденец / и кашата около това нещо.

Често българите говорят за НИЕ като за „бяло НИЕ“ и „зелено НИЕ“, без никой да обясни каква е разликата и мен безкрайно ме объркваше това. В групите на англоговорящите емигранти ми се изясни. НИЕто не е нито бяло, нито зелено, то си е номер, който не се променя. Така нареченото „бяло НИЕ“ се взима много лесно, стига да успееш да си запишеш час по горната схема. Иска се само попълнен формуляр с данните ти и формуляр за платена такса от 12евро в БАНКАТА. НЕ Е НУЖНО да доказваш какво ще правиш, къде живееш и дали работиш. Може да поискат снимка паспортен формат, а може и да не поискат. Така например, на мен не ми поискаха снимка, а на Айвънчо му поискаха. Знаете, ние ходихме по различно време в различни офиси. Правилото е, носиш всичко, което имаш за всеки случай. Там пък НЕ допускат преводач, но пък служителят не обели и дума. Също така, на мен ми го дадоха веднага, а на Айвънчо му казаха да отиде да си го вземе след седмица. Казах ви, непредсказуеми са.

За какво служи! Можеш да си купиш кола и съответно да я регистрираш, да си купиш имот и да си плащаш данъците, да се регистрираш като самооусигуряващ се, да си отвориш банкова сметка и май е това. С това „бяло НИЕ“ се водиш временно пребиваващ без право на работа. Което е някакъв параграф 22, защото пък не можеш да работиш или да се регистрираш като „свободна професия“ без НИЕ. И тук идва „зеленото НИЕ“, което всъщност значи, че си резидент или постоянно пребиваващ. За него след малко.

Искам само да вметна, че „бяло НИЕ“ може да се извади от всяка испанска консулска служба по света преди да стъпиш в Испания. Не се издава от Консулството, а пращат документите до Испания и ги връщат и сигурно отнема седмици, но е добър вариант, ако се планира преместване за след месеци и така може с пристигането да си купиш имот и тн., а не тепърва да го правиш. На мен поне ми отне 2 месеца да си го извадя на място и нямах кола по тази причина. А за децата още не съм извадила. За децата не е задължително, но по-добре да имат. Вероятно тук съм допуснала грешка, може би е имало начин да извадя за децата като вадех моето, но станалото станало и ще вадя на тях тепърва, което не е никакъв проблем, освен ужаса, който изпитвам от записването на час. Има и фирми, които могат да ти свършат тази работа, но аз искам каквото мога сама да си свърша и съответно правя грешки.

„Зелено НИЕ“ е равно на Резиденция или казано на български- постоянно пребиваващ с всичките права и задължения като испанците, без право на гласуване. Както казах, НИЕто не се променя като номер, нито то самото си сменя цвета, просто ти издават зелена карта, на която е написано същото НИЕ и затова го наричат “зелено НИЕ”. Тук също има параграф 22. Всеки, който живее над 3 месеца в страната е длъжен да се регистрира, но пък трябва да отговаря на определени условия. Освен адрес, да работи или да е самоосигуряващ се, въобще да покаже, че има с какво да се издържа. Ако не работи, може с определена сума в банката/за всеки член на семейството/ и здравна застраховка. Тук, цялата работа е, да не виснеш на здравната и социална система без да плащаш нищо. Ако работиш ти се отчисляват вноските от заплатата, ако си самоосигуряващ се, съответно ти си ги плащаш. Така имаш право на SIP/здравна карта/ и безплатно здравно обслужване и разни социални помощи, ако се наложи. Точно като в България. Ние искаме да се регистрираме като самоосигуряващи и ще видим тепърва процедурата за това.

Аз понеже обичам да пиша на институции за повече яснота, писах на местната служба за чужденци с въпрос дали може едновременно да се извади НИЕ и Резиденция. Информацията на сайта е на испански, но все пак разбрах, че можеш да им пишеш на английски и ще отговорят на английски. Отговорът е, че може. Ако идваш директно с договор за работа, тук работодателя съдейства. Ако си пенсионер с редовни доходи или с пари в банката/испанска, разбира се/ или си самоосигуряващ се, но както знаем, за да се регистрираш като самоосигуряващ се и да си отвориш банкова сметка ти трябва НИЕ! Така че не много хора успяват да го направят едновременно и първо трябва да се извади „бяло НИЕ“.

Последно, за здравното покритие. Здравните ни карти от Канада не важат тук, а правата ни в България са спрени и сме в някакво лимбо. Искаме да се осигуряваме, но все още не можем. За това, обмисляме да си възстановим правата в България/те се възстановяват след 3 месеца/, докато успеем да започнем да се осигуряваме тук. Чесно казано, не ми се ходи и там по институции и предпочитам, ако можем по-бързо да се оправим тук със здравното осигуряване. Но това го казвам, да ви припомня, че има европейска здравноосигурителна карта, която покрива спешни и неотложни състояния. Така че, ако сте осигурени в която и да е държава от ЕС и някои извън, извадете си такава карта като ходите на почивка или се запътите да си търсите работа в друга държава от ЕС. В сайта ezok.bg е описано кои държави участват и допълнителна информация за покритието. Децата български граждани са осигурени до 18г., съответно и в Испания не би трябвало да има проблем, но аз ходих да им вадя SIP карти и чакам да ми се обадят вече три месеца. Не ми е много комфортно да нямат личен лекар, но ще работим по въпроса и в бъдеще ще пиша специално за това.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s