Първокласник в Канада

Уточнявам отново, че става дума за провинция Онтарио. Споделям впечатления за конкретни училища и не значи, че няма разлика с други училища в Онтарио.

Учебната година започва веднага след Деня на труда, който е първият понеделник на Септември. Започва за всички от предучилищна до 12 клас и свършва на 27/28 юни. Датата на започване варира, но заради това пък, първият учебен ден е винаги във вторник. Първокласниците са на 6 години.

Така, тази  учебна година започна на 6 Септември и Тони е в първи клас. В България както знаете е голямо събитие, но не и тук. Повечето деца просто се качват на училищния автобус и това е. Обикновено са ходили на предучилищна в същото училище и не е нещо ново за тях. Няма официално откриване, въобще нищо няма.За Тони това е ново училище, тъй като го записах в програмата French immersion , а тя не е във всяко училище и  отидох с него да се запозная с учителката. Цветя не се носят. Запознахме се с учителката, денят започна с игра на двора, където има пързалка, пясъчник и всичко, което има на една детска площадка.Имаше само от малките деца, по-големите са на някакъв друг двор/поляна. Постоях докато не стана време да влизат в стаята. Видях още 5-6 майки, очевидно на нови деца в това училище.

Виждала съм стаите на по-големите ученици- маси и столове, бяла дъска. За моя изненада, стаята на първокласниците си беше почти като в предучилищната/ т.е. като в детска градина/, с единствената разлика, че сега имат по-стабилни маси и столове/бяха пластмасови преди/, които са поставени както им падне, и по-малко играчки. Но има играчки, например лего. Също се преобуват , всички класове. Още е топло, но предполагам е заради дългата зима, няма как да се седи цял ден с ботуши, а и ще потънат всички стаи във вода.

Няма учебници и тетрадки.Предполагам oбучението няма да е много по-различно от това в предучилищната. Има два класа първокласници от по около 20 деца във френската програма.Другите са си в нормалната програма на английски език. Часовете в това училище са така- 1ви блок, 1час и 40минути, следва 20мин.почивка/на двора/ и 20 мин. за закуска.2 блок, пак 1час и 40мин, същите почивки и 3 блок след който си тръгват. В предишното училище бяха 4 по-кратки блока, така че как ще е май зависи от самото училище. Общото е, че започват в 8:40 и свършват в 15:10/15:15

Има приложение за смартфон, за което учителката дава код и парола и там виждаме снимки, съобщения и каквото е решила да качи учителката. Така разбрах, че в 1ви клас имат айпади. Заредени са с образователни игри и не ги ползват постоянно разбира се, поне учителката беше написала, че е час по технологии.

Малко за програмата French immersion.Достъпна във всяко градче. Най-общо казано, изучава се френски език от предучилищна/senior/ до 12 клас. Има вариант и от 4 клас, но специално при нас е първият вариант.

За моя изненада, няма кой знае какъв наплив. Сигурна съм, че в България би имало опашки за записване в подобна програма, но като цяло, на средния канадец , ученето не му е първа необходимост. Даже чух подигравателно, че тази програма е “частното училище на бедните”. Малко за по-елитарна се смята, но е напълно безплатна, няма никакви изисквания за записване, само желание и направо се чудя защо толкова малко хора се възползват. Е, аз смятам да се възползвам детето ми да научи език безплатно и лесно. Това, което ме привлече е именно начина на учене на език.

Моят син го записах в 1 клас в тази програма, т.е. пропуснал е една година. Нямаше никакъв проблем със записването, ясно им е, че ще навакса. Сигурно се чудите какво пък толкова има да наваксва. Значи…, всичко се преподава, играе и там каквото правят, на френски език и децата нямат право да говорят на английски освен в междучасията. Първите няколко години 90% от времето е на френски, 10те % са междучасията. Когато има вече конкретни предмети/ в 1 клас май няма/ на английски задължително се преподават математика и английски естествено. С годините процента френски намалява докато в 8 клас станат 50/50 английски/френски. Естествено, потърсих информация как се отразява на английския, още повече, че вкъщи говорим само на български и искам не само да го запази, но и ще се опитам да  го науча да чете и пише на български език.

Това, което разбрах е, че в началото изостават с английския, но някъде към 4 клас вече нямат проблем и са на същото ниво с децата, които не са в тази програма. Също много важно за мен е това, че родителите не е нужно да ползват езика, тъй като не се изисква помощ вкъщи./ ние не е владеем френски/. Това, което също ме впечатли е, че всяка гимназия  има продължението за децата идващи от тази програма. Половината предмети ги взимат на английски, другата половина на френски. Накрая децата държат изпит за някакъв сертификат, с който могат да кандидатстват в университет/  примерно в Квебек/ без да държат изпит за владеене на езика. Звучи ми супер на теория, на практика ще видим как ще се получи. Първият учебен ден мина добре и Тони ми каза Bonjour с произношение, което аз никога не мога да докарам. Комуникацията отново е с бележки или имейл./повечето деца ползват училищен автобус и родителите изобщо не виждат учителите/. Всеки учител има служебен имейл, първият ден  учителката ни разпрати на всички имейли колко добре е минал деня и какво са правили.Няма оценки и понятието бележник изобщо не съществува. Изпращат се 2 пъти годишно report card на родителите, от които става ясно как се справя детето.

Ето така изглеждат тези карти в предучилищната. В 1 клас, не вярвам да са много по-различни.

Като цяло, който и българин в Канада да питате, ще ви каже, че канадското образование е някаква смешка и е супер лесно. В общи линии дава само някакъв минимум. Това е така. Но според мен, това важи само за основното образование. Аз нямам нищо против, като знам на какво натоварване са подложени децата в България на тази възраст, без особени резултати. Даже вече намирам известна логика да не е особено трудно. И защо намирам някаква логика, ще разберете със следващия текст, когато ще се спра на средното образование/9-12 клас/

Да добавя, че живеем в град с население 20 000души +5- ние. Това май се равнява на Харманли. В големия град картината може да е друга.

 

 


One thought on “Първокласник в Канада

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s