Първокласник в Канада -част 2

Измина месец и половина в първи клас и се състоя първата родителска среща. Обяснявала съм вече, че тук родителската среща е индивидуална за 10-15 мин. Този път отидохме и двамата с мъжа ми и Тони.Тони беше изпратен да си играе, докато ние си говорим. В общи линии проблемите при Тони са в поведението. След като спря да бие и тормози другите деца/сагата в предучилищната/ сега се самонаказва.Както знаете, Тони е във френска програма, изпуснал е 1 година и сега трябва да наваксва. Дали от неразбиране на езика или от инат/подозирам второто/, понякога отказва да изпълни някое нареждане на учителката. Съответно получава наказание да не излиза на двора. Той се ядосва и  удря себе си, че не е добър. Така че, разговора беше главно, как да му помогнем да овладява и изразява емоциите си, без да удря себе си или някой друг. В училище имат няколко бутилки с оцветена вода  и плуващи разни неща в нея. Ползват ги за успокояване, като някое дете се изнерви. Тони си имал любима бутилка, лягал на пода и си я съзерцавал. Учителката ни я подари, да си я ползва в къщи. Накрая включи и Тони в разговора, като му обясни какво сме си говорили.

 

Учителката е една, само по музика и физическо имат други учители. Имат час по технологии, когато ползват айпади.Имат часове по науки, които са ходене в гората да учат за растенията и разни такива неща. По математика не взимат цифрите една по една и не ги пишат по една страница. Направо се  учат да смятат. Ползват и доброто старо сметало. Учат се и да четат и пишат на френски. Говоренете на английски е разрешено само в междучасията. Отново, няма писане на ченгелчета и букви по 20 пъти. Директно учат да пишат и четат думи или фрази.Реално, не ги четат, а направо ги наизустяват. Няма учебници. През юни месец децата са садили зеленчуци и миналата седмица събираха реколтата- картофи, лук, домати, целина. На другия ден готвиха супа с тях и я изядоха. За домашно имат да четат и пишат някои зеленчуци.В класа на Тони идват ученици от 6 клас да им помагат по време на обяд, главно с отварянето на кутиите за обяд, а в случая и в готвенето.

 

Ходиха на екскурзия до близка ферма, където са се возили на трактор и са брали тикви и всяко дете се прибра с тиква. Имаха и два маратона с някаква кауза. Тони е бил последен.

 

Имаме приложение за смартфон/компютър, където учителката качва снимки и клипчета, как пеят примерно. Така че, снимките са от там, а не вися в училище да снимам.

За този месец и половина, Тони разбира се, все още не може да води разговор на френски, но може да брои до десет, знае три песнички, може да прочете/разпознае двайсетина фрази и думи. По същият начин се учат да четат и пишат и децата на английски в английската програма. Поне така беше в предучилищната. Тъй като, изучаването на английски език започва в 4ти клас, аз в къщи уча Тони да чете и пише, а също и да чете и пише на български. За това в следващият текст ще опиша как се справя Тони с изучаването на 3 езика едновременно и какви методи прилагам.

 

 


1 thoughts on “Първокласник в Канада -част 2

Вашият коментар