Home daycare

Юхууу, Тина тръгва на “ясла” от Септември. През 2020г. в Онтарио, отглеждането на децата до 4г. в разните му центрове и daycare ще стане безплатно. Как точно и от къде ще осигурят места нямам представа, но сега положението е това:

Тина е в списъка на чакащите за лицензиран център повече от година и ни вест ни кост от тях, за това реших да търся други варианти. А те са- home daycare, който може да е както лицензиран, така и нелицензиран. Обяснявала съм вече кое какво е. Накратко- и двата вида са законни. В лицензирания може да има до 6 деца/ включително собствените/,  от които до 2 деца под двегодишна възраст. В нелицензирания е същото, но децата могат да бъдат максимум 5.

Така търсенето ми започна. Има фейсбук група за района, където се търси и предлага тази услуга. Намерих няколко, които имаха място за дете над 2 години, но Тина беше на 23 месеца. Реших, че не е голяма разликата. Писах им, но всички ми казаха, че могат да я вземат, когато навърши 24месеца. Никой не направи компромис да я вземе било то и с един ден преди да е станала на 2, ако няма такова свободно място. Предвид, че местата за под 2 години са по-малко, съвсем логично за тях е най-трудно да се намери място. Естествено, тези места бяха заети след месец. Сега обаче изпадат места за Септември, тъй като 4годишните тръгват на предучилищна.

За лятото обаче е още по-трудно, защото много хора търсят кой да гледа децата през ваканцията. Всички работят и през лятото, най-много да обяват десетина дена да отидат и те на почивка, но с поне два месеца предупреждение. Намерих един лицензиран и един нелицензиран, които имат място от Септември и си уговорих интервюта.

Първо посетих лицензирания home daycare. На 15мин. път с кола, в едно съседно село. Жената гледаше нейната дъщеря, мисля някъде 12-13 месечна беше, другите бяха над 2г.,  но всичките момчета. Тя каза, че търси момиче, заради дъщеря си, въпреки че не знам на тази възраст да играят заедно.

Помещенията за децата са: едно стайче с играчки, едно холче и кухня. И тоалетна разбира се. Децата под 2г трябва да спят в бебешко легло, на останалите им разпъва походни детски легла. Опитах се да си представя 5 примерно разпънати легълца в стаята за игра и мисля няма да има къде да се стъпи. Холчето и то беше горе-долу толкова голямо. Не знам, аз ли съм свикнала на по-големи пространства, но ми се видя доста миниатюрно. Бебето  ѝ спи в бебешко креватче някъде на горния етаж, което не ми стана ясно как става, оставя другите деца сами докато го приспи или как? Навсякъде има оградки де, не могат да стигнат до стълби или някъде другаде.

Имаше и две огромни пухкави котки. Ваксинирани и тн. Често се среща в home daycare да има котка. Аз нямам против, любител съм на котки, а и Тина много им се радва.

Какво друго, предлага  здравословно меню. Пеят песнички, circle time, някакви дейности там правят, излизат всеки ден по 2 часа навън. Има двор, но не ограден. Тук всъщност, къщите са с неоградени дворове.

Таксата е $38 на ден. Работното време е от 7 до 17ч. Плаща се и ако детето отсъства по каквато и да е причина. Имайте предвид, че това е цената в един мижав град, в Торонто е тройно. Държавата дава субсидия, която зависи от дохода на семейството за  част от таксата, но само за лицензиран daycare или център.

След няколко дни отидох в нелицензирания daycare. Намира се в града, пак за 15мин., но пеша. Положението беше горе-долу същото. Стайче за игра, преграден хол с оградка и кухня. Жената една приказлива, приказлива. Стана ясно, че е с украински корени, което си личеше отдалеч, защото много ми приличаше на медената питка. Гледа сина си, който май беше под 2г. Каза възрастта на всички, но аз не запомних. Търси момиченце, за да има с кой да играе 2г. момиченце, което вече гледа. Другите бяха момчета. Голяма липса на момичета се оказа. Всичките говорят добре, което много ме зарадва, тъй като Тина има забавяне в проговарянето и се надявам това да я стимулира. Нормално е да си търсят дете за гледане по пол или възраст, за да пасне на друго дете, което вече гледат.

Пак там разни активности правят, задължителния circle time, от който вече ми става лошо. Не че и в българските градини го няма. Само дето тук седят по земята в кръг, а не на столчета и пеят разни песнички. Водила съм Тина на такива занимания в библиотеката и тя не прояви абсолютно никакъв интерес и си ходеше хаотично. Този circle time продължава и в училище, а Тони е 2ри клас и имат такова. Е, сигурно нещо си говорят, не пеят песнички, но те си знаят.

И тук малките спят в бебешки креватчета, а големите на легла, но всички на горния етаж. За мен е загадка как ще приспиш няколко деца едновременно, но тя каза, че се получава.

Също прекарват по 2ч. на ден навън на неоградени двор с играчки и през лятото има доста занимания с вода. Тук е доста популярно да се джапа, пръска и каквото може да се прави с вода на един двор. Така че трябва и бански. Някои детски площадки имат такива водни пръскачки или както там се казват.

Пак се предлага балансирана храна- обяд и две закуски. И на двете места нямаше значение дали е още с пелени или не, но ако е в процес на обучение детето, просто трябва да дадеш инструкции, за да ги следва и тя. Иначе се оставят там пелени и мокри кърпи. Резервни дрехи, любима играчка, това е ясно.

Жената има тайна фейсбук група само за родителите, където качва снимки какво правят с децата.

Работното време тук е от 8 до 17,30 и цената е $35 на ден. Отново се плаща, ако детето отсъства/болно. Детето не се праща, ако е с повръщане, обрив, температура и тн., съвсем нормално. За сополи няма проблем. Лошото е, че един home daycare може да затвори за няколко дни, ако собственото ѝ дете е болно. Логично, ако няма друг, който да поеме болното дете, да не зарази другите. Каза, че предупреждава колкото се може по-рано, ама, става доста сложно. Плащат се и всички национални празници, а децата всъщност не ходят! Това признавам много ме дразни, не виждам никаква логика в това. На предишното място не споменаха такова нещо, та не знам до колко е практика това.

Аз търся full time- от понеделник до петък, което много ги радва, защото голяма част не са така. Поне в нашия град, много майки/ или бащи/, но предполагам майките са мнозинство, работят на половин ден, на смени, не знам си как. И някои деца ходят примерно понеделник, сряда и петък. Друго само във вторник и сряда.  Или пък само до обяд- мисля $24 е за половин ден. Шашардисах се как помнят, кой ден кои деца гледат. Тоест децата ходят само докато родителите са на работа, няма такова нещо да са почивка, пък детето на “ясла”. Ето, сега жената има едно свободно място само за понеделниците, т.е. някое от децата не ходи в понеделник.

Както е ясно вече, жени с малки деца решават да си отворят daycare и хем си гледат децата, хем изкарват пари. Дори на мен ми мина тази мисъл, но бързо се отказах. Просто не обичам деца. Не че ги мразя, просто не знам какво да правя и как да се държа с тях. Сигурно звучи странно, с моите си се оправям някак, но чуждите дори не ги забелязвам. Просто не съм от тези хора, на които им идва от вътре да се занимават с деца и би било истинска катастрофа да бъда гледачка. За което много съжалявам, тъй като това е страхотна ниша тук, но не, не ме бива с децата, а и отговорността, която трябва да нося ще ме побърка.

Такааа, нали казах, че няма да си дам детето на нелицензирано място. Ми, ще го дам. Просто повече ми хареса при Медената питка, а и е далеч по-близо, което си е от значение за мен, предвид зимните ни условия. Но ще продължа да търся лицензирано място, по възможност с котка.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s