Денят на благодарността

Денят на благодарността в Канада се отбелязва втория понеделник на Октомври, а в САЩ четвъртия четвъртък на Ноември. По своята същност празникът е религиозен, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта през годината, който вече се е превърнал в светски.

Не се знае с категоричност корена на празника в Канада. Има версия, че за първи път е възникнал именно в Канада, около 40г. преди да се появи в САЩ. Версията е, че през 1578г. английският пътешественик Мартин Фробишер прави опити да открие северен път през Тихия океан и в знак на благодарност, че той и екипажа оцеляват, празнуват ден на благодарността. Американците обаче спорят, че това не се брои, защото се празнува успешната реколта, а не оцеляване в бури. Според тях, празникът е създаден от първите английски преселници в САЩ, когато местните индианци им помогнали да оцелеят първата зима и ги научили на много неща и така започнали да благодарят за реколтата. Има и други версии.

Предполага се, че в Канада се отбелязва по-рано, защото е на север и реколтата вече е събрана по това време. Празнува се по идентичен начин като в САЩ с печена пуйка, царевица, сладки картофи, тиквен пай. Канадците като че ли приемат празника повече като повод да се събере цялото семейство. Къщите се украсяват, но не толкова колкото за Halloween или по-скоро е началото на украсата за Halloween.

Моето семейство нямаме кой знае какво отношение към този празник, обикновено го отбелязваме с агнешко.Тази година обаче и ние ще го отбележим почти по канадски. Ще има печена пуйка и сладки картофи. Не знам дали ще се получи и какво ще ядем, ако не стане. Тони се вълнува, нали учат някакви неща в училище и държи на пуйка, а пък Теди не обича агнешко, а се е прибрал за първи път от университета. Имат една седмица ваканция преди midterm exams и всички се прибират по родните места, защото нямат право да остават в общежитията през ваканциите. Та за мен тази година празника е свързан с това, че Теди се е прибрал. Точно като по филмите нали знаете, децата от колежи и университети се прибират за Денят на благодарността и цялото семейство са заедно. Предполагам и следващите няколко години с това ще го свързвам.

Празникът е в понеделник, но е напълно прието празничната обядовечеря да е в който и да е от дните на този дълъг уикенд. Не ми е известно някой да я прави в понеделник. Казвам обядовечеря, защото някои правят обяд, други вечеря, а тук обикновено вечерят към 17ч., та не знам какво точно е. Започва се с голямото ядене и пиене от събота, за да се съвземат до вторник. Нашата грандиозна пуешка вечер, ще е в неделя, тъй като чакаме пуйката да се размрази. По това време има и някаква футболна лига, така че голяма част прекарват пред телевизора. Това е и последният дълъг уикенд преди да настане ледената епоха и много отиват по вилите, разхождат се, ходят по парковете и наблюдават окраските на дърветата. Наистина са изключителни цветовете на листата, от жълто, зелено и наситено червено и идват доста туриста в нашия район, особено автобуси с японци със задължителните фотоапарати на врата.

Това е, ние нито ще гледаме американски футбол, нито ще ходим да гледам листа на 12 градуса. Ще гледаме филми и ще се надявам пуйката да стане/ нали знаете, че мъжът ми е готвача вкъщи/, но ще вземем и няколко пържоли за всеки случай, тъй като в понеделник нищо няма да работи. Поне в нашия град като казвам нищо, значи нищо, само бензиностанциите работят.

Happy Thanksgiving

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s