Работа за ученици и студенти

В Онтарио, легалната възраст за работа е 14г. и всички го правят. Има провинции, които разрешават от 12г. със съответните рестрикции.

В Онтарио, учениците могат да работят по 3ч. на ден или 18ч. на седмица, като работата не може да е през учебно време или най-общо между 8-15ч. , тъй като основната им задача е да са на училище. 14-15годишните не може да работят до по-късно от 19ч. през учебната година и 21ч. през лятната ваканция, като през ваканциите могат да работят по 8ч. на ден. За 16-17 годишните няма ограничение до колко вечер ще работят.

14 годишните могат да работят в офис, като касиери, в магазин на щанд, сервитьор/ където не се сервира алкохол/ и подобни.

15 годишните вече имат право да работят и в кухнята на ресторант или верига за бързо хранене.

16 годишните има право и в стоителството, фабрика и друга по-тежка работа, но например не може във фирма за почистване на прозорци.

На 18 вече няма ограничения, могат да работят и с алкохол, но възрастта за консумация е 19г.

Бизнеса е добре запознат с всички ограничения и си спазват правилата/ поне големите фирми/. В същото време може би звучи доста трудно да се намери работа на ученик за три часа на ден, но не е. Големите вериги супермаркети и вериги за бързо хранене постоянно наемат ученици, както през учебната година, така и през лятото. Още при кандидатстването за работа, ученикът пише кои дни и часове може да работи. Теди беше работил на топлата витрина в един супермаркет три пъти седмично. Да, имат голямо текучество, но плащат минималната гарантирана надница за ученици, която е $13,15 на час за учениците в Онтарио.

Учениците също работят като детегледачи, много момчета също го правят, но има курс който трябва да се изкара. Също след курс, могат да работят като помощник спасители, помощници по детски лагери и събития.

От 15годишна възраст имат право да кандидатстват за работа в държавната администрация през лятото. Има най-различни програми за ученици и студенти между 15-29г. за лятна работа, която освен изкарване на пари, основната цел е придобиване на опит. Има възможности във всички министерства, музеи, полиция и де що има институция. Освен работа в офис, има и такива като помощници на патрули по гори, езера и паланки, които са подходящи за ученици. За студентите, възможностите са повече, разбира се. За студентите по Право пък си има отделна програма за намиране на лятна работа. За студентите е изключително важно да имат трудов опит в такива учреждения, особено ако ще учат магистър или нещо друго. След първата година студентстване се насочват към работа по специалноста, тъй като дори и да не учат повече, бъдещият работодател ще предпочете кандидат с такъв опит, а не изкарал студентстването като касиер.

Както вече съм споменавала, доброволстването също е важна част от изграждането на портфолио, а Теди тепърва ще видим къде ще доброволства и какво ще работи, докато студентства, тази година се адаптира.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s