Контрацепция по канадски

Когато родих Тина, бях на 40 години. Отидох на преглед след раждането и докторът съвсем направо ми каза, че трябва да поговорим за контрацепцията МИ.

Аз малко бях зашеметена, никой гинеколог до сега не се е интересувал как ще се предпазвам. Докато обмислям идеята, докторът направо ми изстреля, че ми предлага стерилизация. Аз мисля, че се парализирах за около минута.

Хиляди мисли ми минаха през главата. Толкова ли древна изглеждам? Или пък не иска повече емигранти да се размножават в страната му? И така до безкрай мога да продължа, и вероятно мога да подам оплакване за нещо, което изтълкувам както ми падне. Видя ми се твърде рязко това предложение.

Не съм се обидила изобщо, но го изживях като част от приемането, че не съм вече млада и това си личи. Но, някак имаше нещо смешно в ситуацията. Искаше ми се да кажа, че планирам да раждам още. / не, не планирам/ и да му видя физиономията.

Аз всъщност, много си харесвам доктора и той бидейки запознат, че имам и други две деца, че аз съм на 40 години а мъжът ми на 56 години, вероятно логично е стигнал до извода, че не планираме повече деца. Напълно вярно при това, с изключение че мъжът ми иска още деца, но се съгласи, че няма да съм аз, най-малкото защото не искам.

За шокираните от разликата с мъжът ми/16г./ ще кажа, че той изглежда по-млад, а аз по-стара и всичко си идва на мястото.

В крайна сметка, стана ясно, че докторът ми предлага стерилизация, защото нямам много варианти в моя случай. Не мога да приемам противозачатъчни таблетки, защото съм пушач и има риск от образуване на тромби. Хормоналната спирала също не е подходяща, която е скъпа, не хормоналната е безплатна, но пък аз не искам спирала. Това, което ме изненада е че както женската стерилизация/връзване на тръби/, както и мъжката стерилизация/вазектомоя/ са напълно безплатни/ покриват се от OHIP/. Разбира се, ако става дума за млади хора, едва ли ще мине без разговори, но аз бидейки на 40г. директно ми го предложиха.

Имала съм операции, пункции, раждания и незнамколкоси прегледа и въпреки, че стерилизацията е лапароскопска, изобщо не ме е страх, но отказах, защото ми е писнало да ме ровичкат, искам да оставят тялото ми, ако може без да го ръчкат за нещо. Иван също отказа вазектомията. Негово решение, но и аз няма да се подложа на това. Тук няма обвинения, кой каквото си реши и действаме според ситуацията.

Това, което исках да кажа, че ми направи впечатление е че като контацепция, стерилизацията на жената и мъжа са безплатно, както и един вид спирала.

Лекарствата в Онтарио се плащат, но от миналата година направиха някои безплатни за младежите и девойките до 24 г. Проверих, някои противозачатъчни таблетки са безплатни, които са по-стара генерация. Като особен успех смятам това, че хапчето за спешна контацепция/ около $300/ също вече е безплатно, но срещу рецепта.

Непълнолетните девойки могат да получат контрацепция без знанието на родителите. Интересното е, че тук се препоръчва спирала, а не таблетки на девойки, които не са раждали, за разлика от България. Не знам къде е истината.

Всички други методи, като пръстени, инжекции и каквото още се предлага е платено.

Мислех, че е за да не се стига до аборт.

Но, както съм писала и преди, абортът е безплатен, а за непълнолетните се уведомяват родителите по усмотрение на доктора.


2 thoughts on “Контрацепция по канадски

  1. Улаууу, наистина много интересно е да четеш колко е различно от България! Аз имам същата разлика и с моя мъж. Относно спиралата, поради каква причина не искаш? Аз отидох да ми я поставят още,докато кърмерх (водещ гинеколог, шеф на аг-то в областен град твърдеше ,че ще ми спре кърмата, гинеколожката, при която си следях бременността пък , се изсмя и каза ,,няма такава опасност,, (вече го бях прочела в американската литература) ) и съм много доволна: да , цикълът ми стана продължителен с 1-2 дена; точен е като швейцарски часовник и не пречи като усещане по никакъв начин на интимните ни отношения с половинката.

    Харесвам

    1. Нямам някаква кой знае каква причина. Едната не е подходяща за мен и ще трябва да е не хормонлна. Не знам, може би се притеснявам да не ми пречи.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s