Правата на децата

Изчетох доста дискусии по повод Стратегията за детето, мнения всякакви. На няколко пъти попадах на мнения за Канада и как им дават дори хапчета на децата без знанието на родителите, взимат деца за няма нищо и децата въртят родителите си на малкия си пръст, защото не смеят да им се скарат. Няма такова нещо разбира се, но реших да видя как стоят законово нещата тук.

Първото, което намирам е Конвенцията за правата на децата на ООН, която е ратифицирана през 1991г. През същата година я е ратифицирала и България. Единствените държави членки на ООН, които не са ратифицирали Конвенцията са Сомалия, Южен Судан и САЩ. Лесно се намира на всички езици и ви препоръчвам да я прочетете. На сайта на УНИЦЕФ има пълния текст на български език. Има и адаптирана версия за деца/ на всякакви езици, както и на български/ и може и на децата да я дадете да четат.

Сега за Канада. В Канада има закон наречен Child, Youth and Family Services Act. Този закон се ревизира на всеки 5 години и последните промени в него са влезли в сила през 2018г. Една от промените е, че защита получат до 18 годишна възраст, до сега е било 16. Някои от промените са:

• детето да е информирано за правата си,

• да участва в решенията за него,

• расата, културата, религията, сексуалната ориентация и полова идентичност трябва да имат отражение при взимането на решения и предоставяне на услуги в подкрепа на детето и семейството.

Част X от закона е нова и ще влезе в сила през 2020г. Причината е, че с нея запълват юридическа дупка относно личните данни на клиента. Да, в закона пише, че сме клиенти. Ще има повече контрол от страна на клиента как се използват личните му данни и строги правила как се събира. Това засяга здравния сектор, правителствени организации и тн. и им трябва време да се подготвят по новите процедури и за това влиза в сила 2020г.

В закона пише също, че никой няма право да упражнява насилие над детето. Не може да се наказва чрез храна/ да се държи гладно за наказание, не отказ на бонбони/. Също, че мнението на детето трябва да се взима предвид. Изрично обаче пише, че това не значи, че не трябва родителите да му казват какво да прави, а просто да се зачита мнението му според възрастта и зрелоста му.

Като цяло/ според мен/ законът е в защита на детето.

Има и точка “ всяко лице, което има основателни причини да подозира, че детето се нуждае от закрила, трябва незабавно да докладва за подозрението и информацията на която се основава“. А хора работещи с деца и на обществени позиции като учители, детегледачи, доктори и адвокати подлежат на глоба от $1000 до $5000, ако не го направят. Единственият, който не е длъжен да докладва по този закон е собствения ти адвокат!

Честно казано, не ми стана ясно какво е „основателни причини“, може и да съм ги пропуснала или някъде другаде да ги пише или пък е въпрос на лична преценка! Не знам.

Реших да разбера какво се случва, ако се подаде такъв сигнал и при какви обстоятелства се взимат деца.

Социалната служба се казва Children’s Aid Society и има телефон, който работи денонощно.

В сайта на службата прочетох, че има прекомерно докладване за определени групи хора, заради изградените стереотипи. Тези групи са:

Indigenous peoples – това е местното население, състоящо се от First Nations, Inuit and Métis, или накратко Индианците.

Афро-канадци – сещате се, чернокожи

и

Бедните

Пак там пише, че “ докато бедността е рисков фактор за децата, тя не е причина за малтретиране на деца.“ Демек, не ти взимат детето, ако си беден. Имат си процедура за преценка дали трябва да правят проверка, не всеки сигнал води до такава.

Какво се случва след подаден сигнал и решение за проверка. Може да се обадят за уговорка на посещение, но може направо да цъфнат на вратата. Хората имат право да откажат да ги пуснат вкъщи, но адвокатите казват, че не е добра идея. Четох съвети какво се прави. На първо място да се запази спокойствие! Да се съдейства, да си учтив, но не прекалено, да си водиш записки. И не на последно място, веднага щом разбереш, че ще си имаш работа със социалните да се обадиш на адвокат- child protection lawyer. Тук има адвокати за всяко нещо, та не се учудвам, че и такъв има.

Макар на социалните служби да им трябва позволение да влязат в дома, не им е нужно такова, за да разговарят с детето насаме. Ако обаче родителя не позволи да влязат в дома и не разреши да разговарят с детето, имат право да извикат полиция и без заповед, директно да вземат детето с подозрението, че родителя крие нещо. Разбира се, ако се смята, че има физическо или сексуално насилие също директно се взимат, но аз наблягам на по-неясните ситуации. В тези случаи обаче, когато са без прокурорска заповед, делото се насрочва в рамките на 5 дни, не може да е някога си след месеци. Родителят може да посочи роднини или приятели, където да бъде настанено, но социалните решават дали да се съобразят. Могат да вземат детето от училище, дори от болница, вероятно при случаи на насилие. Домашното насилие е криминализирано, така че там става дебела работата.

При какви други обстоятелства, освен ясните, можеш да получиш посещение от социалните.

Ако крещиш и обиждаш детето.

Родителите са агресивни един към друг.

Оставяне на малки деца сами.

Не, за това, че не му даваш да виси на таблета или го караш да учи, няма да дойдат. Но, да, изправи ми се косата колко са могъщи.

Дори да не се установи нищо при проверка и файла се затвори, завинаги остава в базата данни и ако има друг сигнал да го изровят.

Реших да проверя и какво се случва, ако някой пусне фалшив сигнал, с цел да навреди, защото всички знаем, че има хора способни на това.

Ами можеш да го съдиш. Самата Служба също може, за това че са използвани ресурси да разследват, докато са можели да отидат за дете, наистина с нужда от закрила. В момента социалните не са длъжни да казват името на подалия сигнал, но и нямат задължение да пазят самоличността му в тайна.

В заключение, социалните служби могат да направят каквото си искат, имат страхотна власт. Ужасно плашеща власт. Но все пак вярвам, че всичко това е изцяло за защита на детето и не мисля, че злоупотребяват и взимат хубавото бяло дете и го дават на гей двойка, щото има някакъв заговор.

Снимката по-долу обяснява какви са възможните стъпки при подаден сигнал за дете в риск. И нека никой да не се среща със социалните, където и да е по света.

ПП. Вероятно има още нормативни документи относно защитата на децата, но за сега това ми стига.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s