Издаване на канадски паспорт

Дойде време и аз да си извадя паспорт, а също и на Тони, който е изтекъл преди няколко месеца. В Канада има значение дали е първи паспорт или просто го подменяш, защото е изтекъл. Ще напиша как е за възрастни и после за децата.

Канадските паспорти също са с чип, но нямат биометрични данни, тъй че се снимаме където си искаме, според инструкциите, а именно на снимките да има печат с адреса на фотото и дата на снимане, сложени от студиото.Изискват се по две снимки, но печата се слага на едната.

Формулярът за паспорт си го попълваш и разпечатваш или може и на ръка да го попълниш. За първи паспорт за възрастен/над 16г./ се изисква доказателство за канадско гражданство, документ на който има подпис, за потвърждаване на самоличност, например шофьорска книжка. Във формуляра има секция, която трябва да се попълни от гарант, който те познава повече от 2г., канадски гражданин и има валиден канадски паспорт, пише се и номера на паспорта, адрес и телефон и да се подпише. Могат да го потърсят за проверка по телефона, ако решат. Понеже може да е член от семейството, писах мъжа ми. Също трябва да се подпише на снимката с печата, че това наистина съм аз.

Отделно трябват още двама души, които са канадски граждани и те познават повече от 2г., за справка. Те не е нужно да се подписват, но пак се дава адрес и телефон, ако решат да проверят.

За първи паспорт на дете е същото, като трябва доказателство кои са родителите като акт за раждане. Документите се попълват от единия родител, но разбира се се вписват данните и на другия.

Тъй като това е втори паспорт на Тони, горните неща не са необходими. Изисква се само доказателство за гражданство и стария паспорт. А, и родителят подаващ документите да е същият кандидатствал и първия път. А това съм аз.

Първият паспорт на Тони е ваден чрез Консулството в България от Посолството в Букурещ от мен. Тогава пак искаха гарант, но не канадски гражданин естествено, от къде да го намеря, а човек на обществена позиция като адвокат, нотариус, лекар и тн. и тогава помолих неговия педиатър да се подпише. После ми каза, че са звъняли от Консулството да питат дали го познава. На бащата не са звъняли, който по това време беше в Канада.

За втори и следващ паспорт за възрастен, също отпада изискването за гарант и другите хора за справка, само оригинал на сертификата за канадско гражданство и стария паспорт. Това обаче, ако паспорта е изтекъл по-малко от една година, повече ли е, важат условията като за първи паспорт.

Така, попълнили сме всичко. Децата не е нужно да ходят лично, въобще никой не е нужно да ходи лично където и да е било. Всичкото това мога да го изпратя по пощата и да платя таксата онлайн или да им пратя чек с документите. Съответно да получа обратно готовите паспорти по пощата. Срокът за издаване е 20 дни, плюс няколко дни за път с пощите.

Аз обаче решавам да подам лично поради две причини. Едната е, че трябва да се изпратят оригиналите на сертификатите за гражданство, които ти връщат после с паспортите и въпреки, че пощите са сигурни, аз съм българка и ме е страх да не ми с изгуби чисто новия ми сертификат. Сигурно има какво да се направи, ако се изгуби, но честно, нито знам, нито искам да знам какво се прави в такъв случай. Втората причина е, че като подадеш лично, става за 10 дни, а аз може и да пътувам и искам по-бързичко, ми да не бях се мотала до сега.

Отивам в офис да подам за двамата и въпреки опцията за изпращане по пощата беше лудница, явно и други като мен дето искат по-бързо. Организацията е железна де, но чаках малко над час докато дойде моят ред за подаване. Беше пълно и с деца, а както казах единият родител е достатъчен, без да присъства детето. Хайде, може да няма къде да оставиш детето, но наблюдавах едно семейство с три деца, които направо изтерясаха и не можах да измисля причина да седят всички там, вместо единия да забавлява децата някъде, както направихме ние например. Тяхна си работа.

Подадох документите. Платих на място с карта. Паспортът за дете е $57, а за възрастен, по-скоро за над 16г. имаш вариант за 5 годишен или 10 годишен, които са съответно $120 и $160. Аз естествено избрах с 10 годишна валидност. Ще получа паспортите по пощата след 14 дни. Интересното е, че ако искам да отида да ги взема лично, трябва да платя още по $ 20 за всеки паспорт/ ще спестя 2-3 дни/.

Разбира се има и опции за по-бързо издаване на по-висока цена. Те са express за 2-9 дни и urgent за 1 ден. Любопитното е, че и за двата вида услуга трябва да докажеш, че наистина ще пътуваш спешно с билет за самолет, влак и тн. или нещо доказващо за болест или смърт на близък в чужбина. Готовият паспорт отново се праща по пощата, а ако искаш да го вземеш лично пак има такси, по- високи от стандартната от $20.

Като любопитна подробност ще кажа, че във формуляра за паспорт има три варианта за пол. F- female, M- male и X- another gender.

Малко повече за паспортите за деца. Горният случай е за деца, чиито родители са женени. За разведените родители, за паспорт на детето подава този, който има попечителски права със съответния документ, въпреки ,че в Канада може да са поравно. В такъв случай важи правилото за женените.

Ако родителите са разведени и някой от тях смята, че другия може да се опита да изведе детето може да регистрира детето в Passport Program System Look out List, но с документ, че е „присъдено“ на него както казваме в България. В такъв случай, ако някой опита да извади паспорт на детето, всичко ще се провери под лупа.

Мисля съм казвала вече, че Канада не изисква нотариално заверена декларация за извеждане на дете, препоръчва се само декларация в свободен текст, но до сега не ми е искана. Много по-вероятно е ако се усъмнят в нещо да поискат да се обадят на другия родител, което също не ми се е случвало.

Сравнено с България ми се се струва по-лесно да изведеш дете, не знам дали е така. Но от друга страна, заради строгите правила, много родители на които са присъдени правата за детето в България, не могат да изведат детето на екскурзия в чужбина, защото другия не дава декларация или дори не могат да го намерят и трябва да минат през съд. Не знам кое е по-добре.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s