Отсъствията в училище по време на пандемия

Прочетох статията на Мама Нинджа Отговорни по време на пандемия…А отсъствията в училище? и ми се изправи косата. Не че не знам, че България е държавата на бележките, но ми се струва, че за 5г. са се увеличили видовете бележки. А може и удобно да съм забравила.

От текста особено ме впечатли, че учениците могат да отсъстват до 3 дни в една учебна година по домашни причини въз основа на МОТИВИРАНО писмено заявление до класния ръководител и до 7 дни, пак с такова, но до директора. И директорът взима решение, дали отсъствията са по уважителни причини. Кои причини се смятат за уважителни, нямам представа, може би са описани някъде. Тук си представям как почвам да си измислям уважителни причини- погребение, посещение на роднина в затвора, поява на отдавна изчезнал чичо, какво друго… А по медицински причини, трябва да се предостави документ от лекар. По време на пандемия, когато децата се гледат под лупа, да се ходи за бележка за всеки сопол ми се струва нелепо, а и в противовес с всички разписания за ограничаване на контактите.

В Онтарио няма промяна за извиняване на отсъствията преди пандемията и сега, по простата причина, че няма такова понятие като извинени и неизвинени отсъствия. Единствената разлика е, че преди децата можеха да ходят на училище със сопол и кашлица. Сега вече не може, тъй като е възможно да са симптоми на Ковид и очевидно се спазва стриктно, тъй като ми се обадиха да взема Тони, заради кихане и болящо гърло/сутринта не се оплакваше от нищо, иначе нямаше да го пусна/. Дадоха ми инструкции, ако се появят други симптоми да се свържа с лекаря му и наблегнаха, че не може да се върне на училище преди да са минали 24ч. без никакви симптоми. Демек, утре сутринта, ако нищо му няма, не мога да го пратя на училище, а трябва да минат 24ч. Предвид, че идва зима, имам две деца в училищна възраст и се предполага, че често ще има сополи и кашлици, ако трябва всеки път да ходя за бележка, ще се гръмна.

В Онтарио, просто се обаждаш на един телефон в училището и оставяш съобщение, че детето ще отсъства. Тук има една промяна, преди просто казвахме, че детето ще отсъства едиколко си дни и толкова, а сега, каква е причината и ако е по болест, какво точно му е- алергия, счупен крак, температура и тн. При по-продължително лечение/ не съм сигурна колко дни, примерно повече от седмица/, тогава се изисква бележка от лекар и то, за да са сигурни, че наистина има причина, а не е примерно просто спряно от училище от родителите си. Целта на проследяването на остъствията на детето е предотвратяване на отпадане на деца от училище/ и пак има такива/.

Детето няма никакъв проблем да отсъства по-дълго време и по други причини. Тогава попълваме формуляр, който не е кръстен никак, нито завление, нито молба, как не са се сетили да сложат някакво име. Попълваш датите и причината, примерно “почивка на ски”. Често хората пътуват в учебно време, за да избегнат лудната по време на ваканция. Е, тази година едва ли, но няма никакъв проблем отсъствията да са заради пътуване, тук се смята, че и това си е вид обучение, детето вижда и научава нови неща и тн. В 1ви клас Тони отсъства 1 месец, заради пътуване до България като попълних този безименен формуляр/сега избягвам да отсъства дълго/. Както споменах по-горе, целта да знаят колко време и причината за отсъствията са от една страна-за безопасност на детето и от друга- да няма някакъв проблем и детето да се възпрепятства да посещава училище/тогава се взимат мерки/. Това е.


Вашият коментар