Параграф 22 в българската администрация или колко пък да е абсурдно положението на територията.

През 1999 година мъжът ми Иван надстроява с един етаж кооперацията, в коята живее и си прави апартамент. Или да е съвсем точно, за периода от 18 август до 22 ноемри е завършен строежа, без нито една забележка от съседи или институции. Всичко е с разрешение за строеж, съгласие на съседите, одобрен проект и въобще всички необходими документи, изискуеми по онова време.

След като проекта е съгласуван с членовете на Етажната собственост, Иван започва да строи да и един от съседите решава, че терасата която ще се пада над него ще му държи студено и моли Иван да промени проекта. Иван се съгласява/ да го бия у главата/. Говори с архитекта на общината, който казва, че това не е проблем и прави терасата в противоположния край. Междувременно , поради промяната на местоположението на терасата се променя концепцията на проекта. Поради височината на подпокривното пространство/4,55м/ има възможност да се изгради второ ниво, без стени и врати, а като висяща конструкция, което да се ползва като сервизно помещение без да нарушава заложените РЗП и коти. Което той прави.

Внася екзекутив в общината за промените, където му вдигат скандал, че емпорето е съществена промяна, не може да си прави своеволия и отказват да подпишат екзекутива. Вследствие на този отказ, с готова документация до Акт 15, последващата процедура по узаконяване на обекта става безмислне и я зарязва. На база Договор за доброволна делба, между съкооператорите ,което е документ за собственост, му е разрашено да си открие партиди за ток/ непромишлен/ и вода и решава са си живее така.

И така си живее, докато не се появява Ненка!

Ненка си купува ателие под апартамента на Иван през 2004г. и след като завършва 18 месечния си ремонт, започва всичко да ѝ пречи. Ходели хора с токчета у нас/в някакъв момент се появявам с детето си в живота на Иван, не съм присъствала по време на самия строеж и няколко години след това/, тропали сме със столове, детето много силно тряска вратата като излиза за училище, карало ролери в хола, шумни купони и какво ли още не. Идва през ден да ни се кара, накрая си махнахме звънеца заради нея. Много пъти вика полиция, която не установява нарушения. Получихме и нотариална покана да не вдигаме шум!

В някакъв момент заживяхме на друго място и го дадохме под наем на приятел. Същата работа, лепи бележки по вратата, вика полиция. После пак отидох да живея там, вече с две деца / Иван беше в Канада и идваше 2-3 пъти годишно/ и обвиненията, че вдигаме страшен шум и Ненка не може да си почива продължиха. След това и аз с децата заминахме в Канада, а апартамента го дадохме на приятел да го отдава под наем чрез airbnb и оплакванията от всякакъв характер, Ненка започна да отнася към майката и брата на Иван, които живеят в същата кооперация. Имаме и куриоз, когато Ненка събужда брата на Иван, Николай, в 1:30през нощта с оплакването, че в апартамента има купон. Николай взима ключа и се качват двамата, той отваря и ѝ показва, че там няма абсолютно никого! Това изобщо не я спира да си мисли, че абсолютно всеки шум идва от нашия апартамент и да се оплаква. В същото време, за всичките десетки неоснователни викания на полиция от Ненка, няма никакви санкции за нея. През годините е пускала жалби в общината, където се сети, включително и в Комисията за защите на потребителите! В Комисията за защита на потребителите беше по времето, когато го давахме под наем през airbnb, а тя беше написала, че имаме хотел и ни треснаха глоба, че нямаме касов апарат. Просто така, дори без да дойдат да видят, щото Ненка казала. Разбира се, обжалвахме и съда отмени глобата. Но от това, не последва нищо за нея, отново!

    След като рзбрахте колко е упорита, може пък да решите да ползвате услугите ѝ. Ненка Иванова- адвокат, член на дисциплинарния съд, медиатор и зам. главен редактор на списание “Общество и право”. 

    Така си живеехме  с Ненка, докато тя не разбира, че апартамента няма акт 16.

Пуска жалба в общината, че апартамента е незаконно строителство и трябва да се събори. От общината идват на проверка. Установяват, че има емпоре и няма акт 16 и да оправим документите. Много е смешно, но на предишна проверка от общината, не намират отклонения. Да, имаме два документа от общината, един, в който казват, че няма съществени отклонения и един, в който казват, че има. Мога да ви ги покажа.

Ненка пуска жалби и в НАГ и ДНСК, че апартамента е незаконен и да се СЪБОРИ. В жалбите има очевидни неистини, една от коити е, че са нарушени котите на билото и корниза. НАГ правят проверки, ДНСК правят проверки. Искат ни документ, че котите с спазени, при положение, че вече има такъв документ, издаден от община Средец от 1999г. Въпрекиж наличието на този документ, каквото каже Ненка, ние трябва да доказваме, че тя лъже. И го правим. А не трябва ли след като Ненка твърди нещо, тя да го докаже! Човек с юридическо образование се възползва от неадекватните действия на служители в системата и манипулира в своя полза.

И НАГ, и ДНСК установяват, че има съществено отклонение от одобрения архитектурен проект и то е…не, не е емпоре, терасата е. През януари 2016г. РДНСК- Югозападен район, издава Заповед за забрана за ползване на апартамента с мотив, че не е въведен в експлоатация по установения ред. Ние обжалвахме в съда, с мотива, че апартамента е построен 1999г. и съгласно Наредба 2/2003г. за въвеждане в експлоатация на строежите, същата не се прилага за строежи, изградени до 31.03.2001г. и не му е необходимо въвеждане в експлоатация. На първа инстанция пада, ДНСК обжалва и на втора съдът постановява, че “…нормата се интерпретира неправилно от жалбоподателя, в смисъла, че въпросния строеж не подлежи изобщо на въвеждане в експлоатация, като заварен строеж…” с което оставя в сила заповедта и през лятото на 2016г. ни спират тока на апартамента.

Събираме целия наръч документация и го внасяме в НАГ с искане за Разрешение за ползване. НАГ пращат писмо до ДНСК с питане дали “строежът” е в компетенцията на НАГ или на ДНСК, тъй като към момента на строежа не е имало категории. ДНСК връщат тотално неясен отговор. И НАГ пак пращат писмо до ДНСК. Междувременно аз съм отишла в София през лятото/ в апартамента без ток, с двете деца/ и наивно си мисля, че за тези три месеца ще приключи процедурата. Всяка седмица съм на среща или в НАГ или в ДНСК. В НАГ са любезни служителите, всеки път се виждах с едни и същи служители, четоха, питаха, вникнаха в абсурда и така накрая бяха много добре запознати и само чакаха ДНСК да кажат, че е в компетенцията на НАГ, за да започнат да работят по решаването на казуса. Установиха, че не можем да искаме Удостоверение за търпимост, защото такова се издава на незаконни строежи, а ние имаме строителни книжа.

В ДНСК обаче всеки път се срещах с различни служители, които нямаха идея за какво става дума и всеки път трябваше да обяснявам всичко отначало. Обещават едно, пишат друго, при това без никаква конкретика и остават на читателя да се чуди какво е искал да каже авторът, който/авторът/, също всеки път е различен. Най-накрая след 6 месеца коренспонденция е решено да се направи посещение на място за определяне на категорията на строежа, в присъствието на представители на общината, НАГ и ДНСК. Решават, че обекта е 3-та категория и е в компетенцията на ДНСК. През всичкото това време, апартамента е със Забрана за ползване и няма ток.

Ние изтеглихме документите от НАГ, а НАГ от своя страна изпратиха каквото имат от проверки и прочее на РДНСК. В същото време не можехме да внесем Заявление за въвеждане в експлоатация в ДНСК , защото вече си имахме Забрана за ползване от тях. Започна се една коренспонденция, едни разговори, тъкмо някой разбере казуса, я напусне, я отиде в болничен, я го повишат. Цялата кореспонденция беше, за да разберем, аджаба, какво трябва да направим, за да може апартамента да се въведе в експлоатация. Нищо повече.

ДНСК искат становище от Гл. архитект на София Здравко Здравков, дали апартаментът/строежът попада в режим на търпимост. Той отговаря, че не попада в режим на търпимост, тъй като ”…липсва съгласие на Етажната собственост, взето по установения ред предвид промяната на общата част-фасадата на сградата.” През 2019г. ДНСК издава Заповед за премахване на незаконно строителство, а именно- терасата да се премести от югозападния в северозападния край. Това упражнение по преместване на тераса от едно място на друго и ние, и всички институции знаят, че е нелепо и безмислено, но такъв е закона – това е съществено отклонение, защото има промяна на фасадата. Ние се зарадвахме, защото най-накрая получихме нещо конкретно и макар решението на казуса да е абсурдно, все пак има някакво решение. Ще преместим терасата и подаваме в ДНСК за Удостовврение за въвеждане в експлоатация, нищо че местонахождението на терасата няма никакво значение за здравината или каквото и да в било по кооперацията- освен фасадата. Не обжалвахме заповедта, а входирахме заявление, че ще я изпълним. Ние сигурно сме единствените в историята на ДНСК, които се съгласяват с подобна заповед. Чакайте, не сме свършили, сипете си още едно.

    Ние не обжалвахме, но Ненка – да. Обжалва с мотива, че решението на ДНСК не е правилно, защото ако се премести терасата, това значи, че апартамента ще се узакони, а според НЕЯ трябва да се премахне целия апартамент. И готово. Тя иска да се премахне, бе, нищо, че има документи, хора са обещетявани, има подписи, доброволна делба, нотариалент акт. Тя ИСКА. Не знам как си го представя това един ЮРИСТ. Освен това поиска експертиза от вещо лице и въпроси на които да отговори той. Допуснахме вещото лице в дома си /брата на Иван де/. Той гледал, мерил и си написал експертизата. Най-общо казано, няма никакви нарушения по зададените от нея въпроси. Не само, човекът ходил в архива на общината и намерил, че е внасян екзекутив с промените и е имало съгласие на Етажната собственост с въпросните промени- промяна на фасадата (същото онова съгласие на съкооператорите, за което гл. Арх. Здравко Здравков твърди, че не съществува, а то си седи кротко и чинно в деловодството на Общината). На делото, съдията попитал като каква се явява Ненка и тя казала, че представлява кооперацията. Съдията поискал да види подписите на съкооператорите за това и понеже нямало такива, прекратил делото, тъй като Ненка няма правен интерес да оспорват процесната заповед. Завеса.

    В следствие на съдебната експертиза и фактите излезли от нея, внесохме искане до Гл. архитект Здравко Здравков да преразгледа становище си на тази база. Той отговори, че няма основание.

Внесохме и заявление в РДНСК за преразглеждане и оттегляне на заповедта за премахване на база новите факти намерени от вещото лице, че има съгласие на Етажната собственост за промяната на фасадата. РДНСК отговори, че “…няма основания да преразгледа издадения административен акт.” Сега е тихо, Ненка не се е проявявала скоро. Нашето заявление за преразглеждане се базира на експертиза направена от вещо лице и назначена от Административен съд София-град и е приета с влезнало в сила Решение на ВАС, което и Здравко Здравков, и РДНСК отказаха да вземат под внимание.

    Сега сме октомври 2020г. Нямаме ток, нямаме и Покана за доброволно изпълнение на заповедта от РДНСК, нито някакви инструкции от тях. Ако не бях заминала с децата декември  2014г. за Канада, всичкото това време от лятото на 2016г. до сега, трябваше да живеем с тях без ток, защото нямаме друго жилище. 

А напролет ще започнем да къртим, за да извършим безмисленото действие преместяане на тераса от един ъгъл в друг, а факторът Ненка да си пуска жалби, щото вероятно ще е шумно. Еми няма как, терасата е над нея.


3 thoughts on “Параграф 22 в българската администрация или колко пък да е абсурдно положението на територията.

  1. На ваше място бих наел човек, който да кърти терасата всеки ден, малко по малко, точно 10 минути след като Ненка се върне от работа.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s