“Особености” при раждане в Онтарио, Канада.

Първото нещо, което ми направи силно впечатление е, че се смята за доста необичайно, дори “съмнително”, ако родилката няма никой близък за подкрепа по време на раждането. Допускат се до трима човека, сега в пандемията- само един. И това не се смята за “услуга” и не се плаща. Всъщност, цялото раждане е безплатно. Да, здравната система се издържа от данъците ни, но на всяка жена, независимо от финансовия ѝ статус и дали е плащала данъци, едно раждане ще бъде напълно безплатно. / в Онтарио не се плащат здравни осигуровки и всеки има достъп до здравни услуги/.

Преди и по време на “нормално” раждане може да се яде и пие течности. Клизма не се прави, защото се смята, че усилва болките.

Секциото е по медицински причини, не по желание. Неофициално съм чувала, че някои доктори склоняват да напишат диагноза, без да има такава, за да се извърши секцио по желание на жената.

Възрастта сама по себе си не е рисков фактор за “нормално” раждане, ако жената е здрава. Аз родих “нормално” на 40г. и никой не е смятал бременноста или нормалното раждане за рисково. Както и едно секцио не води задължително до следващо.

Бебето не се мие след раждането, само се забърсва и веднага се дава на майката “ кожа до кожа”. Ако майката не е в състояние, се дава на бащата отново “кожа до кожа”. Голи мъже до кръста с бебета, в родилните отделения не са рядкост, особено ако майката е секцио и има нужда от почивка. Препоръчва се бебето да се къпе веднъж седмично и да не се маже с нищо.

Свиждания могат да се правят цял ден, колкото си искат хора, а бащата или някой друг да остане през ноща, ако родилката не е изписана. Сега по време на пандемия свижданията не може да са от няколко човека, само по един при съответните мерки за безопасност.

Не може да се внасят балони при родилките и бебетата, но убийте ме, не помня защо.

Можеш да си вземеш плацентата, ако ти трябва за нещо.

Никой не ти се кара, ако решиш да не кърмиш.

Всички манипулации на бебето / взимане на кръв/ се извършват пред майката или поне с разрешение.

При нормално протекло раждане, без усложнения, майката и бебето се изписват същия ден. При секцио е по преценка на доктора за състоянието на родилката колко време ще остане в болницата.

Бебето се изписва задължително в кошница за кола и питат дали знаеш как да я ползваш. Ако не, сестрата обяснява. Нямам представа обаче какво се случва, ако нямаш такава и не можеш да си купиш, но съм сигурна че имат решение.

На снимката е Тони с Тина, която е на два дни.

А ето тук https://expatbgmum.com/2016/09/23/три-раждания-три-болници-3/ за раждането на Тина в Канада през 2016г.


One thought on ““Особености” при раждане в Онтарио, Канада.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s