Как ни продадоха… с къщата!

Извинявам се за заглавието, но буквално е вярно. Става дума за наемните отношения между наемодател и наемател.

Учудващо много хора в Онтарио не си знаят правата. Аз също, но веднага изчетох всички закони, като ми дойде на главата.

В тази къща живеем вече година и половина, може би помните сагата по търсенето. Е, сега е продадена и пак трябва да търсим.

Да започна от начало. В Онтарио най-често се подписва договор за наем за една година и като изтече автоматично става “месец за месец”. Рядко се преподписва нов договор. Разликата между двете е, че ако не е изтекъл едногодишния договор не могат да те изгонят до края на договора. Не знам всички казуси, за това уточнявам, че става дума за нормални отношения, без конфликти и ще опиша съответно нашия казус.

Преди известно време получих известие от наемодателя/ фирма, която управлява имоти/, че собственика продава къщата и ще има огледи. Предвид безумните мерки на Форд заради Ковид, за мен е загадка, че огледите не са забранени. Проверих по закон как е- не можем да откажем оглед, но трябва да сме предупредени 24ч. преди това. Не сме длъжни да излъскаме жилището, можеш да си оставиш мръсните дрехи по пода, ако решиш. Не си длъжен и да напуснеш, много хора се притесняват за личните си вещи. Ние съдействахме максимално, изчиствахме и подреждахме жилището и гледахме да ни няма. Досадно беше, ама хората са си в правото да продават. За разлика от интернет образа ми, реално съм доста хрисима, мъжът ми също. Никога няма да направим мръсотия умишлено. На път сме да направим първата, за която ще узнаете и касае кого… Ненка.

Така, сега съществената част. В Онтарио като си купуваш къща с наематели… си купуваш къща с наемателите. Има точно една причина новият собственик да ги изгони и тя е, ако ще живее в нея. Звучи лесно и просто, но не е.

За около седмица имаше огледи всеки ден. Да, досадно беше, но съдействахме по всякакъв начин.

Агента по недвижими имоти ни уверяваше, че всички потенциални купувачи са с цел инвестиция. Което значи, че наследяват и наемателите и условията по договор, демек, новите собственици си имат наематели и не могат да вдигат наема, нито да ги изгонят. Аз, обаче повдигам вежда, защото пазара е някаква лудница сега и наемите растат с часове.

Получаваме писмо/ официален формуляр N12/, че къщата е продадена и трябва да напуснем на 29 юни, защото новите собственици я купуват за живеене от тях. Както и че ще ни платят един месечен наем обещетение. Така е по закон и всички реквизити са спазени. Проверих, защото ако има и една грешка, формуляра става невалиден и си “купуваме” още време, докато ни издадат нов.

Старите наемодатели не са длъжни да ни уведомят кой е новия собственик. Съответно ние не знаем кой е, а още по- малко дали наистина смята да живее там. Често обаче се случва продавачите да убеждават купувача, че наемателят ще е напуснал. Което няма как да гарантират, ама купувачите да са се поинтересувало. Защо това е важно? Защото е незаконно да гониш съществуващи наематели, ако пак ще го даваш под наем. Също така, ако новия собственик смята да живее там, трябва да е минимум година. Това се води “good faith”. Ако те изгонят с причината, че ще живеят, а го дадат под наем се води “bad faith “ и ако го докажа, рязко ще забогатея. Имаш една година да докажеш това. А нали не мислите, че няма да проверя какво става.

Причината за това е, че в Онтарио има страшен недостиг на жилища. Сигурно 80% от населението е под наем. Наемите растат непрекъснато, а наемодателите нямат право да вдигат наема на вече наелите жилището/ имат право на някакъв минимален процент/ и се стига до така нареченото “ cash for keys”. Което най- просто значи, пазарлък колко наемодателя ще даде на наемателя, за да се махне доброволно и после да го отдаде за тройно по-голям наем. Има хора, които са живяли с години на едно място и се споразумяват с наемодателя за няколко хиляди, за да се махнат и те да го дадат за вече троен наем.

Аз писах на агента, с въпрос кой е купил жилището и той не ми отговори. Аз имам известни съмнения, че е “good faith”, но няма да ги споделя за сега, тъй като нямам доказателства. Наемодателя не съм питала, но както казах, не е длъжен да ми дава тази информация.

Ние като наематели обаче, не сме длъжни да напуснем на посочената дата. Може да чакаме изслушваме в LTB/ landlord tenant bord/. Борд за решаване на всякакви конфликти между наемодатели и наематели- неплатени наеми, ремонти, всякакви неща. В нашия случай, в това изслушване ще трябва да се докаже, че жилището е продадено и новия собственик ще трябва да докаже, че наистина смята да живее в това жилище. Ано го докажат, тогава ще ни издадат eviction letter за напускане и шерифа ще ни накара да се изнесем. Могат да ни дадат още време, ако докажем, че търсим жилище и не намираме и за това, че имаме малки деца. Само че, понеже в момента сме в stay at home order, всякакви изгонвания са забранени. / дори при неплащане на наема/. Вероятно и старите и новите собственици го знаят, но разчитат на неинформираноста на хората.

Ние, по никакъв начин не искаме да възпрепядстваме сделката. Всеки има право да си прави с имота каквото намери за добре, ако е законно. Още повече, ако новите собственици наистина смятат да живеят. Личното ми мнение е, че наемодателите са в много неизгодна позиция, а наемателите са с много повече права. В момента това ни устройва, но не е особено честно. Пак казвам, това е защото има недостиг на жилища. Омагьосън кръг.

Аз разбира се, активно търся ново жилище. Ако намеря преди срока, ще се преместим веднага, за да могат новите собственици да си влязат във владение. Но ще следя дали е “bad faith”. Не искам да прецакваме никого, но и аз не искам да сме на улицата. Ако не намеря жилище, оставаме и чакаме изслушване и шерифа да реши да ни изгони. Разбира се, това няма да е приятно за никоя от страните. Пълно е с такива случаи. И това се дължи на ежечасното покачване на наемите и липсата на жилища. Наемателите не напускат и не водят “борба” за спорта, а защото няма къде да отидат. Положението е страшно. За съвранение, ние в момента сме в тристайно жилище. За наема, който плащаме в момента, много трудно бих намерила двустайно, по-скоро едностайно. Но няма. Сега рабирате ли, защо хората се борят до последно да останат там където са. И защо има съмнения за “bad faith”. Отделно, нещо страшно е при продажбите на имоти. Сума къщи наоколо се продадоха за дни при баснословни цени. Твърди се, че балона скоро ще се спука.

Напълно разбирам и наемодателите. Много от малките/ само с по един инвестиционен имот/ се отказват да дават под наем дългосрочно по горните причини. Аз лично не бих давала под наем в тази ситуация/ да не мога да изгоня наемателите, щото не ми харесват/. Докато има недостиг на жилища, надлъгването между наемодатели и наематели е неизбежно.

ПП. Има цяла огромна група във фейсбук “Ontario tenants rights “. Нашият казус е често срещан, но има и взякакви други, доста странни при това.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s