Как пътувам само с раница

По принцип нямам проблем да пътувам само с ръчен багаж, онези малки куфари за салона. От известно време обаче, нискотарифните компании не ги смятат за ръчен багаж, а за салонен и се плащат и безплатно може само раница. Това е и причината да опитаме да пътуваме само с раница. Струва ми се несъстоятелно да плащам, за да пренасям парцали от едно място на друго. Направо ми призлява като видя хора с по няколко куфара, за които плащат само, за да ги пренесат. Магазини има навсякъде. Но това съм аз и е една от причините. За първи път цялото семейство пътувахме тази година, всеки с по една раница./ самостоятелно съм го правила доста пъти/. И мисля, че никога няма да се върна към куфарите. Няма да забравя с две деца и три куфара как щях да се разрева щото не можех да се оправя сама. Толкова е освобождаващо, не чакаш багаж, не ти го губят, не влачиш нищо. Номера е всеки да може да си носи собствената раница. Ние бяхме с най-обикновени раници като за първи път. Добре е да са хубави раниците. Всъщност, само моята раница е свестна, макар и повече градска. Купих я, когато се отказах от чантите и ходя с нея навсякъде. Мисля, че съм поела по пътя на минимализма, заради начина ни на живот, не нарочно, но това ще е тема за друга статия. Моята раница е PacSafe, не знам кой модел точно, с разни заключващи механизми, да не може да се среже с нож и подобни защити срещу кражби. Ако ще пътуваме често с нискотарифни компании, определено ще инвестирам в удобни раници за всички. Голям кеф е просто да слезнеш от самолета, влака и тн. и просто да тръгнеш на някъде.

Но по същество. Разбира се, има значение къде отиваш и по кое време на годината. Лятото е по-лесно, но като цяло не е много по-различно. В случая за пример ще е последното ми пътуване до Канада за една седмица с раница и абсолютно нищо не ми е липсвало.

Най-обемните и тежки неща са върху мен. През зимата е неприятно, че ако си с ботуши те събуват на проверката. Откъм якета вече не е проблем, има страхотни зимни якета, които не са тежки, едва ли пътувате с коженото си палто. На летищата и в самолетите е една и съща температура и винаги е хладно, та винаги влизат в употреба. Аз си връзвам едно яке на кръста и суетшърт на врата. Обличам тениска и тънка блуза с дълъг ръкав, която също мога да вържа някъде, ако е нетърпимо топло. Винаги съм с дълги панталони, че те заемат място и винаги ми е студено в самолета. Ако е зима, може и няколко ката блузи. Два чифта обувки- едните върху мен, другите вързани на раницата. Аз не обичам джапанки и не нося, но е добре да имаш за обществени тоалетни примерно и обмислям и аз да се обзаведа с ужасните кроксове, които макар грозни и обемни също могат да се вържат на раницата и стават за почти навсякъде.

В раницата. Бельо и тениски за всеки ден./ в случая 7 дни/. Една тениска за спане. Два чифта къси гащи, една рокля, едно сако и май това беше. Всичко навито на руло. Тениските повечето са ми бели или поне едноцветни. Обмислям да мина само на бели с различни деколтете и изобщо не ме интересува, че изглеждам по един и същ начин. Сакото го взех, заради официалната част за завършването на Теди. Връзва се с бяла тениска и бели маратонки и си една идея по-елегантен. Все още имам обувки на висок ток, които нямам никакво намерение да обувам, а още по-малко да ги разнасям по света, но все още не изхвърлям. Роклята също е такава, която става и за плаж и за ресторант, зависи къде ще те отвее вятъра. Един шал върши чудеса, който аз все забравям да взема. Може да промени визията, да е чанта или кърпа при нужда. Кърпа не нося. И хотели и airbnb имат. По същата причина не нося измивни и козметични продукти. Нося спирала и червило. Крем за лице и парфюмче в мострени опаковки. Четка и паста за зъби за пътуване, ако съм на дълъг път с престой и има някакви закъснения да мога да си измия зъбите на летището. В airbnb има обикновено шампоан и подобни, ако не, си купувам някаква малка опаковка. Имат и перални и няма проблем да си изпереш нещо./ изключително рядко ползвам хотел/

Още нещо, което правя дори като пътувах с куфар. Взимам стари неща, които в края на пътуването да изхвърля. Удобни обувки, които обаче са за изхвърляне вече примерно. Така освобождавам място за багаж на връщане. Аз не се впускам в някакви пазари, но мога да взема някой сувенир. Специално за Канада си бях намислила какво да си купя, защото там поне за пазар на дрехи и обувки е супер изгодно и разнообразно. Бях решила, че ще си купя едни обувки и за това тръгнах само с един чифт. Отидох със стария суетшърт, който изхвърлих там и си купих нов. Купих си и едни дънки, за които имаше предостатъчно място и малки подаръчета за децата. Е, и тениската от университета, която е новата ми нощница. Тениската за спане е винаги най-старата и я хвърлям преди да си тръгна. Въобще, разчиствям си старите неща./ но е важно да са удобни за престоя/.

За багажа на децата важи същото. Взима се всичко почти умаляло, което може да се остави. За Тина само взимам пълен кат дрехи за всеки ден, ако може и резерва, че се цапа, но пък нейните дрехи са мънички и се събират.

Бижута не нося, най- много едни обици. Лекарства не нося. Навсякъде има аптеки, поне там където ходим, а ние не ходим в пустинята.

Лаптоп на къси пътувания също не нося, телефона ми върши работа, но таблет е идеален за всякакъв вид пътувания.

Както стана ясно, половината ми багаж виси по раницата и мен. Може да си накичиш шапки, шалове, ръкавици и никой копче не може да ти каже. На мен ми е супер удобно и много съжалям, че не опитах по-рано, макар никога да не сме имали много багаж. Но с годините все повече намалява и реално ние почти нямаме какво да носим, но както казах, заради начинът ни на живот ставаме минималисти и това ще е друга тема. Но е някак готино да можеш да побереш всичко в една раница и да хванеш пътя. Единствено не съм намерила решение какво да правя с всичките документи, които се пазят известно време и тези, които се пазят завинаги. Натрупва се един хартишляк, къде го държите?


Вашият коментар