География на Испания

Няма да ви занимавам, кое къде е в Испания, по-скоро да внеса малко яснота за нещата, които мен ме объркваха. Какво е автономна област, какво е провинция и другите административни единици? Например, Торевиеха се намира в Коста Бланка, провинция Аликанте, автономна област Валенсия. Подобни административни структури има в много държави, разбира се. Аз много се обърквах, защото в Канада, провинция е по-голямата административна единица сравнено с област/общност/ не знам кой е правилния термин, но област ми звучи по-правилно/, а в Испания е точно обратното.

Испания има 17 автономни области. След Франко, през 1978г. Испания решава да върне мултикултурализма и се обособяват тези автономни области, всяка със своя култура, история, език, собствен флаг и политическа автономност. Донякъде разбира се, все пак не могат чак каквото си искат да правят.

Някои области си имат провинции, като например област Валенсия си има три, а други нямат никакви-като Мадрид. Повечето области си имат език, като в област Валенсия е валенсиано, другите си имат техните, а Мурсия например няма. Там се говори само испански/кастеяно/. Ако има и други ми кажете, за да имам предвид при следващо местене. На провинциално ниво се решава до колко и къде ще се полва областния език. Например, в нашата провинция има надписи и на двата езика във всички държавни иституции, изучава се в училище, но като предмет. В началото изобщо не ги различавах, сега не че ще разбера, ако ми говорят на валенсиано, но поне писмено го разпознавам и да не се мъча да го чета. Дали, защото има много чужденци, но учителите са сравнително благосклонни към децата и оценките им по този език. Но пък има места в област Валенсия, където всичко се учи на валенсиано, а испански като предмет, родителските срещи са на валенсиано и подобни ужасии. Предполагам в другите автономни области е подобно.

След провинциите, следващата най-малка административна единица е общината. Тука няма какво да обяснявам. Горе-долу знаем какви са задълженията на общините. Според мен в Исвпания главно с фиестите се занимават, имат си отдел за това.

Регионите Costas- Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca и тн. Нямат никаква административна роля, доколкото разбрах имената са измислени за туристически цели.

Това е, толкова е просто всичко.


Вашият коментар