Най-дразнещите пътници със самолет или етикет и неписани правила.

Да започна с това, че ще напиша нещата, които мен ме дразнят като пътувам със самолет и ще засегна бегло неща, които други са споделили . И някои неписани правила.

Аз съм доста спокоен пътник като цяло, не правя панаири и забележки/ все още/ и се спасявам както мога. Започвам със секюрити чека. Дразни ме/но не го показвам/, когато някой не се е организирал и го връщат пет пъти през арката. Не си свалил колана, монети по джобовете, не си извадил телефона или е с ботуши. Всичко това забавя опашката и е доста досадно. Казвам си, че може да пътува за първи път и все пак случва се и на често пътуващите. На мен също и то неведнъж. Последния път беше, когато Тина беше мушнала едно фенерче в раницата ми и пет минути го разглобяваха и изследваха и забавихме потока. Оттогава непосредствено преди да тръгна си проверявам дали няма нещо добавено. Има летища, където те събуват задължително, но общия случай е само, ако си с ботуши или боти. Искрено се дивях на индийците, които пътуваха от Канада до Индия по джапанки посред зима, ама са си прави. Никак не ми е удобно да ходя с джапанки и се придържам към маратонки и през зимата. Айвънчо си пътува с ужасните кроксове и хич не му пука. Неписаното правило е преди да минеш секюрити да си свалиш всички обеци, часовници, дрънкулки и каквото се предполага, че ще свирне, а не вече на проверката.

На гейта. Никога няма достатъчно седящи места и е малко дразнещо някой пътник да си държи раницата на съседната седалка. Аз лично трамбовам нагоре надолу и като ми писне сядам на земята. Сядащите на земята също може да са дразнещи, ако са се разположили по средата и трябва да ги прескачаш. Та гледам да съм някъде настрани.

Бординг. Обикновено при големите машини бординга става на зони. След приоритетните, пускат първо тези в задната част и тн., но има няколко варианта. Това разбира се е възможно само ако има ръкав и при нискотарифните е голяма забава. Не че ме дразнят, че искат да се качат всички първи, а по-скоро причината да го правят. Бързат, защото няма да остане място в местата за багаж. Взели салонен багаж колкото малко пежо, чанта, малка чанта и незнамколко пликчета и заемат мястото за багаж за трима пътника. Не знам как ги пускат и искрено ме дразни това. Аз се качвам последна. Обикновено не ме бърка дали ще има място, защото съм само с раница и си я слагам под предната седалка. С изключение, когато ми се падне да съм на авариен изход или първи ред както беше последния път, където много обичам, но там не може багаж по земята. За първи ред се ползва служебното багажно, но и там нямаше място и ми сложиха раницата в багажното на 4ти ред, което меко казано ме подразни. Не за друго, а защото всички се втурват да излизат като обезумели и аз няма как да отида срещу потока да си взема раницата и трябва да изчакам целия самолет. От 1ви ред. В случая проявих нахалство и просто спрях потока и помолих да ми предадат раницата по хората. Въобще, това бързане да се слезе ме влудява. Разбира се, има хора които бързат за друг полет, те се извиняват и викат/буквално/ да ги пуснат. Има и такива, които здравословно нещо им има, но ако знаеш това можеш да си купиш място на първите редове. Иначе принципът на слизане е от първите редове назад. Не от средата да прескачаш хората. Ако са отворени и двете врати, съответно от краищата към средата. Не разбирам защо просто не седиш и чакаш да дойде твоя ред/буквално/.

Това с багажите стана толкова зле откакто чекирания багаж се плаща. Според мен нискотарифните трябва да направят чекирания безплатен, а кабинния платен и да се спре тази лудост. Правилото за багаж на борда е следното: Кабинен багаж/ тип малък куфар/ е в багажното над главите. Само един, другата част е за другите пътници до вас. А, и трябва сам да можеш да си вдигнеш куфара, на стюардите не им е това работа. Раница, чантичка или какъвто и да е друг ръчен багаж е под предната седалка. Якета и шапки не са за багажното отделение, освен ако не е останало място, което ще разберете след като са се настанали вашите съпътници по седалки.

И други неща от неписаните правила. Когато са три седалки, средния пътник ползва и двата подлакътника. Идеята е, че и този до прозореца и този до пътеката може да се наклони, а този по средата не може. Безспорно е гадно да си по средата с непознати.

Много хора се дразнят на миризми. Аз не съм попадала на некъпани до мен, но често има поляти с парфюм, та използвайте минимум. Все пак това е затворено пространство.

Скоро четох, че хората се дразнят на тези, които се събуват. Може би, ако има миризма-да. Аз винаги се събувам на презокеански полет и половината самолет май, та тук съм от дразнещите. Индийците са си по джапанки така или иначе. Но при излитане и кацане съм винаги обута. Ако се разбием няма да тичам боса, я.

И като казах кацане, да си дойдем на пляскането. Изобщо не ме дразни, не е и българска измишльотина. Някъде пляскат, някъде не, грам не ме интересува, само да кажа за пляскащите, че е твърде рано за пляскане веднага като докосне пистата. Изчакайте да “паркира”, че има още много време да излезе от полосата и да иде у ряката.

Снимката си е моя от някое старо пътуване.


Вашият коментар